Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Στα Σύβοτα το πρώτο Καταδυτικό Πάρκο της Ηπείρου


kataditiko parko
 
Η ίδρυση και η λειτουργία του πρώτου καταδυτικού πάρκου της Ηπείρου, αποτελεί πλέον στόχο και προτεραιότητα για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία το Καταδυτικό Πάρκο, θα λειτουργήσει στην περιοχή των Συβότων με στόχο να ενισχύσει την τουριστική κίνηση και την τοπική οικονομία.

Οι λεπτομέρειες συζητήθηκαν κατά την διάρκεια σύσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το Καταδυτικό Πάρκο εντάσσεται πλέον στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις ενώ άμεσα θα ξεκινήσει η ετοιμασία του σχετικού φακέλου για την άδεια οριοθέτησης και ότι άλλο προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Σημειώνεται ότι τα καταδυτικά πάρκα, είναι περιζήτητα μεταξύ τουριστών που διψούν για καταδύσεις και εξερεύνηση του βυθού. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καταβάλλουν υψηλό αντίτιμο για να μπορέσουν να έχουν μια τέτοια χαρά.

Σύμφωνα με την τελευταία κοινή απόφαση, Καταδυτικό Πάρκο μπορεί να χαρακτηριστεί θαλάσσια περιοχή με τον αντίστοιχο αυτής πυθμένα.

Το συνολικό εμβαδόν της επιφάνειας του Πάρκου δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο από δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος πυθμένα εντός των ορίων του Πάρκου δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 50 μέτρα. Καταδυτικά Πάρκα απαγορεύεται να οριοθετούνται σε απόσταση μικρότερη των τριών ναυτικών μιλίων από κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.

Στα καταδυτικά πάρκα απαγορεύονται κάθε μορφή αλιείας, η σύλληψη της πανίδας και η συλλογή της χλωρίδας στην περιοχή του Πάρκου (παρά μόνο για ερευνητικούς σκοπούς), κάθε αθλητική ή άλλη θαλάσσια δραστηριότητα, καθώς και δραστηριότητες που παρακωλύουν τις καταδύσεις ή τη διαχείριση του Πάρκου.

Επιτρέπεται η πόντιση πλοίων, ναυαγίων, πλωτών ναυπηγημάτων ή άλλων τεχνητών κατασκευών για τη βελτίωση της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ή της ελκυστικότητας του υποβρύχιου τοπίου.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου