Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Άρτα. Πλήθος κόσμου στην επιτυχημένη εκδήλωση για την αναστήλωση της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου

 
 
Ζητείται ο νέος Βησσαρίων
 
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση με προβολή της ταινίας του Ηπειρώτη Σκηνοθέτη Νίκου Παπαθανασίου -σε πρώτη Πανελλαδική προβολή- με τίτλο «Σαν Παραμύθι - Η θρυλική γέφυρα Κοράκου του Αχελώου» που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2015 στην Αίθουσα του Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» στην Άρτα.
 
Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη, η Ομοσπονδία Ραδοβιζινών και η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας, με την υποστήριξη της «Διαπεριφερειακής Επιτροπής Άρτας-Καρδίτσας για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου», συμμετείχε πλήθος κόσμου, που γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα, διατρανώνοντας για ακόμη μια φορά το διαχρονικό αίτημα για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου.
 
Τον συντονισμό, αλλά και την παρουσίαση της εκδήλωσης, είχε η εκπαιδευτικός Κατερίνα Σχισμένου, η οποία έκανε και την ιστορική εισαγωγή για την θρυλική γέφυρα Κοράκου και την ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου, ενώ στους χαιρετισμούς του αναφέρθηκαν στην ανάγκη της ανακατασκευής αυτού του μνημείου οι Περικλής Μίγδος, Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Βασίλης Ψαθάς, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας, Γιώργος Κουρτέσας, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γ.Καραϊσκάκη και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών, Μενέλαος Παπαδημητρίου, Δικηγόρος - Λαογράφος και πρωτοπόρος της κίνησης ανακατασκευής, Χρήστος Καπερώνης, Πρόεδρος Αδελφότητας Πηγιωτών και ο Νίκος Παπαθανασίου, δημιουργός της ταινίας.
 
Ακολούθησε η προβολή του 55' λεπτών διάρκειας, ντοκιμαντέρ, το οποίο ενθουσίασε τόσο για την ιστορική, όσο και λαογραφική δομή του. Η υπέροχη σκηνοθεσία του δημιουργού της Νίκου Παπαθανασίου κράτησε καθηλωμένους όλους τους παρευρισκομένους.

Η ταινία, σε πρώτη πανελλήνια προβολή, ξεκινά με την κατασκευή της θρυλικής γέφυρας, αναφέρεται στην χρησιμότητα και στην ιστορία της, στους θρύλους και τις παραδόσεις που την συνοδεύουν, περιγράφει τις ιστορικές συνθήκες καταστροφής της και κλείνει με τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για την αναστήλωσή της.
 
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε επίδοση επαίνων εκ μέρους της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας στο δημιουργό της ταινίας, κ. Νίκο Παπαθανασίου, ο οποίος, καταφανώς συγκινημένος, παρέλαβε τον έπαινο από τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο. Δεύτερος έπαινος, δια χειρός Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, δόθηκε κ. Αντώνη Κοσσυβάκη, για την πολύπλευρη βοήθειά του στην υπόθεση της αναστύλωσης, αλλά και στην συμβολή του στη ανάδειξη και προστασία των ιστορικών μνημείων της Κοιλάδας του Αχελώου, από τη θέση που κατέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρίτος έπαινος επιδόθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών κ.Γεώργιο Κουρτέσα στον Πρόεδρο της Διανομαρχιακής επιτροπής Άρτας- Καρδίτσας κ. Μενέλαο Παπαδημητρίου, για την αμέριστη βοήθεια του στην προσπάθεια αυτή, της οποίας υπήρξε πρωτοπόρος.
 
 
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας τονίζεται χαρακτηριστικά:
 
«Είναι εφικτή προσδοκία και όχι ουτοπία η αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου, συνάμα δε και η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ΚΟΙΛΑΔΑΣ του ΑΧΕΛΩΟΥ. Ελπίζουμε ότι με την εκδήλωση αυτή θα υπάρξει αφύπνιση και της Επιστημονικής Κοινότητας για να προχωρήσει με πιο γρήγορο ρυθμό η υλοποίηση της προσπάθειας μας αυτής.
 
Σήμερα όλοι μας έχουμε την Ιστορική υποχρέωση να βοηθήσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του, για την αναστήλωση αυτού του μνημείου. Για να κλείσει επιτέλους, μια ακόμη ανοιχτή «ιστορική πληγή» και να γίνει γέφυρα φιλίας για το μέλλον.
 
Και όπως δήλωσε επιγραμματικά ο κ. Νίκος Παπαθανασίου, αλλά και ο Δήμαρχός μας ο κ. Μίγδος Περικλής, «ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» –τουλάχιστον μεταξύ των Ηπειροθεσσαλών – όπως βρέθηκε ο κ. Λούλης για την Ελπίζουμε- όποιος και αν είναι, φορέας η πρόσωπο-να βρεθεί και σύντομα!!! Η προσπάθειά μας συνεχίζεται…».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου