Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Το κυνήγι των λύκων μπορεί να οδηγήσει τη Σουηδία στο Δικαστήριο της ΕΕ

 
lukos
 
Η Επιτροπή καλεί τη ΣΟΥΗΔΙΑ να εναρμονίσει το κυνήγι των λύκων με τα πρότυπα της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Σουηδία να εναρμονίσει το κυνήγι των λύκων με τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι λύκοι προστατεύονται αυστηρά στη Σουηδία, και ο πληθυσμός τους δεν έχει φθάσει σε επίπεδο που να εγγυάται τη διατήρηση του είδους («ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης») κάτι που αποτελεί στόχο της νομοθεσίας. Το κυνήγι επιτρέπεται μόνο υπό ορισμένους αυστηρούς όρους.
 
Κατά την άποψη της Επιτροπής, επιτρέποντας το κυνήγι βάσει παραχώρησης άδειας το 2010, το 2011, το 2013, το 2014 και το 2015, η Σουηδία καθιέρωσε συστηματική πρακτική η οποία παραβιάζει την οδηγία για τους οικοτόπους. Συγκεκριμένα, η Σουηδία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, καθώς δεν εξετάζει άλλες ικανοποιητικές εναλλακτικές λύσεις και δεν διασφαλίζει ότι το κυνήγι βάσει παραχώρησης άδειας εκτελείται υπό συνθήκες αυστηρής εποπτείας, σε επιλεκτική βάση και σε περιορισμένη έκταση.
 
Η Σουηδία παρέλειψε επίσης να αποδείξει ότι το κυνήγι δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του τοπικού πληθυσμού λύκων ώστε αυτός να φτάσει σε «ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης». Κατά συνέπεια, αποστέλλεται πρόσθετη αιτιολογημένη γνώμη. Η Σουηδία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έχει λάβει για την επανόρθωση αυτής της κατάστασης. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τη Σουηδία στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Το 2009, το κοινοβούλιο της Σουηδίας αποφάσισε να διατηρήσει τον αυξανόμενο πληθυσμό των λύκων στα 210 άτομα και το 2010, για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια, επέτρεψε το κυνήγι τους. Περίπου 27 λύκοι σκοτώθηκαν σε λιγότερες από τέσσερις ημέρες κυνηγιού. Τον Ιανουάριο του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία παράβασης κατά της απόφασης της Σουηδίας. Ο τότε Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε., Janez Potocnik, είχε υποστηρίξει ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει την οδηγία της ΕΕ, που προστατεύει τα απειλούμενα είδη και ζήτησε από τη κυβέρνηση της Σουηδίας να λάβει να ανάλογα μέτρα.

Ο πληθυσμός των λύκων, αφού κινδύνεψε να εξαφανιστεί, δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται εδώ και 30 χρόνια στη Σουηδία, όπου σημειώνονται όλο και συχνότερα επιθέσεις εναντίον κοπαδιών προβάτων και ελαφιών. Το κυνήγι λύκων έχει μεγάλη απήχηση στις αγροτικές περιοχές της Σουηδίας, εξαιτίας των επιθέσεων αυτών. Το 2012, μία εργαζόμενη σε πάρκο άγριας ζωής Kolmarden βρήκε τραγικό θάνατο όταν
της επιτέθηκε και τη σκότωσε μία αγέλη λύκων.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου