Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

"Φυτά που άλλαξαν τον κόσμο: Όταν η βιολογία συναντά την ιστορία" στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας


 
Πώς η μικρή παπαρούνα επηρέασε μεγάλες αυτοκρατορίες και πώς το ζαχαροκάλαμο καθόρισε τη διαδρομή του δουλεμπορίου στους νέους χρόνους; Γιατί η μπανάνα συνδέεται με τις «μπανανίες» και τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά με τον Δρα Φρανκεστάιν;

Γιατί η κίνηση είναι περιττή στα φυτά; Πώς κάνει σεξ και πώς αμύνεται ένας ακίνητος οργανισμός; Με ποιόν μηχανισμό καταφέρνουν τα φυτά να εκμεταλλεύονται μια πρακτικά ανεξάντλητη, εξωγήινη ενεργειακή πηγή;

Αυτά είναι μερικά μόνον από τα ερωτήματα που πραγματεύονται τα δύο βιβλία για τα φυτά του Γιάννη Μανέτα (Περί φυτών αφηγήματα, 2014 και Τι θα έβλεπε η Αλίκη στη χώρα των φυτών, 2010 - Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) που απευθύνονται στον καθένα που με όπλα την κοινή λογική και την απλή ανθρώπινη περιέργεια προσπαθεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει τον κόσμο που μας περιβάλλει.

Η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης και η Περιβαλλοντική Ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σας προσκαλούν στην ομιλία-παρουσίαση του Ομότιμου Καθηγητή του Παν. Πατρών Γιάννη Μανέτα με αφορμή τα δύο βιβλία του για τα φυτά την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, ώρα 7:30 μμ.

Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 2310891751-2

Είσοδος Ελεύθερη

Ηλεκτρονική φόρμα:
http://bit.ly/forma_symmetoxis
 
Η εκδήλωση περιλαμβάνεται στον κύκλο εκδηλώσεων «Άνοιξη στη Βιβλιοθήκη» στα πλαίσια της οποίας λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας του Θωμά Γιαννάκη με θέμα «Λουλούδια του Σέιχ-Σου». Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικό πρόγραμμα jazz από φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Παν. Μακεδονίας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου