Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ημίμετρα Ομπάμα για τη σωτηρία των μελισσών

 
 
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τρίτη 19 Μαΐου, ένα εθνικό σχέδιο δράσης για να σώσει τις μέλισσες και άλλα επικονιαστών σε κίνδυνο, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων και του περιβάλλοντος.

Οι μέλισσες εξαφανίζονται σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Οι πληθυσμοί μειώθηκαν ξαφνικά το 2006 στις ΗΠΑ από 40% έως και 90%. Απώλειες μελισσών αναφέρονται επίσης σε: Βραζιλία, Καναδά, Ινδία, Αυστρία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ισπανία.

Απώλειες σε σμήνη μελισσών καταγράφονται και στη χώρα μας. Το φαινόμενο, μια ωραία πρωία οι μέλισσες να εγκαταλείπουν τη κυψέλη τους, χωρίς κανένα προειδοποιητικό σημάδι και να μη γυρίζουν ποτέ, λένε οι μελισσοκόμοι, αρχίζει να γίνεται αισθητό, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Οι απώλειες των μελισσών αγγίζουν το 25%-30%. Η ξαφνική εξαφάνιση μελισσών από τις κυψέλες περιγράφεται με τον όρο διαταραχή κατάρρευσης αποικίας. Οι ενήλικες μέλισσες εξαφανίζονται, αφήνοντας πίσω τους μια κυψέλη γεμάτη μέλι, γύρη, τη βασίλισσα και ίσως μερικές εργάτριες. Πού βρίσκονται οι μέλισσες που λείπουν;

Ως πιθανές αιτίες αναφέρονται η χρήση φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών που επηρεάζουν τον οργανισμό τους, η κλιματική αλλαγή που τις στρεσάρει και μειώνει την τροφή τους, η πρόσληψη νέκταρ από γενετικά τροποποιημένα φυτά, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και τις αποπροσανατολίζει, ιοί, παράσιτα και παθογόνοι οργανισμοί. Μπορεί αιτία να είναι η κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές ή και οποιοσδήποτε συνδυασμός τους, αρκεί για να εξηγήσει τη μείωση, αφού π.χ. με τα φυτοφάρμακα καταρρέει το νευρικό τους σύστημα και αποπροσανατολίζονται.

Συναγερμό έχει σημάνει το γεγονός ότι αν οι μέλισσες -ως οι κύριοι επικονιαστές των φυτών- εξαφανιστούν, η ανθρωπότητα θα πεινάσει, αφού σχεδόν το 80% της παραγωγής τροφίμων εξασφαλίζεται από τη επικονιαστική δραστηριότητα των μελισσών.
 
«Η επικονίαση των εντόμων είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία, την επισιτιστική ασφάλεια και το περιβάλλον», δήλωσε ο John Holdren, επιστημονικός σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Η επικονίασης από τις μέλισσες αντιπροσωπεύει μόνη της πάνω από $ 15 δισεκατομμυρίων των γεωργικών καλλιεργειών κάθε χρόνο στη χώρα» (ΗΠΑ), είπε. Όμως, «οι επικονιαστές υποφέρουν».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας (USDA) που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι μελισσοκόμοι έχασαν 42% των αποικιών μελισσών τους κατά το παρελθόν έτος. Αυτή είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά για τη θνησιμότητα των μελισσών στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ιστορία. Το χειρότερο ήταν το 2012-2013 με την εξαφάνιση του 45% των αποικιών.

«Τέτοιες σημαντικές απώλειες στη διάρκεια του έτους είναι πολύ ανησυχητικό φαινόμενο», δήλωσε ο Jeff Pettis, εντομολόγος του USDA, συν-συγγραφέας της έρευνας αυτής. «Οι ερευνητές πρέπει να βρούμε καλύτερες απαντήσεις για την προέλευση των γεγονότων που οδήγησαν σε απώλειες το χειμώνα και το καλοκαίρι».

Το φαινόμενο που παρατηρείται από το 2006 στη Βόρεια Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη, αποδίδεται σύμφωνα με τους επιστήμονες σ’ έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως ένα παράσιτο άκαρι, η μείωση των διαθέσιμων θρεπτικών ουσιών και τα φυτοφάρμακα.

Το σχέδιο δράσης των ΗΠΑ στοχεύει στον περιορισμό της θνησιμότητας των αποικιών των μελισσών κατά τη διάρκεια του χειμώνα έως 15% κατ’ ανώτατο όριο μέσα σε δέκα χρόνια.
Προτίθεται επίσης να αυξήσει τον πληθυσμό της Monarch πεταλούδας σε 225 εκατομμύρια μέσα σε πέντε χρόνια σε μια δασική έκταση περίπου έξι στρεμμάτων στο Μεξικό, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Μεξικού.

Πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί για να διαφοροποιήσουν τα είδη φυτών, ώστε να είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις διατροφικές ανάγκες των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τεράστιες γεωργικές εκτάσεις που ασκούν μονοκαλλιέργεια στερούν από τις μέλισσες τις πηγές της τροφής τους.

Το σχέδιο επικεντρώνεται επίσης στην επιστημονική έρευνα, που βασίζεται σε μια στρατηγική «κινητοποίηση όλων των πόρων», με τη συμμετοχή όλων.

Αλλά ο Λευκός Οίκος στοχεύει κυρίως στα εντομοκτόνα: «Τα φυτοφάρμακα διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη γεωργική παραγωγή και την υγεία της κοινωνίας μας. Η άμβλυνση των συνεπειών τους στις μέλισσες αποτελεί προτεραιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», λέει το έγγραφο.

Ένα σχέδιο, όμως, που σύμφωνα με τους οργανισμούς υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος δεν πάει αρκετά μακριά.

Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) έχει καθιερώσει ένα μορατόριουμ για τη χρήση ορισμένων φυτοφαρμάκων (νεονικοτινοειδή). Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τρεις κύριες κατηγορίες των φυτοφαρμάκων που κατηγορούνται για τη δολοφονία των μελισσών. Τελικά, απαιτείται μια δραστική μείωση των φυτοφαρμάκων λένε οι ειδικοί.



πηγή: http://www.artinews.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου