Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Το τραπέζι…θερμοστάτης

 
 
Ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο χώρο και εξοικονομεί ενέργεια
 
Σύντομα μπορεί να είστε σε θέση να αντικαταστήσετε τις ενεργοβόρες συσκευές θέρμανσης και τις μονάδες κλιματιστικών με… τραπέζια που θα ρυθμίζουν τη θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους, εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια και μειώνοντας τους λογαριασμούς έως και κατά 60%.

Το τραπέζι «Zero-energy Furniture» μοιάζει σαν έναν οποιοδήποτε άλλο, συνηθισμένο τραπέζι.

Όμως δεν είναι!

Το συγκεκριμένο έπιπλο διαθέτει ένα κρυφό στρώμα από κερί, κάτω από την επιφάνειά του, το οποίο απορροφά θερμότητα όταν το δωμάτιο φτάνει σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία και την… επιστρέφει στο χώρο, όταν αυτός αρχίσει να κρυώνει.
 
 
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι σχεδιαστές του μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας έως και κατά 60%.
Το τραπέζι-«θερμοστάτης» κατασκεύασε ένα «δίδυμο» από το Παρίσι, ο σχεδιαστής Jean-Sébastien Lagrange και ο μηχανικός Raphaël Ménard.

Οι δυο τους σχολίασαν, ότι το «κλιματικό τραπέζι» θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα κλιματικά και ενεργειακά ζητήματα «σε επίπεδο… επίπλων», αντί για επίπεδο κτιρίων και κατασκευών, αναφέρει δημοσίευμα του Wired.
 
 
Κάτω από την επιφάνεια του τραπεζιού υπάρχουν κυματιστές σειρές αλουμινίου, οι οποίες υποστηρίζουν ένα υλικό phase-change (PCM) και πιο συγκεκριμένα, ένα είδος κεριού.

Όταν η θερμοκρασία ενός δωματίου φτάσει τους 22°C, το κερί λιώνει, απορροφώντας θερμότητα από τον περιβάλλοντα χώρο και μειώνοντας τη θερμοκρασία του δωματίου. Στη συνέχεια, καθώς η θερμοκρασία του δωματίου πέφτει κάτω από αυτό το επίπεδο, το κερί σκληραίνει και απελευθερώνει και πάλι την «παγιδευμένη» θερμότητα, θερμαίνοντας ξανά το χώρο.
 
 
Αυτό σημαίνει, ότι το τραπέζι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διατηρείται σε σταθερό επίπεδο η θερμοκρασία ενός χώρου, λειτουργώντας σαν ένα «θερμικό σφουγγάρι».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου