Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Νεκρά αρπακτικά αναρτημένα σε… περίφραξη

 
 
Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που συμμετείχαν στον ετήσιο αγώνα παρατήρησης Birdrace όταν, περνώντας μπροστά από μία στάνη στην περιοχή των Αλυκών Κίτρους, είδαν θανατωμένα και κρεμασμένα στα σύρματα της περίφραξης αρπακτικά πουλιά. Επρόκειτο για τρεις κουκουβάγιες, ένα κιρκινέζι και τρεις καρακάξες.
 
Τα είδη αυτά –πέραν της καρακάξας- προστατεύονται από την Οδηγία για τα Άγρια Πουλιά, και μάλιστα το κιρκινέζι με αυστηρότητα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ενσωματώνει την Οδηγία αυτή στην ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται ο από πρόθεση φόνος ή σύλληψή τους με οιονδήποτε τρόπο, καθώς και η έκθεση νεκρών πτηνών σε κοινή θέα. Όσοι παραβαίνουν τη σχετική νομοθεσία αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις με πρόστιμο από 500−1.000 ευρώ.
 
Μέλη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης εντόπισαν τον ιδιοκτήτη της στάνης, ο οποίος ανέφερε ότι χρησιμοποιεί την πρακτική αυτή ως εκφοβισμό για να διώχνει τα αρπακτικά που επιτίθενται στα πουλερικά του.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας προχώρησε στην ταφή των πουλιών στο έδαφος για υγειονομικούς λόγους και προχώρησε στην υποβολή μήνυσης κατά του ιδιοκτήτη της στάνης.



πηγή: http://www.axiosdelta.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου