Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Κήποι οροφής για πράσινο στην πόλη


 
Η τάση για πράσινες οάσεις μέσα στην πόλη και η μόδα των κρεμαστών κήπων είναι καλό για το περιβάλλον
 
Με την αύξηση του αστικού πληθυσμού γίνεται όλο και περισσότερο σημαντική η τάση για δημιουργία χώρων πρασίνου αξιοποιώντας αχρησιμοποίητο κενό στην πόλη ή χώρους που βρίσκονται σε παρακμή (τα περισσότερα πάρκα μας είναι σε τέτοια κατάσταση). Οι κήποι στις οροφές, είναι μια πράσινη όαση που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αποκλειστική υπερηφάνεια των πόλεων της βόρειας Ευρώπης, γίνονται πραγματικότητα σήμερα και στην Ελλάδα.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες μέσα στην πόλη με την προφανή έλλειψη χώρου, επιθυμούν έναν κήπο ή ένα μικρό κήπο, έχουν σαν λύση για τις επιθυμίες τους την Πράσινη Στέγη όπως σε στέγες γκαράζ, βεράντες η και ταράτσες. Στην πραγματικότητα, όλο και περισσότεροι αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου κατευθύνουν τις προτάσεις τους προς αυτή την λύση για τους πελάτες που θέλουν να περιβάλλουν τον εαυτό με πράσινο, ενώ διαμένουν στην πόλη.

Η πράσινη στέγη, όμως, δεν είναι πολυτέλεια γιατί είναι σε θέση να αποδώσει οικονομικά και να αποσβέσει το κόστος της, ενώ θα είναι και ένας κήπος όπου μπορείτε να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε και κοστίζει πολύ λιγότερο από την γή που είναι είναι πανάκριβη σε όλες τις μεγαλουπόλεις Στην περίπτωση μεγαλύτερων κατασκευών όπως αυτή του Ιδρύματος Νιάρχου στις Τζιτζιφιές, αυτές αποτελούν κομβικό στοιχείο στην αναζωογόνηση υποβαθμισμένων αστικών περιοχών και μέσω πολιτικών και αειφόρο σχεδιασμό και αλλάζουν το κλίμα στην πόλη.

Η πράσινη στέγη επιτρέπει την δημιουργία πραγματικών κήπων στις στέγες, βεράντες, οροφές χώρων στάθμευσης και όλα τα ανεκμετάλλευτα σημεία μιας οικοδομής. Οι λύσεις αυτές δεν έχουν μόνο ένα καθαρό αισθητικό ρόλο και τη βελτίωση του τοπίου, αλλά είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής οικονομίας, βελτίωση του περιβάλλοντος, ακόμη και σε περιφερειακή κλίμακα, με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Δημιουργούν και υπεραξίες στο ίδιο το ακίνητο.
 
Εκτός από την αύξηση της αξίας του ακινήτου, οι κρεμαστοί κήποι παρέχουν αδιαμφισβήτητα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Πηγαίνοντας σε λεπτομέρειες μπορεί κανείς να εντοπίσει μια σειρά από περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα, όπως:

- Βελτίωση του κλίματος: η πράσινη στέγη βοηθά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
-Οι κρεμαστοί κήποι συμβάλλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας, δημιουργώντας μικρο-ενδιαιτήματα στην πόλη
- Κατακράτηση νερού (που μπορεί να αγγίξει το 70-90%) και έτσι να ελαφρύνει το φορτίο στο δίκτυο σε περίπτωση ιδιαίτερα ακραίων καιρικών φαινομένων και επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού για άρδευση, 
- Φιλτράρισμα της σκόνης (10-20% λιγότερο) και συγκράτηση των θρεπτικών ουσιών από τον αέρα και τη βροχή.
- Μείωση των επιπτώσεων στην περίπτωση των νέων κατασκευών.
- Προστασία από το θόρυβο και ηχομόνωση των επιφανειών κορυφής.
- Θετικά επηρεάζουν το κλίμα εσωτερικού χώρου.

Η πράσινη στέγη αποφέρει επίσης σημαντικά οικονομικά οφέλη απτά τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, όπως η ανθεκτικότητα της στεγάνωσης - μέσω της προστασίας από την κακοκαιρία και κύρια τον ήλιο που δρα καταλυτικά στην γήρανση των υλικών άρα μια καλύτερη θερμομόνωση του κελύφους και, επομένως, εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της αξίας ιδιοκτησίας.

Προφανώς δεν υποτιμούμε τη δυνατότητα αξιοποίησης πιθανών οικονομικών κινήτρων που παρέχονται μέσα από το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΏ και έτσι να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας.

Κώστας Τάτσης
(MScΓεωπόνος
Ειδικός στα φυτεμένα δώματα)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου