Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Τι είναι η "ανθεκτική" πόλη ;


 
Σύμφωνα με το Resilient City, η ανθεκτικότητα πόλεων αναφέρεται στη εξασφάλιση του μέλλοντος των πόλεων μας και των οικοδομημένων περιοχών αυτών ενάντια στα μελλοντικά σοκ και πιέσεις από την κλιματική αλλαγή και την εξάντληση του πετρελαίου. Για κάποιο λόγο, η εξήγηση αυτή φαίνεται ικανοποιητική για τους περισσότερους και φαίνεται να μπαίνει στην συνείδηση των ανθρώπων. Αντίθετα, οι συζητήσεις για τις «ικανότητες μιας πόλης να βοηθήσει στην απορρόφηση των μελλοντικών σοκ και πιέσεων στα κοινωνικά, οικονομικά και τεχνικά συστήματα και υποδομές» δεν φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα.
 
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είμαστε όλοι γοητευμένοι από το τι επιφυλάσσει το μέλλον για μας – είτε θετικά, είτε αρνητικά - και εξίσου γοητευμένοι με την ιδέα ότι θα μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να προφυλάξουμε τις πόλεις μας ενάντια στο μέλλον – οι δύο λέξεις, «μέλλον» και «προφύλαξη» γεννάνε μέσα μας γοητεία.
 
Αλλά μήπως η έννοια αυτών των λέξεων δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ευθύνη που φαίνεται να υπονοεί; Μπορούμε πραγματικά να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των πόλεων μας σε σημείο όπου έχουμε «εξασφαλίσει το μέλλον» αυτών; Οποιοσδήποτε αξιόπιστος ιστορικός ή πολιτικός επιστήμονας θα μπορούσε φυσικά να υποστηρίξει ότι μια τέτοια σκέψη είναι σκέτη ανοησία, ότι ο κόσμος είναι πάρα πολύ σύνθετος και ο αριθμός των πιθανών μελλοντικών σεναρίων για οποιαδήποτε πόλη είναι πάρα πολύ μεγάλος για να φανταστεί κανείς ότι η έννοια της εξασφάλισης του μέλλοντος θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από υπερβολή. Και όμως, αν η έννοια της μελλοντικής εξασφάλισης ερμηνεύεται ως μια συνεχής διαδικασία και όχι ως ένα οριστικό τελικό αποτέλεσμα, τότε ίσως η έννοια έχει περισσότερη ουσία.
 
Οι προσπάθειες της μελλοντικής εξασφάλισης δεν μπορούν να οδηγήσουν σε απόλυτη «εξασφάλιση», αλλά οι ενέργειες που πραγματοποιούνται θα μπορούσαν πράγματι να μειώσουν τα πιθανά μελλοντικά σοκ και πιέσεις, και συνεπώς να μας φέρουν σε μία πιο ισχυρή, αλλά ίσως λιγότερο ηχηρή, έννοια της ανθεκτικότητας.
 
 
Ο αστικός σχεδιασμός μιας Ανθεκτικής Πόλης
 
Ο σχεδιασμός αποτελεσματικής αντιμετώπισης των συνθηκών και των πραγματικοτήτων ενός κλιματικά υπεύθυνου κόσμου θα απαιτήσει μια αλλαγή στην τρέχουσα κατανόησή μας για το τι αποτελεί ένα καλό αστικό σχεδιασμό και προγραμματισμό. Πολλές από τις πρακτικές που παίρνουμε τώρα ως δεδομένες, όπως ο σχεδιασμός των πόλεων με γνώμονα τη μεταφορά των αυτοκινήτων, και την οριοθέτηση περιοχών για μία μόνο χρήση, δεν θα είναι πλέον οικονομικά, περιβαλλοντικά ή πολιτιστικά βιώσιμα. Για την αντιμετώπιση των αλλαγών στο πολεοδομικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό, καταθέτουμε τις ακόλουθες αρχές για ανθεκτικό αστικό σχεδιασμό.
 
 
Αρχές Ανθεκτικού Αστικού Σχεδιασμού
 
1. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα πρέπει να αποδεχθούν την πυκνότητα, την πολυμορφία και τις διαφορετικές χρήσεις, χρήστες, τύπους κτιρίων και δημόσιων χώρων.
2. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα δώσουν προτεραιότητα στο περπάτημα ως το προτιμώμενο μέσο μεταφοράς, και ως ένα καθοριστικό συστατικό για μια υγιή ποιότητας ζωής.
3. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα αναπτύσσονται με τρόπο που υποστηρίζει τις μετακινήσεις.
4. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα εστιάσουν την ενέργεια και τους πόρους για τη συντήρηση, την ενίσχυση και τη δημιουργία ισχυρών, ζωντανών χώρων, οι οποίοι αποτελούν σημαντική συνιστώσα της δομής της γειτονιάς και της ταυτότητας της κοινότητας.
5. Οι ανθεκτικές γειτονιές θα παρέχουν τις ανάγκες της καθημερινής ζωής σε κοντινή απόσταση (ακτίνα 500 μ).
6. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα διατηρήσουν και θα ενισχύσουν την υγεία των φυσικών συστημάτων (συμπεριλαμβανομένων του κλίματος) και των περιοχών ειδικής περιβαλλοντικής σημασίας, και θα διαχειρίζονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
7. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και την ασφάλεια των τεχνικών και βιομηχανικών συστημάτων και διαδικασιών τους, συμπεριλαμβανομένης των υποδομών και συστημάτων κατασκευής, μεταφοράς, επικοινωνιών και οικοδομής για την αύξηση της ενεργειακής τους απόδοσης και την μείωση του περιβαλλοντολογικού τους αποτύπωμα.
8. Οι ανθεκτικές περιφέρειες, πόλεις και γειτονιές θα καλλιεργούν και θα παράγουν τους πόρους που χρειάζονται σε κοντινή απόσταση (σε ακτίνα 200ων χιλιομέτρων).
9. Η ανάπτυξη των ανθεκτικών πόλεων και γειτονιών θα απαιτήσει την ενεργή συμμετοχή των μελών της κοινότητας σε όλες τις κλίμακες.
10. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα σχεδιάζονται με γνώμονα την εφεδρεία και την αντοχή στα κρίσιμα συστήματα και υποδομές ασφάλειας. Ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός των συστημάτων αυτών θα έχει ως στόχο την εφαρμογή επιπέδων εφεδρείας και αντοχής ανάλογα με τις αυξανόμενες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές τάσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και της εξάντλησης του πετρελαίου.
11. Οι ανθεκτικές πόλεις και γειτονιές θα αναπτύξουν τύπους κτιρίων και αστικών υποδομών με μειωμένο κόστος συντήρησης και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. 


πηγή: http://www.citybranding.gr/

* Την μετάφραση την επιμελήθηκε ο Λάζαρος Αγαπίδης. #Δημοσιεύτηκε στο About Money από την Marni Evans.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου