Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Υδρα. 5 τόνοι σκουπίδια από τον βυθό κατά την επιχείρηση καθαρισμού του λιμανιού!


5 τόνοι σκουπίδια από τον βυθό κατά την επιχείρηση καθαρισμού του λιμανιού!
 
Και τι δεν βρήκε η ομάδα εθελοντών δυτών, Loutraki Divers στο λιμάνι του νησιού μας κατά την τριήμερη επιχείρηση καθαρισμού στις 8,9,10 Μαΐου. Εντόπισε ουσιαστικά μια μεγάλη χωματερή που ζει κάτω από την επιφάνεια του νερού και χρήζει άμεσης μέριμνας και παρέμβασης.

Το πρώτο βήμα έγινε και σχεδόν 5 τόνοι σκουπίδια ήταν η "λεία" της τριήμερης κατάδυσης στην δεξιά πλευρά (μπαίνοντας στο λιμάνι μας), τα οποία αναλύονται ως εξής: 510 κιλά μέταλλα, 140 κιλά αλουμίνιο, 3,628 κιλά πλαστικό και 387 γυαλί.

Τα ευρήματα των εθελοντών συγκεντρώθηκαν στο κεφαλόσκαλο και δεν αποτελούσαν μόνο μικρά αντικείμενα αλλά ακόμα και οικιακές συσκευές. Μεταξύ άλλων απομακρύνθηκαν από τον βυθό, κουτάκια, κονσέρβες, μπαταρίες, ποτήρια, πιάτα, μπουκάλια, μοκέτες, σωλήνες, ελαστικά, δίχτυα, κουβάδες, άγκυρες, δοχεία, μπαλόνια σκαφών, γλάστρες αλλά ακόμα και 3 κάδοι απορριμμάτων. Ενώ υπάρχουν ακόμα στον βυθό, ογκώδη αντικείμενα και συσκευές που χρειάζονται μια μεγάλη επιχείρηση γενικού καθαρισμού.

Όπως υποστηρίζουν οι Loutraki Divers το λιμάνι μας χρειάζεται τουλάχιστον έναν μήνα καθαρισμού του βυθού του, καθώς υπολογίζουν ότι υπάρχουν πάνω από 30 τόνοι απορριμμάτων στα δύο αλιευτικά καταφύγια και σε ολόκληρο το λιμάνι γύρω στους 60 τόνους. Αντίστοιχη επιχείρηση έχουν κάνει οι ίδιοι στο λιμάνι τους στο Λουτράκι και το έχουν καθαρίσει πλήρως.

Οι εθελοντές δύτες επισημαίνουν ότι για όλη αυτή την κακή εικόνα του βυθού του λιμανιού, υπάρχει υπαιτιότητα των τουριστικών και αλιευτικών σκαφών. Μιλάνε δε για την αναγκαιότητα άμεσου καθαρισμού του λιμανιού, καθώς ο βυθός σε αρκετά σημεία δεν φαίνεται και η θαλάσσια ζωή προσπαθεί με μεγάλη δυσκολία να επιβιώσει.

Η ομάδα των εθελοντών δυτών Loutraki Divers εκφράζει τις ευχαριστίες της για τη φιλοξενία όλων των ανθρώπων του νησιού μας, καθώς και την σύμπραξη του ΔΛΤΥ, του Δήμου αλλά και πολλών κατοίκων σε όλο αυτό το εγχείρημα. Δηλώνουν μάλιστα, διαθέσιμοι για κάθε μελλοντική βοήθεια.

Σημειώνουμε ότι η συνέχιση αυτής της δράσης, αναμφισβήτητα θα φέρει μακροπρόθεσμα, μεγάλα οφέλη και θα βοηθήσει ώστε το λιμάνι μας να έχει έναν βυθό καθρέφτη, χωρίς αντικείμενα και σκουπίδια. Όπως καθρέφτης θα πρέπει να είναι και η γενικότερη συμπεριφορά των ανθρώπων που προσεγγίζουν το λιμάνι μας και κάθε λιμάνι, και που οφείλουν να το σέβονται και να μη ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον και τον βυθό.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου