Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα. Βρήκαμε τον κρικοποντικό και το δασοποντικό

 
Η πρόσφατη εξόρμηση της ομάδας μελετητών των θηλαστικών του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα απέδωσε καρπούς και συγκεκριμένα δύο συμπαθέστατα εδαφόβια μικρά θηλαστικά, τον κρικοποντικό Apodemus flavicollis και τον δασοποντικό Apodemus sylvaticus, τα οποία συνελήφθησαν σε παγίδες στην παραποτάμια περιοχή του Αξιού.

Μάλιστα, το πρώτο από τα δύο ζωάκια καταγράφεται για πρώτη φορά επισήμως στην περιοχή. Ο κρικοποντικός έχει μεγάλα αυτιά, μεγάλα γουρλωτά μάτια και η ουρά του είναι μεγαλύτερη από το σώμα του. Τα πίσω πόδια του είναι μεγαλύτερα με αποτέλεσμα να πηγαίνει λίγο πηδηχτά. Ο δασοποντικός έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον κρικοποντικό, αλλά έχει πιο σκούρο γκριζωπό τρίχωμα και όταν ενηλικιώνεται το βάρος του φτάνει τα 40 γραμμάρια, ενώ του κρικοποντικού δεν ξεπερνά τα 30 γραμμάρια.

Ακόμη, από εμέσματα αρπακτικών πουλιών διαπιστώθηκε η παρουσία του νανοποντικού Micromys minutus, o οποίος συμπεριλαμβάνεται στα τρωτά είδη σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Θηλαστικά της Ελλάδας.

Προκειμένου να μελετήσουν τα θηλαστικά, οι μελετητές στήνουν παγίδες είτε πάνω στα κλαδιά των δέντρων, σε βελανιδιές και κέδρους για τον δενδρομυωξό, είτε στο έδαφος για εδαφόβια είδη, όπως ο κρικοποντικός και ο δασοποντικός. Για την προσέλκυση των ζώων χρησιμοποιείται ως δόλωμα μαρμελάδα, φυστικοβούτυρο, ηλιόσποροι κλτ.

Αν πιάσουν το ζώο, ακολουθούν την εξής διαδικασία: το αναγνωρίζουν από τα χαρακτηριστικά του, το βάζουν σε ένα σακουλάκι και μετράνε το μήκος της ουράς του και το μήκος του πίσω ποδιού. Στη συνέχεια ψαλιδίζουν το τρίχωμά του για να το σημαδέψουν και το αφήνουν ελεύθερο σώο και αβλαβές


 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου