Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Εφαρμογές πλοήγησης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

 
Εφαρμογές πλοήγησης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-ΘράκηςΟι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέγουν μεταξύ προτεινόμενων διαδρομών περιήγησης

Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ) περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δέλτα Νέστου, Λίμνης Βιστωνίδας, Λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους.

Το καλοκαίρι του 2014 ο Φορέας Διαχείρισης παρουσίασε δύο εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα (smartphones) και τάμπλετ (tablet), φιλικές για τους χρήστες και επισκέπτες του Πάρκου, έτσι ώστε να βοηθήσει στην περιήγησή τους μέσα σε αυτό αλλά και να διασφαλίσει την προστασία της άγριας ζωής που φιλοξενεί.

Στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΠΕΡΑΑ και της πράξης «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», ο Φορέας Διαχείρισης Δ. Νέστου-Βιστωνίδας- Ισμαρίδας παρέλαβε δύο εφαρμογές για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα ( smartphones) και τάμπλετ (tablet).

Στόχος του Φ.Δ., με την λειτουργία των εφαρμογών αυτών, είναι να προσφέρει στους επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου ένα σύγχρονο τεχνολογικό εργαλείο πλοήγησης μέσα στο χώρο. Μέσω των εφαρμογών οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται από τον τουριστικό χάρτη της προστατευόμενης περιοχής, ενώ παράλληλα θα τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ προτεινόμενων διαδρομών περιήγησης.

Ο τουριστικός χάρτης περιέχει τα όρια του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ, τις ζώνες προστασίας, το βασικό οδικό δίκτυο, τα υδάτινα στοιχεία, τα σημεία ενδιαφέροντος φύσης και πολιτισμού, τα κεντρικά σημεία πρόσβασης, τα καταλύματα και τις μονάδες εστίασης. Οι διαδρομές που προτείνονται είναι για πεζοπορία, ποδηλασία αλλά και οδικές.
 
 
Οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στους επισκέπτες του ΕΠΑΜΑΘ είναι οι εξής:

• Η πρώτη εφαρμογή γίνεται μέσω του λογισμικού Carry Map Observer (μέσω του Google Play ή το Apple Store) και είναι διαθέσιμη εκτός σύνδεσης. Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στον σύνδεσμο:
http://goo.gl/9mxsnK ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί το QRcode:

• Η δεύτερη εφαρμογή απαιτεί σύνδεση στο διαδίκτυο. Σε όσους τη χρησιμοποιούν από τη συσκευή τους προσφέρονται οι βασικότερες αναρτήσεις του τουριστικού χάρτη, σε συνδυασμό με υπόβαθρα που προσφέρονται δημόσια στους χρήστες (Open Street, Esri Global Imagery). Για τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής απαιτείται κωδικός χρήστη ο οποίος παρέχεται δωρεάν από τα Κέντρα Πληροφόρησης Επισκεπτών του ΕΠΑΜΑΘ.

Τα κριτήρια επιλογής των σημείων που παρουσιάζονται στις συγκεκριμένες εφαρμογές ήταν γεωγραφικά, οικολογικά, περιηγητικά, ιστορικά και κοινωνικά. Για τα σημεία αυτά καταγράφηκαν και παρουσιάζονται οι βασικές γεωχωρικές πληροφορίες, όπως οι ακριβείς συντεταγμένες, και το αντίστοιχο καθεστώς προστασίας, τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το ενδιαφέρον τους για τον τουρισμό, η εποχή που είναι επισκέψιμα, καθώς και η πιθανή ύπαρξη υποδομών.

Και οι δύο εφαρμογές, για την πλοήγηση, προϋποθέτουν την λειτουργία GPS από τις συσκευές στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν.

Στόχος του ΦΔ είναι οι εφαρμογές αυτές να διατίθεται στους επισκέπτες αφού προηγουμένως έχουν επισκεφτεί τα δυο Κέντρα Πληροφόρησης του ΕΠΑΜΑΘ (Κ. Πλ. Λιμνών Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης & Κ. Πλ. Δέλτα Νέστου, στην Κεραμωτή Καβάλας).

Ο Φορέας Διαχείρισης, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, και με τη χρήση σύγχρονων και καινοτόμων εργαλείων, θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, προς όφελος τόσο των κατοίκων της όσο και του φυσικού περιβάλλοντός της.


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου