Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Πού ήσουν τη μέρα που έγινε η καταστροφή στη Φουκουσίμα;

 
Πριν από τέσσερα χρόνια ο κόσμος παρακολούθησε με τρόμο την έκρηξη στους πυρηνικούς σταθμούς της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία που προκάλεσε διαρροή μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας στο έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα της περιοχής.
Ενώ οι συνέπειες της καταστροφής είναι ακόμα ορατές, άνθρωποι που είδαν το ατύχημα από μακριά, αλλά δεν έμειναν αδιάφοροι σε αυτό, μοιράζονται μαζί μας σκέψεις και γεγονότα από εκείνες τις μέρες.
 
Η Δρ. Rianne Teule είναι ειδική σε θέματα πυρηνικών και διευθύντρια εκστρατειών της Greenpeace στο Βέλγιο.
 
«Ήταν Παρασκευή πρωί. Άνοιξα τον υπολογιστή μου στο γραφείο της Greenpeace στο Γιοχάνεσμπουργκ και είδα τα νέα για το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία. Μέσα στα επόμενα 5 λεπτά, άνθρωποι από όλο τον κόσμο που εργάζονται ενάντια στα πυρηνικά μοιράζονταν πληροφορίες μέσω Skype σχετικά με την κατάσταση των πυρηνικών σταθμών στην περιοχή. Μέχρι το μεσημέρι ήταν εμφανές ότι τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα στον πυρηνικό σταθμό Daiichi της Φουκουσίμα. Το σώμα μου έτρεμε από ένα μίγμα συναισθημάτων, κυρίως φόβο και έντονη ανησυχία για τους ανθρώπους που η ζωή τους θα καταστρεφόταν. Τρεις μέρες αργότερα βρέθηκα στο Άμστερνταμ για να συμμετάσχω στην ομάδα της Greenpeace που δημιουργήθηκε για να δουλέψει για αυτό το επείγον ζήτημα. Μετά από δύο εβδομάδες, καθώς οδηγούσα στις μολυσμένες περιοχές γύρω από τη Φουκουσίμα, είδα τα επίπεδα στο μετρητή ραδιενέργειας που είχα μαζί μου να αυξάνονται. Αυτό με επηρέασε πολύ. Σκέφτηκα ότι μπαίνω σε ένα νέο «Τσερνόμπιλ» όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας…»

Η Dagmar Dehmer είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα Der Tagesspiegel και ζει στο Βερολίνο.
«Ετοίμαζα τις σελίδες της εφημερίδας μας στις 11 Μαρτίου 2011. Όταν έφτασε η έκτακτη είδηση του σεισμού και μετά από λίγα λεπτά του τσουνάμι, ήξερα ότι η μέρα θα ήταν δύσκολη. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκε στους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό Daiichi της Φουκουσίμα. Ήξερα ότι αυτό θα κατέληγε σε καταστροφή εάν δεν γινόταν αποκατάσταση της παροχής ρεύματος για τις αντλίες ψύξης. Όταν έφυγα από την εφημερίδα αργά το βράδυ ήμουνα πολύ ανήσυχη. Το επόμενο πρωί άκουσα τα νέα και ακόμα δεν υπήρχε παροχή ρεύματος. Δεν ήμουν σίγουρη αν θα έπρεπε να γράψω ήδη ότι ήταν πιθανή η τήξη του πυρήνα. Δεν ήθελα να προκαλέσω πανικό αλλά ήξερα ότι ήταν αλήθεια. Μίλησα με ειδικούς στα πυρηνικά και όλοι είχαν το ίδιο κακό προαίσθημα. Πιστεύω ότι αν δεν είχε συμβεί το ατύχημα στη Φουκουσίμα, οι πυρηνικοί σταθμοί στη Γερμανία θα συνέχιζαν τη λειτουργία τους για τουλάχιστον 10 χρόνια παραπάνω. Πραγματικά ελπίζω η Φουκουσίμα να είναι η τελευταία περίπτωση που βλέπουμε τήξη του πυρήνα. Η φύση κατάφερε να εξελιχθεί πολύ καλά με τον ήλιο ως πηγή ενέργειας. Ελπίζω εμείς να μάθουμε από αυτή την εμπειρία.»
 
Ο Floran είναι από το Μπορντό της Γαλλίας και το 2011 ήταν ακόμα μαθητής.
 
«Όταν έμαθα για την καταστροφή στη Φουκουσίμα ήμουνα ακόμα στο λύκειο. Είδα τις ειδήσεις στην τηλεόραση τη μέρα μετά το σεισμό. Είδα το τσουνάμι να παρασύρει βάρκες και γέφυρες, αλλά ακόμα δεν είχα πραγματικά καταλάβει πόσο ισχυρό ήταν. Ανησυχούσα. Οι καθηγητές στο σχολείο μιλούσαν για μία πιθανή τήξη του πυρήνα στον αντιδραστήρα που θα έφτανε μέχρι το κέντρο της γης… Ποτέ δεν πίστεψα κάτι τέτοιο, ακόμα όμως αναρωτιέμαι γιατί υπήρχαν πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, σε μία περιοχή με τόσο υψηλά επίπεδα κινδύνου! Ελπίζω η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να γίνει σύντομα και να σταματήσει η κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε τέτοιες επικίνδυνες περιοχές».

Η Ful Ugurhan είναι γιατρός από το Μερσίν της Τουρκίας και εκπροσωπεί την Αντιπυρηνική Πλατφόρμα του Μερσίν.

«Το Μερσίν είναι η περιοχή όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας (Akkuyu Project). Βρισκόμουνα στο Μερσίν όταν έμαθα για τη Φουκουσίμα. Η πρώτη μου σκέψη ήταν «Δυστυχώς είχα δίκιο». Μόλις είχα μιλήσει ενάντια στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Akkuyu, δηλώνοντας πόσο επικίνδυνη είναι η επένδυση όσον αφορά τις επιπτώσεις στην υγεία, λόγω των αποβλήτων και των ατυχημάτων. Επιπλέον, η περιοχή του Akkuyu είναι σεισμογενής, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιήσαν το παράδειγμα της Φουκουσίμα για να τονίσουν τα ανυπολόγιστα ρίσκα. Για εμένα Φουκουσίμα σημαίνει «Πυρηνική Καταστροφή». Υποστηρίζω την εξοικονόμηση ενέργειας ως ένα πρώτο βήμα, όχι τις επικίνδυνες επενδύσεις στα πυρηνικά. Πιστεύω ότι μπορούμε εύκολα να παράγουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε από ανανεώσιμες πηγές.»

Ζήτα και εσύ ένα μέλλον χωρίς πυρηνικά για την Ιαπωνία εδώ> 


πηγή: http://www.greenpeace.org/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου