Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στον υγρότοπο Μουστού και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους


 Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα & Υγροτόπου ΜούστουΗμερήσια εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Μουστού και της Νέας Κίου, διοργάνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στις 15 Μαρτίου 2015, με τη συμμετοχή 80 περίπου μελών, φίλων και υποστηρικτών της.
 
Οι επισκέπτες κατέφτασαν το πρωί της Κυριακής, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους όπου μετά από μια σύντομη περιήγηση στην Αίθουσα Ερμηνείας Περιβάλλοντος, παρακολούθησαν τη θεματική παρουσίαση με τίτλο «Η πολύτιμη φυσική κληρονομιά του υγροτόπου Μουστού». Η παρουσίαση περιελάμβανε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με συγκεκριμένες πληροφορίες για: α) την προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου Μουστού, τις λειτουργίες που επιτελούνται σε αυτή και τις αξίες που προκύπτουν με προεξάρχουσα την αξία της βιοποικιλότητας, β) τις πιέσεις που δέχεται η περιοχή από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, γ) το δίκτυο Φύση 2000, τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών με παράλληλη αναφορά στη σχετική νομοθεσία και δ) τους βασικούς κανόνες ορθής συμπεριφοράς που μπορούμε όλοι μας να υιοθετήσουμε όταν επισκεπτόμαστε μια προστατευόμενη περιοχή.
 
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κος Τσιόπελας Ν., μέλος της επιστημονικής ομάδα έργου του Υποέργου 6 «Καταγραφή και παρακολούθηση ειδών πτηνών» που υλοποιείται από το Φορέα Διαχείρισης, παρουσιάζοντας το θέμα: «Πάρνωνας: Ένας τέλειος προορισμός για τους παρατηρητές πουλιών!». Η παρουσίαση περιλάμβανε γενικές πληροφορίες για την περιοχή του Πάρνωνα και την πλούσια βιοποικιλότητά του, που αφορά, τόσο σε τύπους οικοτόπων όσο και σε είδη πτηνών.
 
Και οι δύο παρουσιάσεις πλαισιώθηκαν με εποικοδομητικό διάλογο με τους επισκέπτες ενώ στη συνέχεια μοιράστηκαν σε όλους έντυπα ενημερωτικά φυλλάδια και χάρτες της προστατευόμενης περιοχής, του Φορέα Διαχείρισης.
 
Οι επισκέπτες κατόπιν μετέβησαν στη λιμνοθάλασσα Μουστού, όπου συνεχίστηκε η ξενάγησή τους από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης με τη βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού παρακολούθησης (κιάλια και τηλεσκόπια) και των πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος. Στη συνέχεια πεζοπόρησαν στον υγρότοπο, προκειμένου να μυηθούν στην αναγνώριση των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών που βρίσκονται στο Μουστό κατά την τρέχουσα περίοδο, γνωρίζοντας έτσι από κοντά ορισμένα από τα χαρακτηριστικά είδη ορνιθοπανίδας παράκτιων υγροτόπων.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου