Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Ελεύθερο εμπόριο. Οι οινοποιοί της Καλιφόρνιας περιμένουν πολλά από τη διατλαντική συμφωνία


 Ενώ οι αμερικανικές εξαγωγές επηρεάζονται από το ισχυρό δολάριο από το 2014, οι οινοποιοί της Καλιφόρνιας κάνουν έκκληση για άρση των εμπορικών φραγμών για τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ασίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα επανανακτηθούν οι δυνατότητες εξαγωγών, αν οι διατλαντικές συνθήκες ελεύθερου εμπορίου υιοθετηθούν σύμφωνα με τους όρους τους. Αγωνιστικός απέναντι στη διοίκηση και το Κογκρέσο, ο Tom Lafaille (Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οίνου - ένωση φορέων οίνου της Καλιφόρνια) εξηγεί ότι «η άρση των εμπορικών φραγμών θα ανοίξει ένα παγκόσμιο πεδίο σε σχέση με τους οινοποιούς μας. Το πιο επείγον και σημαντικό είναι το Κογκρέσο να εγκρίνει την Πράξη για την Αρχή Προώθησης Εμπορίου (TPA), ώστε οι τελωνειακοί δασμοί που καταβάλλονται από τα αμερικανικά κρασιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ασία να μειωθούν βάσει των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου».
 
Με έκτακτα μέτρα στήριξης, το ΤΡΑ (ή "fast-track") έχει την εκτελεστική εξουσία να διαπραγματεύεται άμεσα τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες. Η θέση εφαρμογής των μέτρων από το ΤΡΑ είναι αβέβαιη, με δεδομένη τη σύνθεση στο Κογκρέσο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις άνοιξαν ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων στις διατλαντικές συμφωνίες στις Βρυξέλλες («τον όγδοο γύρο»). Οι διαπραγματεύσεις της συμφωνίας του Ειρηνικού είναι επίσης σε εξέλιξη, φέρνοντας μαζί γύρω από το τραπέζι την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Χιλή, τις ΗΠΑ, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Περού, την Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Η Χιλή και η Αυστραλία έχουν ήδη υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου