Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ηλεία. Φεστιβάλ "Κερνάμε Ελλάδα" στην Αμαλιάδα

 
 
Για μια ακόμη χρονιά η Αμαλιάδα θα αποτελέσει το επίκεντρο ενός «ισχυρού γαστρονομικού σεισμού»!

Από τα καταγάλανα νερά του Ιονίου, λοιπόν, ένας τόνος ψάρια θα «παρελάσει» από εκατό τηγάνια, προσφέροντας... θέαμα, ελκύοντας το ενδιαφέρον, μονοπωλώντας, μέσω τριακοσίων συνταγών μαγειρικής, τη γεύση των επισκεπτών.

Το 3ο Φεστιβάλ του «Κερνάμε Ελλάδα – Αμαλιάδα», αναμένεται να καταρρίψει το ρεκόρ κοσμοσυρροής απ’ όλη την Ελλάδα, μετατρέποντας τη δεύτερη πόλη της Ηλείας σε γαστρονομικό σταυροδρόμι συζητήσεων, γνώσεων και προβολής προϊόντων.
Στις 20, 21 και 22 Μαρτίου στο Αθλητικό Κέντρο Αμαλιάδας, το Φεστιβάλ γαστρονομίας θα σηματοδοτήσει μια μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων, στον τομέα της γεύσης.
Στη μεγάλη γιορτή, η δική σας συμβολή είναι σημαντική για την ανάδειξη και γνωστοποίηση στο ευρύτερο κοινό, όλων των μικρών παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και των συνεταιρισμών που με γνώση, φροντίδα και μεράκι εξακολουθούν, σε πείσμα των καιρών, να παράγουν και να διαθέτουν αυτά τα τόσο πολύτιμα ελληνικά προϊόντα.

Το Φεστιβάλ επιμερίζεται σε 4 μεγάλες θεματικές ενότητες: Πόλη του Ροδιού, Φεστιβάλ Πατάτας, Γιορτή του Ψαριού, Πόλη Μπαχαρικών.
 
 
Η γιορτή του Ψαριού
 
«...και περί τους ιχθείς πολλήν ποιούσι την διαφοράν αυτοί οι τόποι», Αριστοτέλης

Βρίσκονται παντού όπου υπάρχει νερό, από… τα βουνά μέχρι τις αβύσσους και τα λατρεύουμε επειδή στην Ελλάδα των νησιών, της απέραντης θάλασσας και των ψαράδων, είναι ένα κομμάτι της ζωής μας.

Από τα καταγάλανα νερά του Ιονίου, λοιπόν, ένας τόνος ψάρια θα «παρελάσει» από εκατό τηγάνια, προσφέροντας... θέαμα, ελκύοντας το ενδιαφέρον, μονοπωλώντας, μέσω τριακοσίων συνταγών μαγειρικής, τη γεύση των επισκεπτών.

Ο θαυμαστός κόσμος των ψαριών: Μπορεί οι επισκέπτες να τα γευτούν, αλλά οφείλουν και να τα γνωρίσουν. Το λίκνισμα στην κίνησή τους («πάω σαν τον κάβουρα»), το παράξενο υδροδυναμικό σχήμα τους. Από τον καρχαρία και τον ξιφία, μέχρι την αθερίνα και τη μαρίδα τα ψάρια των ελληνικών θαλασσών έχουν τα μυστικά τους και τη μακραίωνη ιστορία τους.
Το Αιγαίο (και το Ιόνιο) ανήκει στα ψάρια του: Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την τεράστια ποικιλία του ελληνικού ψαριού αλλά και ποια ευδοκιμούν ανά εποχή.
Χάρη σου ‘χω κάβουρα να πηδάς στα κάρβουνα: Τρακόσιες συνταγές μαγειρικής.
Νόστιμα ψάρια, υπέροχες συνταγές που θα απογειώσουν τους ουρανίσκους.
Μας έψησε το ψάρι στα χείλη: Τα μυστικά του ψησίματος για όσους διαθέτουν ανάλογο μεράκι.
Τα φρέσκα ψάρια από… το μάτι φαίνονται: Πώς να αναγνωρίζουν το φρέσκο ψάρι και πώς να το διαλέγουν.

 
 
Μεγάλοι ψαράδες μεγάλα κατορθώματα:
 
Η τέχνη του ψαρέματος.
Χωρίς δόλο ψάρι δεν πιάνεται.
Ένα ψάρι κάθε μέρα: Πολύτιμο στην ανθρώπινη υγεία, θαυμάσια πηγή διατροφής με σπουδαία θρεπτικά συστατικά, όπως ζωικές πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες.
Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο:
Οι παροιμίες λένε αυτό που συνήθως αγνοούμε. Τα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται σε συγκεκριμένη εποχή.
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό: Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Η εποχή του ψαρέματος και ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για την αλιεία στη Μεσόγειο.
Μύθοι και αλήθειες για τα ψάρια: Πώς καταλαβαίνω ότι το ψάρι είναι ντόπιο; Τι συμβαίνει με τα επιβαρημένα με υδράργυρο ψάρια;
Τα λιπαρά ψάρια πρέπει να αποφεύγονται;

Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά μας η ανταπόκρισή σας σ’ αυτό το ιδιαίτερο γεγονός. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου