Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων


Η Γενική Συνέλευση των πόλεων – μελών του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή μελών του δικτύου από όλη την Ελλάδα με στόχο την προώθηση των στόχων του για πιο βιώσιμες πόλεις διαχειριζόμενοι τα πολυδιάστατα ζητήματα τόσο του περιβάλλοντος όσο και της ποιότητας ζωής...

Στην συνεδρίαση της Αλεξανδρούπολης συζητήθηκε το θέμα της επέκτασης του Δικτύου, που αυτή τη στιγμή αποτελείται από 9 πόλεις, ώστε να εμπλουτιστεί, με το Δήμο Ορεστιάδας να αποτελεί έναν από τους ενδιαφερόμενους.

Το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε αυτό συμμετέχουν 9 πόλεις, οι Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ζάκυνθος, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Τρίκαλα.
 
Η νέα πενταετία αποτελεί και έναυσμα για μια νέα προσπάθεια, σημείωσε ο νέος πρόεδρος του δικτύου και Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Γιαννίδης, ο οποίος τόνισε πως προσπαθούν να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στη λειτουργία του δικτύου, προσπαθώντας να οργανώσουν συγκεκριμένες δράσεις.
 
«Στόχος είναι να ανταλλάξουμε πρακτικές μεταξύ μας που έχουν να κάνουν με τη βιώσιμη λειτουργία των πόλεων, τη διαχείριση ζητημάτων περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, τα οποία είναι πολυδιάστατα» σημείωσε, τονίζοντας πως οι Δήμοι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις πολύ μεγάλες προσδοκίες και καθημερινές δυσκολίες μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία, βελτιώνοντας τις συνθήκες ζωής των κατοίκων στις πόλεις.
 
Ο κ. Γιαννίδης τόνισε πως στη χώρα μας, όπου οι πόλεις κουβαλάνε πολλές παθογένειες και προβλήματα του παρελθόντος, τόσο σχεδιαστικά όσο και οικονομικά και κοινωνικά, όμως αυτό δείχνει πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης.
 
Αυτό που λείπει, σημείωσε, είναι ίσως η ταχύτητα στην ανταπόκριση, υπάρχουν προβλήματα γραφειοκρατίας ή και τεχνογνωσίας, αυτά όμως είναι ζητήματα που μπορούν να λύσουν ή να διαχειριστούν για να βελτιώσουν την κατάσταση.

«Αυτό που βλέπω σε όλους τους Δήμους που συμμετέχουν και σε όλους τους Δημάρχους και αντιδημάρχους, μια αγωνία να αλλάξουν τα πράγματα με πολύ περιορισμένους πόρους» τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης, επισημαίνοντας πως αυτοί οι περιορισμένοι πόροι κάνουν το εγχείρημα ακόμη πιο κρίσιμο, γιατί πρέπει να γίνουν περισσότερα με ακόμη λιγότερα χρήματα, με πιο έξυπνη διαχείριση.

Το δίκτυο βέβαια για να στηθεί θέλει χρόνο, όμως ο κ. Γιαννίδης είναι πεπεισμένος πως σταδιακά, όσο περνά ο καιρός, μέσα από δράσεις θα υπάρξουν αποτελέσματα, πόσο μάλλον στην επόμενη κρίσιμη πενταετία, όταν και θα πρέπει οι Δήμοι να είναι πλήρως προετοιμασμένοι να αξιοποιήσουν τους πόρους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
 
 
Επέκταση και βελτίωση

Οικοδεσπότης της συνεδρίασης ήταν ο Αντιπρόεδρος του Δικτύου και Αντιδήμαρχος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Φαλέκας, ο οποίος φρόντισε μεταξύ των άλλων να συγκεντρώσει τοπικά προϊόντα και έντυπα παρουσίασης της Αλεξανδρούπολης για τους φιλοξενούμενους.

Ο κ. Φαλέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Ζέρβα, με τον οποίο ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια για τη δημιουργία αυτού του δικτύου, το οποίο συνεχώς επεκτείνεται.

Ευχαρίστησε όσους εκπροσώπους Δήμων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά για αυτή τη συνέλευση, τονίζοντας πως σκοπός του Δικτύου είναι να ανοίξει τα φτερά του, γιατί τα πράγματα είναι πιο εύκολα με τη συνεργασία.

Γι αυτό και προσκάλεσε στη Συνέλευση το Δήμαρχο Ορεστιάδας κ. Βασίλη Μαυρίδη, μιας και ο Δήμος του είχε εκφράσει εδώ και καιρό τον ενδιαφέρον του για την προσπάθεια αυτή, ώστε να διευρυνθεί το Δίκτυο το οποίο πιστεύει πως μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη στους Δήμους που συμμετέχουν σε αυτό.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου