Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Αθήνα - Κολωνάκι. Ιστορικός-αρχιτεκτονικός περίπατος


kolonaki_final
 
Αυτήν την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015, η ομάδα "atenistas Πόλις" δίνει ραντεβού στις 11.30 στην Πλατεία Κολωνακίου και σας προσκαλεί σε έναν ιστορικό και αρχιτεκτονικό περίπατο σε μια απ’ τις ενδιαφέρουσες συνοικίες της Αθήνας, το Κολωνάκι, που ανέκαθεν υπήρξε στέκι πολιτικών και καλλιτεχνών, τόπος συνάντησης τόσο των διανοουμένων όσο και των κοσμοπολιτών της Αθήνας, συνθέτοντας ένα ενδιαφέρον κοινωνικό μωσαϊκό.
 
Γεμάτο φιλολογικά καφενεία με πιστούς θαμώνες τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Κώστα Βάρναλη και τον Παναγιώτη Τέτση, νοσταλγούς της ρομαντικής Αθήνας. Με αέρα γεμάτο από το άρωμα μιας εποχής πλούσιας σε πνευματικές αναζητήσεις και προβληματισμούς αποτέλεσε κέντρο εκπόρευσης κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων, γι’ αυτό και το όνομα του, όχι άδικα, έχει συνδεθεί με την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Θα ξετυλίξουμε την ιστορία του μέσα από τα καλαίσθητα κτίρια αλλοτινών δεκαετιών. Από τις μεσοπολεμικές πολυκατοικίες του 1930 γύρω από την πλατεία, στο καφέ «Βυζάντιο» των ’60ς με πελατεία τον «αφρό» της αθηναϊκής διανόησης και διάσημους θαμώνες, Χατζηδάκη, Γκάτσο, Ελύτη και Μόραλη. Από το Βρετανικό Συμβούλιο που ιδρύθηκε το 1934, μέχρι το «Θεολογίτειον» που οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Από τον χειμερινό υπόγειο κινηματογράφο «Έμπασσυ» που πρόβαλε την πρώτη του ταινία στα τέλη του 1962 και την οικία του αξεπέραστου συγγραφέα της γενιάς του ’30 Μίτια Καραγάτση, μέσω της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ, που είναι ο πρώτος δρόμος στην Αθήνα με ολοκληρωμένες πολυκατοικίες που εμφανίστηκαν το 1920 η μία δίπλα στην άλλη, θα κατευθυνθούμε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης που κτίστηκε σε οικόπεδο που παρεχώρησε η Μονή Πετράκη το 1875. Από το πρωτοποριακό κτίριο του Γυμνασίου Θηλέων «Αριστοτέλης» που οικοδομήθηκε το 1929, στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή η οποία συστήθηκε το 1886 και στην Αμερικάνική Σχολή Κλασικών Σπουδών που ιδρύθηκε το 1881. Η περιήγησή θα καταλήξει στους εσωτερικούς χώρους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, η οποία άνοιξε τις πύλες της το 1926.

Ξεναγός μας και σε αυτή την βόλτα ο κ. Θανάσης Γιοχάλας – φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου «Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία».

Σας περιμένουμε!


πηγή: http://atenistas.org/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου