Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Χειμωνιάτικη παρατήρηση πουλιών στην Πρέσπα. Περπατώντας πάνω στο νερό! (συνέχεια Β)


 
Κάθε παιδί στο σχολείο μαθαίνει πως το νερό παγώνει όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 0°C. Το βλέπουμε αυτό στην πράξη όταν πέφτει το χιόνι το χειμώνα και οι δρόμοι παγώνουν και γλιστρούν. Για εμάς ο χειμώνας είναι μια εποχή που πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, αλλά για τα πλάσματα που ζουν μέσα ή πάνω στο νερό η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ πιο σοβαρή. Τα είδη πάπιας του γλυκού νερού χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, γνωστές ως «αφρόπαπιες» και «βουτόπαπιες». Οι βουτόπαπιες τείνουν να αναζητούν τροφή στα βαθιά νερά και βουτούν καλά κάτω από την επιφάνεια του νερού. Οι αφρόπαπιες χρειάζονται πιο ρηχά νερά καθώς δεν βουτούν, αλλά απλώς βάζουν τα κεφάλια τους και το πάνω μέρος του σώματός τους κάτω από την επιφάνεια για να τραφούν με υδρόβια φυτά και έντομα. Άλλα υδρόβια πτηνά στην Πρέσπα ακολουθούν επίσης αυτή την ευρεία κατανομή, με πουλιά όπως οι Κορμοράνοι και τα Βουτηχτάρια να βουτούν κάτω από την επιφάνεια για ψάρια, ενώ πουλιά όπως οι Αργυροπελεκάνοι και οι Ροδοπελεκάνοι μπορούν να τραφούν μόνο από την επιφάνεια. Τον χειμώνα, όταν σχηματίζεται πάγος γύρω από τις λίμνες, κάποια από αυτά τα είδη που τρέφονται στα ρηχά νερά δυσκολεύονται να εντοπίσουν επαρκή ποσότητα τροφής και για αυτό συγκεντρώνονται γύρω από τα σημεία που ο πάγος έχει σπάσει ή στα σημεία που δεν έχει σχηματιστεί πάγος, εξαιτίας τρεχούμενου νερού. Άλλα είδη, όπως οι Φαλαρίδες (Fulica atra) σε αυτή την εικόνα, μπορεί να βόσκουν στην όχθη της λίμνης, διασχίζοντας την παγωμένη άκρη της με τα πόδια.

Οι όχθες της Μεγάλης Πρέσπας κατά μήκος του ισθμού είναι ιδανικές για να παρακολουθήσετε τον χειμώνα πάπιες και άλλα διαχειμάζοντα υδρόβια πουλιά, ειδικά όταν η πιο ρηχή Μικρή Πρέσπα παγώνει εντελώς. Δοκιμάστε το από την παραλία της θέσης Κούλα, όπου το κανάλι που συνδέει τις δύο λίμνες αδειάζει στη Μεγάλη Πρέσπα
(βλ. χάρτη, σημείο Α) ή στις εκβολές του ποταμού του Αγίου Γερμανού (βλ. χάρτη, σημείο Β). Τα υδρόβια πουλιά τρομάζουν εύκολα, γι’ αυτό μην πλησιάζετε πολύ κοντά τους∙ η χρήση τηλεσκοπίου είναι ιδανική για αυτού του είδους την παρατήρηση πουλιών.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου