Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Τα ατίθασα λιγούστρα


Thessaloniki-Slaughter-of-Ligustrum-
 
Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας στενόμυαλης λογικής που στο όνομα της αναβάθμισης της ζωής στην πόλη καταστρέφονται οι λιγοστές μορφές ζωής που επιβιώνουν στην πόλη και με την ύπαρξή τους βοηθούν χωρίς κόστος στην καλυτέρευση της ποίότητας της ζωής μας.

Αναφερόμαστε σε δυο μικρές συστάδες δέντρων που επιβίωναν χωρίς κάποια ιδιαίτερη περιποίηση στους πεζόδρομους των οδών Αγ. Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου που συναντούν κάθετα τις οδούς Αγ. Σοφίας και Καρόλου Ντηλ. Σύμφωνα με την μελέτη που εγκρίθηκε από το δημοτικό συβούλιο και ήδη εφαρμόζεται από τον εργολάβο που εγκαταστήθηκε και εργάζεται στην περιοχή θα κοπούν ή θα μετακινηθούν τα υπάρχοντα δέντρα, θα διορθωθούν όπου απαιτείται τα δίκτυα ύδρευσης και ομβρίων και θα κατασκευαστεί νέος πεζόδρομος στο πλαίσιο της οργανωμένης ανάπλασης του άξονα Αγίας Σοφίας.

Σε εφαρμογή αυής της ανάπλασης λοιπόν, τα λίγα μεγάλα, υγιή και θαλερά δέντρα των δρόμων Αγίας Θεοδώρας και Γεωργίου Σταύρου κλαδεύτηκαν βάναυσα, οι ρίζες τους κόβονται και οι κορμοί τους πληγώνονται, αφού σύμφωνα με τη μελέτη πρόκειται να μεταφυτευτούν σε κάποιο άλλο σημείο του Δήμου.

Την ώρα που ο Δήμος Θεσσαλονίκης ζητά από τους δημότες να «υιοθετήσουν» δενδρύλλια για να τα διασώσει, έρχεται στο πλαίσιο της ανάπλασης να καταστρέψει αυτά που ούτε σε 50 χρόνια δε θα μπορέσει να δημιουργήσει. Κάτοικοι και εργαζόμενοι στην περιοχή ζήτησαν με συλογή υπογραφών και παρέμβασή τους στο δημοτικό συμβούλιο την άμεση αναστολή των εργασιών εκχέρσωσης και μεταφύτευσης των δέντρων επί της Αγίας Θεοδώρας και την αναθεώρηση της φυτοτεχνικής μελέτης, ώστε να περιλάβει και τα παραπάνω δέντρα και την άμεση ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την κοπή των Λιγούστρων.

Το δημοτικό συμβούλιο αποφάνθηκε ότι δεν θα γίνει καμμία αλλαγή στην ειλημμένη απόφαση και έτσι τις τελευταίες μέρες συνεχιζεται νυχτερινές ώρες στο όνομα της προστασίας των διερχζόμενων πεζών αλλά προφανώς για να μη γίνει σε μαρτυρία όλων των επισκεπτών στην περιοχή η κοπή των κλαδιών με αποτέλεσμα κάποιοι από τους κατοίκους προκειμένου να σταματήσουν την κοπή των κλαδιών και των δέντρων να σκαρφαλώσουν στα κλαδιά και να τα προστατέψουν με το κορμί τους.

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου