Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ιωάννινα - Τζουμέρκα. Έχουν τον δικό τους Καταρράκτη!

 
kataraktis artasΤο χωριό Καταρράκτης βρίσκεται στη ρίζα των Τζουμέρκων. Πήρε την ονομασία του από το βασικό του αξιοθέατο που δεν είναι άλλο από τους δίδυμους καταρράκτες οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ. από το δασικό χωριό, ένα θέαμα όμορφο και σπάνιο.
 
Το ύψος πτώσης του νερού είναι 90 μέτρα. Έχουν νερό σχεδόν όλο το χρόνο, ενώ καλύτερη εποχή για να τους επισκεφθεί κανείς θεωρείται ο Μάιος. Δίπλα στους καταρράκτες λειτουργεί αναψυκτήριο.

Πριν από το 1765, το χωριό ήτανε γνωστό ως Ρέτσιανα. Γύρω στο 1770, πέρασε από το χωριό ο Πατήρ Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος λέγεται ότι μάζεψε τους κατοίκους και τους μίλησε για την Πίστη στο Θεό και στο Γένος.

Φεύγοντας τους ευλόγησε λέγοντας "Συγχωρεμένοι να είσαστε εσείς οι Ρετσιανίτες από τις αμαρτίες σας" και από τότε οι χωριανοί μετονομάστηκαν σε Σχωρετσιανίτες και το χωριό Σχωρέτσιανα. Το 1930, μετά από πρόταση του καθηγητή Νίκου Γιώτη, η Νομαρχία ενέκρινε τη σημερινή του ονομασία 'Καταρράκτης'.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του γοητευτικού χωριού είναι το βουητό του νερού που δε σταματάει ποτέ. Από τη στιγμή που φτάνει κανείς στο χωριό ακούει και βλέπει να τρέχει το γάργαρο νερό το οποίο έρχεται κατευθείαν από τους δύο καταρράκτες, μέσα από τα σπλάχνα του βουνού.

Ιδιαίτερα το χειμώνα και την άνοιξη η υδατοπαροχή είναι τεράστια και η βασική αιτία που όλοι καλοτυχίζουν την περιοχή! Σήμερα, ο Καταρράκτης είναι προορισμός για μικρές πεζοπορίες σε ένα φυσικό περιβάλλον τεράστιων εναλλαγών που μαγεύει.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου