Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

WWF Ελλάς. Αξιότιμοι υποψήφιοι και κόμματα, δεσμεύεστε για το περιβάλλον και τη ζωντανή οικονομία;


 10 μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς θέτει κόμματα και υποψηφίους βουλευτές προ των σοβαρών ευθυνών τους για το περιβάλλον και την ανάπτυξη, ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Το WWF Ελλάς καλεί τους υποψηφίους βουλευτές και τα κόμματα να δεσμευθούν ότι «θα προσφέρουν στη δημοκρατία έργο για καλή και διαφανή διακυβέρνηση, ζωντανή οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος για όλους».

Σε κείμενο με τίτλο
«Περιβάλλον και ζωντανή ελληνική οικονομία στις εκλογές - Κάλεσμα προς τους υποψηφίους της 25ης Ιανουαρίου», η περιβαλλοντική οργάνωση εστιάζει σε τρεις βασικούς τομείς: καλό και διαφανές νομοθετικό έργο και διακυβέρνηση, βιώσιμη οικονομία και προστασία του φυσικού κεφαλαίου. Βασικά αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά διακυβεύματα που χρήζουν απάντησης από τους αυριανούς εκπροσώπους μας είναι τα εξής:
  • Θα εγκαταλειφθούν οι πρακτικές των εκατοντάδων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής για νομιμοποίηση παρανομιών; Μέχρι πότε θα πορευόμαστε με φωτογραφικές ρυθμίσεις, διάσπαρτες σε άσχετα νομοσχέδια, ενώ ταυτόχρονα θα απογυμνώνουμε το σύνολο των ελεγκτικών μας μηχανισμών, περιβαλλοντικών και μη;
  • Μέχρι πότε θα θάβονται οι προοπτικές για βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα και κοινωνική ανάπτυξη, κρατώντας τη χώρα βυθισμένη στην αδιαφάνεια, τις πελατειακές σχέσεις, την κακονομία, την περιφρόνηση δικαστικών αποφάσεων και τον ασαφή και περίπλοκο σχεδιασμό;
  • Θα δεσμευθεί η χώρα σε ένα βιώσιμο ενεργειακό όραμα για το 2030, με απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα; Θα επανεξετάσουν οι νέοι εκπρόσωποί μας τη βιωσιμότητα και σκοπιμότητα των σχεδιαζόμενων λιγνιτικών μονάδων (Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ), όταν είναι γνωστό το ανθρώπινο και περιβαλλοντικό κόστος του λιγνίτη;
  • Θα αναγνωριστεί πολιτικά και θεσμικά η σημασία της αειφορικής διαχείρισης του φυσικού μας κεφαλαίου; Φυσικοί θησαυροί, δάση, πηγές νερού, θάλασσες και ακτές δέχονται ισχυρές απειλές και αποδυναμώνεται η προστασία τους στο όνομα μιας αδιέξοδης ανάπτυξης. Θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών και ο σήμερα αδύναμος μηχανισμός πάταξης του περιβαλλοντικού εγκλήματος; Θα ακυρωθούν καταστροφικές διατάξεις για δάση και ακτές; Θα δούμε ουσιαστική προστασία του αιγιαλού και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτόν;

Το κείμενο περιλαμβάνει και ένα σχέδιο προτεραιοτήτων για τις πρώτες 100 μέρες ώστε να αναχαιτισθεί η περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών.

Οι δεσμεύσεις που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο κάλεσμα, θα δημοσιευτούν από το WWF Ελλάς πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Από αυτή την περίοδο πολιτικής έντασης και ωραίων υποσχέσεων για παροχές παντός είδους, απουσιάζει το περιβάλλον, η ζωντανή οικονομία, η καλή διακυβέρνηση και η ουσιαστική προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας. Ζητάμε δεσμεύσεις χωρίς γενικολογίες και υπεκφυγές: από την επόμενη κυβέρνηση και από τους υποψήφιους βουλευτές ζητάμε να υποστηρίξουν, ή να εισηγηθούν, ένα καλύτερο πλαίσιο για το περιβάλλον και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, μέσα από μια απαραίτητη, αλλά πολιτικά επώδυνη αλλαγή πορείας. Εδώ λοιπόν είναι τα δύσκολα: ποιος δεσμεύεται;», δήλωσε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Επίσης, το WWF Ελλάς καλεί τους πολίτες, με την ιδιότητα του ψηφοφόρου, να πιέσουν τους υποψηφίους της επιλογής τους, μέσα από ενδεικτικές ερωτήσεις, να δεσμευτούν για μια πραγματικά ζωντανή ελληνική οικονομία.


πηγή: http://www.wwf.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου