Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία και "τη χειρότερη κρίση νερού στην ιστορία της" η Βραζιλία

 

Σοβαρά προβλήματα λόγω της λειψυδρίας αντιμετωπίζουν το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Μίνας Γκεράις, όπως τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ιζαμπέλα Τεϊσέιρα, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου μετά από έκτακτη σύσκεψη που έγινε στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Αντιμέτωπες με τη χειρότερη ξηρασία από το 1930 βρίσκονται οι τρεις πιο πολυπληθείς πόλεις της Βραζιλίας. Η Ιζαμπέλα Τεϊσέιρα χαρακτήρισε την κρίση του νερού «ανησυχητική» και τόνισε ότι πρόκειται να επηρεάσει τη βιομηχανία και τη γεωργία.

«Δεν έχουμε ξαναδεί πιο ανησυχητική κατάσταση τα τελευταία 84 χρόνια» δηλώνει η υπουργός Περιβάλλοντος μετά τη συνάντηση που είχε με άλλους πέντε υπουργούς.

Η κρίση ξεκίνησε στο Σάο Πάολο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν πληγεί από τις συχνές διακοπές στις παροχές ύδρευσης. Το Σάο Πάολο ήδη έχει υποστεί σοβαρά προβλήματα ξηρασίας από την προηγούμενη χρονιά.

Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για κακό σχεδιασμό και πολιτικές που ευθύνονται για την επιδείνωση του προβλήματος και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απέτυχε να ανταποκριθεί άμεσα στην κρίση.

Η παρατεταμένη ξηρασία έχει, επίσης, επίδραση στις προμήθειες ενέργειες λόγω της μειωμένης παραγωγής από τα υδροηλεκτρικά φράγματα.

Η ανταποκρίτρια του BBC στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Τζούλια Καρνέιρο, δήλωσε πως βρισκόμαστε στη μέση της περιόδου των βροχοπτώσεων, ωστόσο μέχρι στιγμής έχει βρέξει ελάχιστα και η ξηρασία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

Η κρίση αυτή έρχεται σε μία εποχή υψηλής ζήτησης για ενέργεια, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κατά τους θερινούς μήνες.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η κύρια δεξαμενή νερού έχει πέσει σε μηδενικό επίπεδο για πρώτη φορά από τότε που χτίστηκε.

Ο γραμματέας Περιβάλλοντος Αντρέ Κορρέα, αναγνώρισε ότι το κράτος αντιμετώπιζε «τη χειρότερη κρίση νερού στην ιστορία του». Ωστόσο προσπαθώντας να καθησυχάσει τους πολίτες τόνισε ότι υπάρχει αρκετό νερό σε άλλες δεξαμενές που θα φτάσει για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου