Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Χειροτεχνικό το επάγγελμα του παραγωγού τυριού στη Γαλλία

 
Χειροτεχνικό το επάγγελμα του παραγωγού τυριού στη ΓαλλίαΑλέξανδρος Μπίκας
(mpikas@paseges.gr)

Η Υπουργός Εμπορίου και βιοτεχνίας κα Carole Delga ανακοίνωσε το Δεκέμβριο ότι το επάγγελμα των παραγωγών τυριού θα θεωρείται στο εξής ως χειροτεχνικό. Η συγκεκριμένη μεταβολή του επαγγελματικού καθεστώτος θα ενισχύσει την εικόνα των μικρών παραγωγών στο εγχώριο καταναλωτικό κοινό, ενώ θα ενισχύσει έτι περαιτέρω την καλή φήμη που απολαμβάνει το γαλλικό τυρί στις διεθνείς αγορές.


Μάλιστα, στο πλαίσιο των επερχόμενων μεταβολών θα δημιουργηθούν δύο νέες εμπορικές ονομασίες για τους παραγωγούς εκείνης του χειροτέχνη – μάγειρα (artisan-cuisinier) και του χειροτέχνη υψηλών προδιαγραφών (artisan- d'art). Οι Γάλλοι καταναλωτές έχουν την υψηλότερη κατά κεφαλή κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων στο κόσμο με 25,9 κιλά ετησίως (2013) ενώ η δαπάνη για τα εν λόγω προϊόντα καταλαμβάνει το 14% της συνολικής δαπάνης των τροφίμων.

Αν και οι μεγάλες εταιρείες διανομής ελέγχουν το 92% των πωλήσεων (στοιχεία του Συνδέσμου Γαλακτοκομικών Προϊόντων Γαλλίας για το 2013), το μερίδιο των μικρών παραγωγών βελτιώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, καθώς υπάρχει μία στροφή μέρους του καταναλωτικού κοινού προς τα ποιοτικότερα προϊόντα γνωστής γεωγραφικής προέλευσης. Σε αυτό έχει βοηθήσει η προστασία των Ονομασιών Προέλευσης που απολαμβάνει η πλειοψηφία των τυριών που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη των γνωστών γαλλικών τυριών.

Μεταξύ των τελευταίων τη μεγαλύτερη παραγωγή σημειώνει το Comté με 52.204 χιλ. τόνους (στατιστικά στοιχεία 2012) και ακολουθούν το Roquefort με 17.158 χιλ. τόνους, το Reblochon με 15.162 χιλ. τόνους, το Cantal με 13.319 χιλ. τόνους και το Saint-Nectaire με 13.147 χιλ. τόνους. Όλες οι ονομασίες των ανωτέρω τυριών είναι καταχωρισμένες στο κοινοτικό μητρώο των προϊόντων ΠΟΠ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου