Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Αιτωλοακαρνανία. Ηχηρό «όχι» στα αιολικά από τους κατοίκους του Βάλτου

 
 
Ηχηρό «όχι» είπαν οι κάτοικοι του ορεινού Βάλτου στα αιολικά πάρκα που πρόκειται να εγκατασταθούν στην περιοχή σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτών Ορεινού Βάλτου στο Περδικάκι το περασμένο Σάββατο 10 Ιανουαρίου.

Η απόληξη της Πίνδου, τα λεγόμενα Όρη του Βάλτου που «χωρίζουν» τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Άρτας «ενώνουν» τους κατοίκους των δύο περιοχών σε αντίσταση ενάντια στην καταστροφή των κορυφογραμμών τους στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης με δεκάδες ανεμογεννήτριες. Η απόφαση των κατοίκων από τη στιγμή που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των αρμοδιών αρχών, που όμως προέκυψε χωρίς να ζητηθεί η άποψη των κατοίκων, προσανατολίζονται πλέον να προσφύγουν στο ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και να καταθέσουν αναφορά στον Εισαγγελέα. Σημειωτέον ότι οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την παντελή έλλειψη ενημέρωσης από το Δήμο και τους άλλους αρμόδιους φορείς από τη στιγμή που η τοπική κοινωνία αντιδρά.

Στο ψήφισμα που εξέδωσε η Κίνηση Πολιτών Ορεινού Βάλτου αναφέρεται πως η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση βιομηχανικού αιολικού πάρκου καταστρέφει το περιβάλλον και υποθηκεύει το μέλλον το τόπου. «Δεν προσφέρει θέσεις εργασίας, δεν συμβάλλει ουδόλως στην τοπική οικονομία. Υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας. Δεν μας είναι καθόλου δύσκολο να καταλάβουμε ότι τα όσα γίνονται στον τόπο μας είναι τμήμα μιας συνολικής «επιχείρησης», που εξελίσσεται σε ολόκληρη τη χώρα (ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές) και αποσκοπεί, κυρίως, στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στον τομέα της ενέργειας και ελάχιστα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του αναπροσανατολισμού του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, που, παρόλα αυτά, εξακολουθεί να στηρίζεται στις μονάδες που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για τους κατοίκους του ορεινού Βάλτου πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πλουσιότατη βιοποικιλότητα, που παρέχει όλες τις προϋποθέσεις μιας άλλου τύπου ανάπτυξης, που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα εναρμονίζεται με αυτό. Έτσι λοιπόν προτείνουν και ζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της μελισσοκομίας, της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και της ανάπτυξη ήπιου εναλλακτικού τουρισμού που θα ενισχύει την τοπική οικονομία.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου