Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Τα ασχημόπαπα που έγιναν κύκνοι…


www.vydry.org
Το Δέλτα Έβρου αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο διαχείμασης στην Ελλάδα για τα τρία είδη κύκνων που απαντώνται στην Ευρώπη, τον Βουβόκυκνο, τον Αγριόκυκνο και τον Νανόκυκνο. Εδώ έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και των τριών ειδών στην Ελλάδα.

Ειδικά για τα δύο είδη των Νανόκυκνων και των Αγριόκυκνων, υπάρχει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια στο Δέλτα, με την μέγιστη μέτρηση να καταγράφεται για τους Νανόκυκνους τον Φεβρουάριο του 2014 με 3.344 άτομα και για τους Αγριόκυκνους τον Ιανουάριο του 2008 με 2.015 άτομα. Να σημειωθεί ότι ο Νανόκυκνος έχει χαρακτηριστεί σαν Τρωτό είδος από το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας.

Οι αριθμοί των Βουβόκυκνων κατά την χειμερινή περίοδο κυμαίνονται συνήθως στα 3-4.000 άτομα ενώ περιστασιακά έχουν καταγραφεί και μεγαλύτεροι αριθμοί.

Την καλοκαιρινή περίοδο οι Νανόκυκνοι και οι Αγριόκυκνοι εγκαταλείπουν τελείως την περιοχή, ενώ ένας μικρός αριθμός Βουβόκυκνων (συνήθως μερικές δεκάδες) παραμένει ακόμα και το καλοκαίρι.

Φέτος, είχαμε την χαρά να δούμε τους Βουβόκυκνους να αναπαράγονται και πάλι στην περιοχή μετά από πολλά χρόνια, καθώς καταγράφηκαν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης, δύο ζευγάρια, εκ των οποίων το πρώτο έχει επτά μικρά κυκνάκια ενώ το δεύτερο πέντε.

Το γεγονός αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και αισιοδοξία, καθώς αποδεικνύει για άλλη μια φορά την σημαντικότητα του υγροτόπου για την ορνιθοπανίδα αλλά και την δυνατότητα της φύσης – με την κατάλληλη διαχείριση και προστασία – να αναγεννιέται.

Επίσης μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει για την συνολική διαχείριση, διαφύλαξη και ανάδειξη της περι
οχής μας.
 

Παναγιώτης Ιωαννίδης
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου

 
 πηγή: evros-delta.gr , http://dasarxeio.com/
 

Εκδήλωση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Το ΚΠΕ Καστοριάς, στο πλαίσιο της Πράξης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ, άξονας προτεραιότητας 8», που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους, οργανώνει ημερήσια εκδήλωση με τίτλο: «Παίζοντας Μαθαίνω για το Περιβάλλον» για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας που θα συνοδεύονται από τους συγγενείς τους τρίτης ηλικίας (παππούδες και γιαγιάδες).

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 1/6/2014, από τις 10:00 έως τις 14:00, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Δήμου Καστοριάς, που περιβάλλει το ΚΠΕ Καστοριάς, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Η εκδήλωση οργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Καστοριάς και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.

Συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από τα: 5ο, 6ο, 7ο, 10ο Νηπιαγωγεία Καστοριάς, το Νηπιαγωγείο Πολυκάρπης, το Νηπιαγωγείο Μαυροχωρίου, το Νηπιαγωγείο Νέου Οικισμού, το Νηπιαγωγείο Διποταμίας, το Νηπιαγωγείο Αμπελοκήπων, το Νηπιαγωγείο Δισπηλιού, το Νηπιαγωγείο Κορησού, το Νηπιαγωγείο Τοιχιού, ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς καθώς και όλα τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Καστοριάς.

Στην εκδήλωση θα υλοποιηθεί σειρά δραστηριοτήτων και παιχνιδιών που θα εμπλέκουν τους μικρούς μαθητές και τους συγγενείς τους τρίτης ηλικίας σε περιβαλλοντικά θέματα με αναφορά στη λίμνη της Καστοριάς, στο τοπικό περιβάλλον γενικότερα και στην ανακύκλωση. Συνολικά για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων θα συμμετέχουν μαζί με την Π.Ο. του ΚΠΕ Καστοριάς 24 εκπαιδευτικοί.

Στους μικρούς μαθητές θα δοθούν αναμνηστικά της ημέρας, που θα κατασκευάσουν μόνοι τους με τη βοήθεια των συγγενών τους της τρίτης ηλικίας.

Σας περιμένουμε όλους!!!

Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Καστοριάς
 
 

Περιπατικός Τουρισμός στην Καλαμπάκα για …κλάματα

 
ΜετέωραΑκόμη ένας Τουρίστας-Γάλλος αυτή την φορά- οδήγησε σήμερα (χθες) το απόγευμα σε κινητοποίηση το Αστυνομικό τμήμα Καλαμπάκας, αφού είχε χαθεί στα μονοπάτια των Μετεώρων.
 
Σήμανε συναγερμός, κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός και άρχισε η αναζήτηση για τον εντοπισμό του τουρίστα.
 
Από το 1994 έχει ξεκινήσει στην Καλαμπάκα, η …κουβέντα για την τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης στα μονοπάτια των Μετεώρων και 20 χρόνια μετά, βρίσκονται ακόμη στην …κουβέντα πως θα δοθεί το ευτελές ποσό δαπάνης να τοποθετηθούν οι πινακίδες.
Ώσπου να τοποθετηθούν αυτές οι πινακίδες, θα κινητοποιείται ο κρατικός μηχανισμός και μονάδες διάσωσης, κάθε φορά που τουρίστας θα χάνει τον δρόμο του…

Τουριστική μέριμνα επιεικώς για …κλάματα.

 
 

Αιθιοπία. Ο αφρικάνικος αμπελώνας θα κάνει το επόμενο βήμα;


Ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Hailemariam Dessalegn δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερος όταν σχεδιάζει το μέλλον του αμπελώνα του, ώστε να γίνει ο πρώτος στην αφρικανική ήπειρο από το 2020. Πενταετούς διάρκειας, αυτή η φιλοδοξία τροφοδοτείται από ένα ολοκληρωμένο έργο: οι φυτεύσεις του ομίλου Castel Frères στο Κέρας της Αφρικής. Στην πρώτη συγκομιδή του, ο αμπελώνας των 125 ha ήδη παράγει 1,1 εκατομμύρια κιβώτια από τον τρύγο του 2014. Σχεδιασμένο από την εταιρεία Ingévin (προϋπολογισμού € 4.100.000) το οινοποιείο Castel θα έχει μακροπρόθεσμη ικανότητα παραγωγής 13 000 εκατόλιτρα οίνου.
 
Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Ziway, η περιοχή εποπτεύεται από τον Bernard Coulais, ο οποίος διευθύνει όλες τις δραστηριότητες της Castel στην Αιθιοπία, που ξεκίνησε με τη βιομηχανία μπύρας: Ο μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στην Αιθιοπία (με την εμβληματική μάρκα Saint- Georges), ο όμιλος Castel Frères είναι παρών κυρίως στην Αφρική με δραστηριότητα στις μπύρες και στα αναψυκτικά. Αλλά και οι δραστηριότητες στο κρασί, ποτέ δεν παύουν να αυξάνονται. Επενδύοντας είκοσι χρόνια στην Βόρεια Αφρική, ο όμιλος συγκεντρώνει το ένα τρίτο της παραγωγής κρασιού του Μαρόκου (κυρίως με  την μάρκα Boulaouane). Το Μαρόκο, η Αλγερία και η Τυνησία ήταν αναμφίβολα ο πνεύμονας του Αφρικάνικου Αμπελώνα μέχρι τα μέσα του εικοστού πρώτου αιώνα, είναι σήμερα στον Νότο οι σημαντικότερες χώρες παραγωγής της αφρικανικής ηπείρου της Αφρικής σε κρασί με 11,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα οίνου να παράγονται το 2014 (-2,6% μετά τη μεγάλη στγκομιδή του 2013).
 
 
 

Δράμα. Ημερίδα με θέμα «Αστικός Τουρισμός - Σύγχρονες Τάσεις και Προοπτικές»

 
Δράμα: Ημερίδα με θέμα «Αστικός Τουρισμός - Σύγχρονες Τάσεις και Προοπτικές»Σας προσκαλούμε, τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 και ώρα 09.30 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Δράμας, στην ημερίδα που διοργανώνεται από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας και την Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε. με θέμα: "ΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ"
 
Σύγχρονες Τάσεις και Προοπτικές
 
Η ημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράξης "Εργαστήρια για τη Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας των Επιχειρήσεων Παροχής Φιλοξενίας, Σίτισης, Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης" του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Αναγέννησης Δήμου Δράμας.
 
 

Εξαγωγικός πυρετός για τα καρπούζια Τριφυλίας

                             
Εξαγωγικός πυρετός για τα καρπούζια ΤριφυλίαςΈντονη εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάζει η εβδομάδα που διανύουμε για το «χρυσάφι» της Τριφυλίας που είναι το εύγεστο καρπούζι με μοναδική ονομασία, πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλλά και μοναδική υφή με γεύση.
Οι εξαγωγές είναι σημαντικές σε χώρες της Ε.Ε. αλλά και σε νέες αγορές, όπως διαπιστώνουν γεωπόνοι και παραγωγοί.
 
Στην Τερψιθέα, παρουσία του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, διεξάγονται οι τελικοί έλεγχοι για το προϊόν και όπως δήλωσε «η περιοχή διατηρεί τα σκήπτρα το πρώιμο καρπούζι με περισσότερους από 700 τόνους βάση των αναγγελιών, ενώ καθημερινά ο όγκος αυξάνεται με την ποιότητα και ωριμότητα να παραμένει εξαιρετική στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη περιοχή», για να προσθέσει ότι «καρπούζια έχουν άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, γεύση και ποιότητα η οποία οφείλεται στην υψηλή τεχνική καλλιέργειας που εφαρμόζουν οι παραγωγοί μας».
 
Η Τερψιθέα ξεκίνησε με εξαγωγές σε Πολωνία, Γερμανία, Ουγγαλία, Ρουμανία, Αγγλία, Ιταλία και σκανδιναβικές χώρες δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό brand name διαθέτοντας φήμη και ποιότητα μοναδική. Ωστόσο είναι ανάγκη, όπως επισήμανε, οι γεωπόνοι ειδικοί ελεγκτές σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς και με τους παραγωγούς να διαφυλάξουμε την ποιότητα καθώς τα περισσότερα καρπούζια ήταν σε δίχτυα προστασία έχοντας υψηλή ποιότητα ώστε να διαθέτουμε αξιοπιστία του είδους στο εξωτερικό.
 
Φέτος για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε ο όρος του εγκεκριμένου εμπόρου για δελτία καταλληλότητας του είδους με στόχο να αξιοποιηθεί η διαδικασία για έλεγχο ωριμότητας του προιόντος προκειμένου να πάει σωστά το προιόν με 6.000 στρέμματα και συνολική παραγωγή περισσότερα από 35.000 τόνους...
 
Οι εξαγωγείς υποστηρίζουν ότι η εικόνα είναι θετική και ίσως η καλύτερη των τελευταίων ετών παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες εκδίδοντας έξτρα ποιότητα με τιμές που ικανοποιούν τους παραγωγούς ως την τελική συγκομιδή αγγίζοντας τα 50 λεπτά, ενώ η ποικιλίες γκάλαξι και σελήνη, που είναι ανθεκτικές στην μεταφορά, είναι περίπου στα 40 λεπτά με ανοδικές τάσεις.
 
 

Γρεβενά - Ημερίδα. "Γεωπάρκο Όρλιακα: Όραμα για Διεθνή Γεωτουρισμό"

 


Το Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΒΑΑ) & το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) σας προσκαλούν  στην Ημερίδα που διοργανώνουν με θέμα: 
 
"ΓΕΩΠΑΡΚΟ  ΟΡΛΙΑΚΑ: Όραμα για Διεθνή Γεωτουρισμό"
 
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 και ώρα 11:00 πμ - 17:00 μμ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων «Πέτρος Σιούλης» στο Διοικητήριο Γρεβενών και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

πηγή: http://greveniotis.gr/
 

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Δημιουργία νέων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου με τη μέθοδο του υβριδισμού στο Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών (ερυθρές ποικιλίες)

 

Δρ Παντελής Ζαμανίδης, Αναπληρωτής Ερευνητής,
Honorary professor of Kuban State Agrarian University [Russia], Ινστιτούτο Αμπέλου
Χρήστος Πασχαλίδης, Ομότιμος Kαθηγητής
Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας-ΑΤΕΙ Καλαμάτας



Ποικιλίες για  παραγωγή ερυθρών οίνων

Δημιουργία νέων ερυθρών οινοποιήσιμων ποικιλιών Vitis vinifera L. ssp. sativa D.C.

Η δημιουργία με τη μέθοδο του υβριδισμού νέων ποιοτικών, παραγωγικών, προσαρμοσμένων σε τοπικές συνθήκες και ανθεκτικών σε μυκητολογικές ασθένειες ερυθρών ποικιλιών αμπέλου είναι επίκαιρο ζήτημα για όλες τις αμπελουργικές χώρες. Για τη δημιουργία ερυθρών ποικιλιών πραγματοποιήθηκαν διασταυρώσεις όπου ως “μητέρες” επιλέχθηκαν οι πιο ποιοτικές και παραγωγικές ποικιλίες από τις ελληνικές (Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Μανδηλαριά, Μαυροδάφνη, Κοτσυφάλι, κ.λπ.) και ως “πατέρες” επιλέχθηκαν από τις ξένες οι πιο ποιοτικές ποικιλίες της Δυτικής Ευρώπης (Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Merlot, Syrah, Grenache, κ.λπ.). Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περιγραφή των νέων ερυθρών οινοποιήσιμων ποικιλιών του Ινστιτούτου Αμπέλου Αθηνών, δημιουργός των οποίων είναι ο Δρ Παντελής Ζαμανίδης.


ΑΠΟΛΛΩΝ  


Η νέα ερυθρή, υψηλής παραγωγικότητας ποικιλία “Απόλλων” δημιουργήθηκε με τη μέθοδο του υβριδισμού στο Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών το 2003. Προήλθε από τη διασταύρωση της ποικιλίας “Φιλέρι” με την ποικιλία “Cabernet sauvignon”. Η χρονική διάρκεια από την έκπτυξη οφθαλμού μέχρι τον τρυγητό της ποικιλίας είναι 136-145 ημέρες. Η ανάπτυξη των βλαστών είναι μεγάλη (2,1–3,0 m). Η ξυλοποίηση κληματίδας είναι πολύ υψηλή. Το ποσοστό των καρποφόρων βλαστών είναι πάνω από 95%. Η παραγωγή είναι μεγάλη, 3-4t/στρ. Το άνθος είναι ερμαφρόδιτο. Το μέγεθος της σταφυλής είναι μεγάλο έως πολύ μεγάλο, με σχήμα κωνικό με φτερό και μέτρια πυκνότητα. Το μήκος της σταφυλής είναι 28 cm, το πλάτος 18 cm και το μέσο βάρος είναι 430 g (κάποια σταφύλια μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 900 g). Το μέγεθος της ράγας είναι μεσαίο με μήκος 2,2 cm και πλάτος 1,8 cm, βάρους 2,5 g, οβάλ σχήματος, χρώματος μπλε- μαύρου με έντονη κέρινη ανθηρότητα. Ο αριθμός γιγάρτων είναι 2 ανά ράγα. Ο φλοιός είναι έντονου πάχους με μεγάλη αντοχή. Η σάρκα και το γλεύκος της ποικιλίας είναι άχρωμα, με ιδιαίτερο άρωμα. Η περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα είναι πολύ υψηλή. Η ποικιλία “Απόλλων” με βάση τα αμπελογραφικά και φυσιολογικά της χαρακτηριστικά κατατάσσεται στην ομάδα ποικιλιών convarietas pontica Neqr. Διακρίνεται για την ανθεκτικότητά της στο ψύχος, την ξηρασία και τις μυκητολογικές ασθένειες συγκριτικά με άλλες ποικιλίες Vitis vinifera. Η ποικιλία προορίζεται για την παραγωγή ξηρών ερυθρών οίνων ανωτέρας ποιότητας.



ΔΗΜΗΤΡΑ


Η νέα ερυθρή, αρωματική, υψηλής παραγωγικότητας ποικιλία “Δήμητρα” δημιουργήθηκε με τη μέθοδο του υβριδισμού στο Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών το 2001. Προήλθε από τη διασταύρωση της ποικιλίας “Αγιωργίτικο” με την ποικιλία “Merlot”. Η χρονική διάρκεια από την έκπτυξη οφθαλμού μέχρι τον τρυγητό της ποικιλίας είναι 146-155 ημέρες. Η ανάπτυξη των βλαστών είναι μεγάλη (2,1–3,0 m). Η ξυλοποίηση κληματίδας είναι πολύ υψηλή. Το ποσοστό των καρποφόρων βλαστών είναι πάνω από 95%. Η παραγωγή είναι πολύ μεγάλη, 3-4t/στρ. Το άνθος είναι ερμαφρόδιτο. Το μέγεθος της σταφυλής είναι μεγάλο, με σχήμα κυλινδροκωνικό με φτερό και μικρή πυκνότητα. Το μήκος της σταφυλής είναι 24 cm, το πλάτος 14 cm και το μέσο βάρος είναι 300 g. Το μέγεθος της ράγας είναι μικρό με διάμετρο 1,7 cm, βάρους 1,8 g, σφαιρικού σχήματος, χρώματος μπλε-μαύρου με έντονη κέρινη ανθηρότητα. Ο αριθμός γιγάρτων κυμαίνεται από 2-3 ανά ράγα. Ο φλοιός είναι μέτριου πάχους με μεγάλη αντοχή. Η σάρκα και το γλεύκος της ποικιλίας είναι άχρωμα, με ιδιαίτερα έντονο άρωμα που θυμίζει ελαφρώς το άρωμα του μοσχάτου. Η περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα είναι πολύ υψηλή και όταν οι σταφυλές αφήνονται στο πρέμνο για παραπάνω χρονικό διάστημα, τότε γίνεται σταφιδοποίηση και τα σάκχαρα ανεβαίνουν έως και 40%. Η ποικιλία “Δήμητρα” με βάση τα αμπελογραφικά και φυσιολογικά της χαρακτηριστικά κατατάσσεται στην ομάδα ποικιλιών convarietas pontica Neqr. Διακρίνεται για την ανθεκτικότητά της στο ψύχος, την ξηρασία και τις μυκητολογικές ασθένειες συγκριτικά με άλλες ποικιλίες Vitis vinifera. Η ποικιλία προορίζεται για την παραγωγή ξηρών ερυθρών οίνων, αφρωδών οίνων ανωτέρας ποιότητας και γλυκών οίνων κατάλληλων για παραγωγή αρωματικών χυμών.



ΕΛΕΝΗ 


Η νέα ερυθρή, υψηλής παραγωγικότητας ποικιλία “Ελένη” δημιουργήθηκε με τη μέθοδο του υβριδισμού στο Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών το 2001. Προήλθε από τη διασταύρωση της ποικιλίας “Αγιωργίτικο” με την ποικιλία “Cabernet franc”. Η χρονική διάρκεια από την έκπτυξη οφθαλμού μέχρι τον τρυγητό της ποικιλίας είναι 156-165 ημέρες. Η ανάπτυξη των βλαστών είναι μεγάλη (2,1–3,0 m). Η ξυλοποίηση κληματίδας είναι πολύ υψηλή. Το ποσοστό των καρποφόρων βλαστών είναι πάνω από 95%. Η παραγωγή είναι μεγάλη, 3t/στρ. Το άνθος είναι ερμαφρόδιτο. Το μέγεθος της σταφυλής είναι μέτριο, με σχήμα κυλινδροκωνικό και μέτρια πυκνότητα. Το μήκος της σταφυλής είναι 18 cm, το πλάτος 12 cm και το μέσο βάρος είναι 260 g. Το μέγεθος της ράγας είναι μικρό με διάμετρο 1,6 cm, βάρους 1,7 g, σφαιρικού σχήματος, χρώματος μπλε- μαύρου με έντονη κέρινη ανθηρότητα. Ο αριθμός γιγάρτων είναι 2 ανά ράγα. Ο φλοιός είναι μέτριου πάχους με μεγάλη αντοχή. Η σάρκα και το γλεύκος της ποικιλίας είναι άχρωμα, με ιδιαίτερο άρωμα. Η περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα είναι πολύ υψηλή. Η ποικιλία “Ελένη” με βάση τα αμπελογραφικά και φυσιολογικά της χαρακτηριστικά κατατάσσεται στην ομάδα ποικιλιών convarietas pontica Neqr. Διακρίνεται για την ανθεκτικότητά της στο ψύχος, την ξηρασία και τις μυκητολογικές ασθένειες συγκριτικά με άλλες ποικιλίες Vitis vinifera. Η ποικιλία προορίζεται για την παραγωγή ξηρών ερυθρών οίνων ανωτέρας ποιότητας.


ΙΛΙΑΔΑ



Η νέα ερυθρή, υψηλής παραγωγικότητας ποικιλία “Ιλιάδα” δημιουργήθηκε με τη μέθοδο του υβριδισμού στο Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών το 2001. Προήλθε από τη διασταύρωση της ποικιλίας “Αγιωργίτικο” με την ποικιλία “Cabernet sauvignon”. Η χρονική διάρκεια από την έκπτυξη οφθαλμού μέχρι τον τρυγητό της ποικιλίας είναι 146-155 ημέρες. Η ανάπτυξη των βλαστών είναι μεγάλη (2,1–3,0 m). Η ξυλοποίηση κληματίδας είναι πολύ υψηλή. Το ποσοστό των καρποφόρων βλαστών είναι πάνω από 95%. Η παραγωγή είναι μεγάλη, 3t/στρ. Το άνθος είναι ερμαφρόδιτο. Το μέγεθος της σταφυλής είναι μέτριο, με σχήμα κυλινδροκωνικό και μέτρια πυκνότητα. Το μήκος της σταφυλής είναι 17 cm, το πλάτος 11 cm και το μέσο βάρος είναι 250 g. Το μέγεθος της ράγας είναι μικρό με διάμετρο 1,4 cm, βάρους 1,2 g, σφαιρικού σχήματος, χρώματος μπλε-μαύρου με έντονη κέρινη ανθηρότητα. Ο αριθμός γιγάρτων κυμαίνεται από 2-3 ανά ράγα. Ο φλοιός είναι μέτριου πάχους με μεγάλη αντοχή. Η σάρκα και το γλεύκος της ποικιλίας είναι άχρωμα, με ιδιαίτερο άρωμα. Η περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα είναι πολύ υψηλή. Η ποικιλία “Ιλιάδα” με βάση τα αμπελογραφικά και φυσιολογικά της χαρακτηριστικά κατατάσσεται στην ομάδα ποικιλιών convarietas pontica Neqr. Διακρίνεται για την ανθεκτικότητά της στο ψύχος, την ξηρασία και τις μυκητολογικές ασθένειες συγκριτικά με άλλες ποικιλίες Vitis vinifera. Η ποικιλία προορίζεται για την παραγωγή ξηρών ερυθρών οίνων ανωτέρας ποιότητας.



ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΙΜΠΑΣ
 
 
Η νέα ερυθρή με άρωμα μοσχάτο, υψηλής παραγωγικότητας ποικιλία “Ακαδημαϊκός Βασίλης Κριμπάς” δημιουργήθηκε με τη μέθοδο του υβριδισμού στο Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών το 2001. Προήλθε από τη διασταύρωση της ποικιλίας “Αγιωργίτικο” με την ποικιλία “Muscat Alexandreias”. Η χρονική διάρκεια από την έκπτυξη οφθαλμού μέχρι τον τρυγητό της ποικιλίας είναι 146-155 ημέρες. Η ανάπτυξη των βλαστών είναι μεγάλη (2,1–3,0 m). Η ξυλοποίηση κληματίδας είναι πολύ υψηλή. Το ποσοστό των καρποφόρων βλαστών είναι πάνω από 95%. Η παραγωγή είναι πολύ μεγάλη, 3-4t/στρ. Το άνθος είναι ερμαφρόδιτο. Το μέγεθος της σταφυλής είναι μεγάλο, με σχήμα κωνικό και μέτρια πυκνότητα. Το μήκος της σταφυλής είναι 22 cm, το πλάτος 17 cm και το μέσο βάρος είναι 300 g (κάποια σταφύλια μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 700 g). Το μέγεθος της ράγας είναι μικρό με μήκος 1,9 cm, πλάτος 1,7 cm και βάρος 2,1 g, οβάλ σχήματος, χρώματος μπλε-μαύρου με έντονη κέρινη ανθηρότητα. Ο αριθμός γιγάρτων κυμαίνεται από 1-2 ανά ράγα. Ο φλοιός είναι μέτριου πάχους με μεγάλη αντοχή. Η σάρκα και το γλεύκος της ποικιλίας είναι άχρωμα, με ελαφρύ μοσχάτο άρωμα. Η περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα είναι πολύ υψηλή και όταν οι σταφυλές αφήνονται στο πρέμνο για παραπάνω χρονικό διάστημα, τότε γίνεται σταφιδοποίηση και τα σάκχαρα ανεβαίνουν έως και 40%. Η ποικιλία “Ακαδημαϊκός Βασίλης Κριμπάς” με βάση τα αμπελογραφικά και φυσιολογικά της χαρακτηριστικά κατατάσσεται στην ομάδα ποικιλιών convarietas pontica Neqr. Διακρίνεται για την ανθεκτικότητά της στο ψύχος, την ξηρασία και τις μυκητολογικές ασθένειες συγκριτικά με άλλες ποικιλίες Vitis vinifera. Η ποικιλία προορίζεται για την παραγωγή ξηρών ερυθρών οίνων, αφρωδών και γλυκών οίνων ανωτέρας ποιότητας. Επίσης είναι κατάλληλη για παραγωγή αρωματικών χυμών, γλυκών κουταλιού και διάφορων κομποστών.



ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ


Η νέα ερυθρή, αρωματική, υψηλής παραγωγικότητας ποικιλία “Μακεδόνας” δημιουργήθηκε με τη μέθοδο του υβριδισμού στο Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών το 2001. Προήλθε από τη διασταύρωση της ποικιλίας “Ξινόμαυρο” με την ποικιλία “Cabernet sauvignon”. Η χρονική διάρκεια από την έκπτυξη οφθαλμού μέχρι τον τρυγητό της ποικιλίας είναι 146-155 ημέρες. Η ανάπτυξη των βλαστών είναι μεγάλη (2,1–3,0 m). Η ξυλοποίηση κληματίδας είναι πολύ υψηλή. Το ποσοστό των καρποφόρων βλαστών είναι πάνω από 95%. Η παραγωγή είναι πολύ μεγάλη, 3-4t/στρ. Το άνθος είναι ερμαφρόδιτο. Το μέγεθος της σταφυλής είναι μέτριο, με σχήμα κυλινδροκωνκό με φτερό και μέτρια πυκνότητα. Το μήκος της σταφυλής είναι 18 cm, το πλάτος 13 cm και το μέσο βάρος είναι 250 g. Το μέγεθος της ράγας είναι μικρό με διάμετρο 1,5 cm, βάρος 1,4 g, σφαιρικό σχήμα, χρώμα μπλε-μαύρου 2 ανά ράγα. Ο φλοιός είναι μέτριου πάχους με μεγάλη αντοχή. Η σάρκα και το γλεύκος της ποικιλίας είναι άχρωμα, με έντονο άρωμα πράσινης πιπεριάς μεγαλύτερης έντασης σε σχέση με αυτή του Cabernet sauvignon. Η περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα είναι πολύ υψηλή και διακρίνεται από σταθερή οξύτητα, χαρακτηριστικό που κληρονόμησε από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Για το παραπάνω χαρακτηριστικό, η ποικιλία “Μακεδόνας” ενδείκνυται για καλλιέργεια σε νότιες θερμικές ζώνες αμπελουργίας όπου υπάρχουν έντονα προβλήματα οξύτητας. Η ποικιλία “Μακεδόνας” με βάση τα αμπελογραφικά και φυσιολογικά της χαρακτηριστικά κατατάσσεται στην ομάδα ποικιλιών convarietas pontica Neqr. Διακρίνεται για την ανθεκτικότητά της στο ψύχος την ξηρασία και τις μυκητολογικές ασθένειες συγκριτικά με άλλες ποικιλίες Vitis vinifera. Η ποικιλία προορίζεται για την παραγωγή ξηρών ερυθρών, ροζέ, λευκών οίνων και αφρωδών οίνων διαφόρων κατηγοριών.


ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΛΤΑΜΠΑΡ

 

Η νέα ερυθρή, αρωματική, υψηλής παραγωγικότητας ποικιλία “Ακαδημαϊκός Λεωνίδας Μαλταμπάρ” δημιουργήθηκε με τη μέθοδο του υβριδισμού στο Ινστιτούτο Αμπέλου Αθηνών το 2001. Προήλθε από τη διασταύρωση της ποικιλίας “Αγιωργίτικο” με την ποικιλία “Cabernet sauvignon”. Η χρονική διάρκεια από την έκπτυξη οφθαλμού μέχρι τον τρυγητό της ποικιλίας είναι 146-155 ημέρες. Η ανάπτυξη των βλαστών είναι μέτρια (1,3–2,0 m.). Η ξυλοποίηση κληματίδας είναι πολύ υψηλή. Το ποσοστό των καρποφόρων βλαστών είναι πάνω από 95%. Η παραγωγή είναι πολύ μεγάλη, 3-4t/στρ. Το άνθος είναι ερμαφρόδιτο. Το μέγεθος της σταφυλής είναι μικρό, με σχήμα κυλινδροκωνικό με φτερό και μέτρια πυκνότητα. Το μήκος της σταφυλής είναι 17 cm, το πλάτος 10 cm και το μέσο βάρος είναι 200 g. Το μέγεθος της ράγας είναι μικρό με διάμετρο 1,4 cm, βάρος 1,1 g, σφαιρικό σχήμα, χρώμα μπλε-μαύρου με έντονη κέρινη ανθηρότητα. Ο αριθμός γιγάρτων κυμαίνεται από 2-3 ανά ράγα. Ο φλοιός είναι μέτριου πάχους με μεγάλη αντοχή. Η σάρκα και το γλεύκος της ποικιλίας είναι άχρωμα, ενώ κάποιες χρονιές παρατηρείται ένα ελαφρύ άρωμα πράσινης πιπεριάς. Η περιεκτικότητα του γλεύκους σε σάκχαρα είναι πολύ υψηλή. Η ποικιλία “Ακαδημαϊκός Λεωνίδας Μαλταμπάρ” με βάση τα αμπελογραφικά και ομάδα ποικιλιών convarietas pontica Neqr. Διακρίνεται για την ανθεκτικότητά της στο ψύχος, την ξηρασία και τις μυκητολογικές ασθένειες συγκριτικά με άλλες ποικιλίες Vitis vinifera. Η ποικιλία προορίζεται για την παραγωγή ξηρών ερυθρών, ροζέ και λευκών οίνων διάφορων κατηγοριών. 


πηγή: http://oinos-epistimi-kai-texni.blogspot.gr/

*από το Περιοδικό "ΔΗΜΗΤΡΑ" ΕΛΓΟ (Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2013)
 

Μην καταστρέψετε τις ακτές σας, όπως η Ισπανία


Επιστολή με την οποία καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας στη διαχείριση του αιγιαλού απέστειλε σήμερα προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας.
 
«Όπως είμαι σίγουρος πως θα γνωρίζετε, η Ισπανία είναι η χώρα της Μεσογείου που υποφέρει τα μέγιστα από τη δραματική αλλοίωση και καταστροφή της παράκτιας ζώνης της. Η εκτεταμένη οικοδομική δραστηριότητα τις τελευταίες δεκαετίες, δίχως πρόβλεψη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είχε καταστροφικές συνέπειες, τις οποίες η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια.
 
Αυτή τη στιγμή, το 75% των ισπανικών ακτών έχει οικοδομηθεί ή βρίσκεται σε στάδιο οικοδόμησης (με ρυθμό 8 εκτάρια ανά ημέρα τα τελευταία 20 χρόνια), ενώ το πρώτο χιλιόμετρο ακτογραμμής έχει οικοδομηθεί πλήρως στο ένα τρίτο των μεσογειακών ακτών της Ισπανίας. Την ίδια στιγμή, σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοικίες είναι κενές.
 
[…] Η περιβαλλοντική υποβάθμιση των ακτών δεν έχει μόνο περιβαλλοντικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Η κατάληψη περισσότερου από το 70% του αιγιαλού προκάλεσε απώλεια ανταγωνιστικότητας, ελκυστικότητας και περιβαλλοντικής ποιότητας με αντίστοιχα αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και τη σταθερότητα του τουρισμού.»
 
Το παραπάνω αποτελεί ένα μόνο απόσπασμα της επιστολής που απέστειλε σήμερα προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Τουρισμού, κ. Στουρνάρα και κα. Κεφαλογιάννη, ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας, Χουάν Κάρλος δελ Όλμο. Με την Ισπανία να αποτελεί ένα μεσογειακό παράδειγμα προς αποφυγή ως προς τη μη βιώσιμη διαχείριση των ακτών της και την υποβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος, ο Διευθυντής του WWF Ισπανίας καλεί με επείγοντα τρόπο την ελληνική κυβέρνηση να μην υποπέσει στα λάθη της χώρας του με το καταστροφικό – όπως τέθηκε στη διαβούλευση – νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και την παραλία.
 
Χαρακτηριστικά, ο Χουάν Κάρλος δελ Όλμο καλεί «εκ βάθους καρδιάς» τους Υπουργούς να εξασφαλίσουν «πως οποιαδήποτε νομοθεσία που αφορά στην παράκτια ζώνη θα εγγυάται την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων και των οικολογικών υπηρεσιών που παρέχουν, ούτως ώστε να αναγνωριστεί η Ελλάδα διεθνώς ως σημαντικός τουριστικός προορισμός με σεβασμό για το βασικό τουριστικό προϊόν: τη φύση».
 
«Το WWF Ελλάς έχει εξ αρχής ταχθεί ενάντια σε αυτό το καταστροφικό νομοσχέδιο, ενώ οι πρωτοφανείς αντιδράσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών αλλά και φορέων εξανάγκασαν την Κυβέρνηση να αναδιπλωθεί, «παγώνοντάς» το προς το παρόν. Παρόλα αυτά, με τις Ευρωεκλογές να αποτελούν πλέον παρελθόν, οφείλουμε όλοι να επαγρυπνούμε για τα επόμενα βήματα του Υπουργείου και να πιέζουμε για ένα αποτελεσματικό, προστατευτικό και οικολογικά βιώσιμο θεσμικό πλαίσιο για τις ακτές μας. Το αποτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας δεν μπορεί να αποτελεί πρότυπο, αν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από την κρίση, αξιοποιώντας με υγιή τρόπο το μοναδικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο από το φυσικό μας κεφάλαιο», σημείωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.
 
Περισσότερες πληροφορίες:
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632,
i.kantas@wwf.gr.
 
 
 

Η Αθήνα παγκόσμιος ουραγός στην αναλογία χώρων πρασίνου ανά κάτοικο

 

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση «OECD Factbook 2014: Economic, Environmental and Social Statistics» με ενδιαφέροντα δεδομένα μεταξύ άλλων για την περιβαλλοντική κατάσταση διαφόρων περιοχών του πλανήτη.

Ένας από τους δείκτες που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι κι αυτός που εξετάζει την αναλογία πρασίνων χώρων ανά κάτοικο σε μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους ανά τον κόσμο.

Με μεγάλη λύπη βλέπουμε ότι στην έκθεση περιλαμβάνεται και η Αθήνα σε μια διόλου τιμητική θέση. Ο μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας βρίσκεται στην 4η θέση πριν το τέλος αναφορικά με τους χώρους πρασίνου που αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη. Μόλις 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο!

Βάσει της έκθεσης του ΟΟΣΑ, η Αθήνα έχει χειρότερη αναλογία πρασίνου ακόμα κι από πόλεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στην έρημο ή πάσχουν από υπερβολική τσιμεντοποίηση, όπως η Τιχουάνα του Μεξικό και το Λας Βέγκας των ΗΠΑ, η Βενετία στην Ιταλία και η Τσανγκγουόν στη Νότια Κορέα.

Σε αντιδιαστολή, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι πόλεις Έντμοντον του Καναδά, Ντε Μουάν και Μάντισον στις ΗΠΑ, όπου σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν πάνω από 5.000 m2 πρασίνου.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 m2/κάτοικο! Με άλλα λόγια, η Αθήνα βρίσκεται 10 φορές κάτω από το συγκεκριμένο όριο.

Είναι σαφές ότι απαιτείται πολλή δουλειά. Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε κάθε γωνιά της χώρας. Για παράδειγμα, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη δεν είναι πολύ καλύτερη, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου η αναλογία πρασίνου είναι μόλις 2,14 m2/κάτοικο!

Παρότι τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά, στην Καλύτερη Ζωή λέμε ότι μπορούμε να αυξήσουμε τους χώρους πρασίνου στις πόλεις μας. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει το αίτημα για πράσινο να γίνει απαίτηση όλων των πολιτών. Τι λέτε; Να το προσπαθήσουμε;

Γράφημα: Αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο (m2/κάτοικο)
 
 
 

Αίθριος χώρος - κήπος. Πέντε υπέροχες λύσεις για την προστασία της βεράντας της ταράτσας και του αίθριου σας από τον ήλιο

 
ιδέες σκίασης για το καλοκαίρι11

Έχετε κουραστεί να μην είστε σε θέση να απολαύσετε την βεράντα ή το αίθριο σας το καλοκαίρι και εκεί νοιώθετε περισσότερο σαν κόλαση, αντί για παραδείσο, από την ζέστη και τον ήλιο. Φοβάστε να μην καούν τα φυτά σας και δεν θα έχετε τον επιθυμητό χώρο για τα λουλούδια σας, Προσωπικά μου αρέσει να πηγαίνω έξω στη βεράντα και να αισθάνομαι άνετα με το αεράκι και τον ήλιο.

Σήμερα λοιπόν έχουμε για σας κάποιες ιδέες και συγκεκριμένα πέντε όμορφες λύσεις για την προστασία των κατάστρωματων σας από τον ήλιο, απλούστερες και φθηνότερες κάποιες και πιο αβέβαιες και πολύπλοκες και δαπανηρές κάποιες άλλες, αλλά όλες θα βοηθήσουν στην ψύξη του περιβάλλοντος, θα ομορφύνουν την βεράντα σας και θα βοηθήσουν απολαύσετε το καλοκαίρι.

-Κατασκευές από ξύλινα πηχάκια
-Προστασία με φυτά
-Προστασία με υφάσματα
-Τύπος ενός θερμοκηπίου
-Μια καλύβα από κορμούς και μπαμπού
 
ιδέες σκίασης για το καλοκαίρι1
 
ιδέες σκίασης για το καλοκαίρι2
 
ιδέες σκίασης για το καλοκαίρι3
 
ιδέες σκίασης για το καλοκαίρι4
 
ιδέες σκίασης για το καλοκαίρι6
 
ιδέες σκίασης για το καλοκαίρι7
 
ιδέες σκίασης για το καλοκαίρι5
 
ιδέες σκίασης για το καλοκαίρι8
 
ιδέες σκίασης για το καλοκαίρι10
 
ιδέες σκίασης για το καλοκαίρι
 
ιδέες σκίασης για το καλοκαίρι9
 
 
πηγή: mydesiredhome , http://www.texnotropieskaidiakosmisi.com
 

Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στη Σαμοθράκη


Ο Δήμος Σαμοθράκης σας προσκαλεί σε Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης το Σάββατο 31 Μαΐου 2014 και ώρα 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σαμοθράκης για το έργο "ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ".

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των ωφελουμένων και των φορέων του νησιού για τους στόχους και το περιεχόμενο του έργου που υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης “Τοπικά σχέδια για την απασχόληση ΤΟΠΣΑ προσαρμοσμένα στις ανάγκες τοπικών αγορών εργασίας” Στα πλαίσια το έργου θα υλοποιηθεί επιδοτούμενο σεμινάριο με αντικείμενο "ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ".

Το έργο υλοποιείται στους Δήμους: Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου και Σαμοθράκης αποσκοπεί στην προώθηση της απασχόλησης ανέργων μέσα από μια ευρεία συνεργασία των τοπικών φορέων.
 
 
πηγή: http://www.alexpolisonline.com/
 

Χιλή. Μείωση παραγωγής με αύξηση εξαγωγών


Πρόσφατα η Χιλή αύξησε κατά 129.000 εκτάρια τους αμπελώνες της. Το 74% αυτών των αμπελιών είναι ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών και το 75% της έκτασης που καλλιεργείται με αμπέλια αρδεύεται.

Μετά από μια ελαφρά αύξηση της παραγωγής οίνου το 2013, η συγκομιδή του 2014 σημείωσε σημαντική μείωση της τάξεως του 11,7%, ή 1,5 Mhl σε σύγκριση με το 2013.
 
Όπως η Αργεντινή, η Χιλή επλήγη από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του έτους παραγωγής 2013/2014. Η συγκομιδή του 2014 είναι όμως 3,5% πάνω από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε περιόδων εμπορίας.
 
Οι εξαγωγές οίνου της Χιλής αυξήθηκαν σημαντικά το 2013, σχεδόν κατά 1,3 Mhl σύγκριση με το 2012, ενώ η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε επίσης, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό με τον όγκο. Οι μέσες τιμές εξαγωγής μειώθηκαν κατά 11% από 2,4 USD / l (2012) σε 2,14 USD / l (2013). Οι ειδικοί τόνισαν ότι η αξία του δολαρίου ΗΠΑ έναντι του πέσο της Χιλής έχει μειωθεί από το 2012. Οι συμβάσεις για εξαγωγή έχουν μετατραπεί σε αμερικανικά δολάρια, ενώ το κόστος παραγωγής είναι έντονα συνδεδεμένο με το πέσο της Χιλής. Οι κυριότεροι εξαγωγικοί εταίροι της χώρας και οι δύο από την άποψη της αξίας και της ποσότητας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη μέλη της ΕΕ (το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες).
 
Η οργάνωση "Wine of Chile" έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προώθησης που στοχεύει τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση παρέχει το 15% της χρηματοδότησης του προγράμματος.
 
Ένα άλλο πρόγραμμα με τίτλο "Wine Show and tasting" επικεντρώνεται στις ακόλουθες χώρες: Ρωσία, Ολλανδία, Δανία, Τσεχική Δημοκρατία, Βραζιλία, Μεξικό, Βενεζουέλα, Ταϊβάν και Χονγκ Κονγκ. Το πρόγραμμα συντονίζεται από την κυβερνητική οργάνωση PROCHILE, η οποία φροντίζει για τα θέματα διοικητικής μέριμνας και πληροφορίες για την αγορά. Το άμεσο κόστος της εκστρατείας χρηματοδοτείται από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις.
 
 
 

Δράσεις για την καταπολέμηση της ασθένειας των πλατάνων στην Ήπειρο

 

Δράσεις με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και το συντονισμό για την καταπολέμηση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους που απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα των πλατάνων οργανώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ενόψει και της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Οι δράσεις ξεκίνησαν από την Τρίτη (27/5/2014) με επιμόρφωση των δασικών φυτουγειονομικών ελεγκτών των δασαρχείων και των Δ/νσεων δασών Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας από τον Δρ. Δημήτριο Αβτζή στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα Ιωάννινα και ακολούθησε επίσκεψη στην Τύρια Ιωαννίνων, όπου ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας, του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστηµάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων παρουσίασε επιτόπου τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της ασθένειας.

Την Τετάρτη (4/5/2014), παραμονή της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, στη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών στο διοικητήριο της Αποκεντρωμένης στα Ιωάννινα με θέμα: «Συντονισμός – Ενέργειες πρόληψης & καταπολέμησης της ασθένειας του πλατάνου».

Οι δράσεις θα κορυφωθούν στα τέλη Ιουνίου, οπότε και θα ξεκινήσει παρουσία του Δρ Τσόπελα, η καταπολέμηση της ασθένειας σε δένδρα που έχουν προσβληθεί στην περιοχή της γέφυρας Τζαρή στην Άρτα και στη συνέχεια στη Γλυκή Θεσπρωτίας.
 
 
 

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η "καυτή πατάτα" των μεταλλαγμένων

                        
Στο ΥΠΑΑΤ η Ενέκριναν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στη σύνοδο μονίμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της Ε.Ε.. Ωστόσο στη συμφωνία προβλέπεται ότι η κάθε χώρα που διαφωνεί θα μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια στα δικά της εδάφη.
Η συμφωνία θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο και αφού την εγκρίνουν οι υπουργοί, θα πρέπει να πάρει «πράσινο» φως και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι το τέλος του έτους.
 
Με βάση τη συμβιβαστική πρόταση που προώθησε η Ελλάδα ως προεδρεύουσα για το τρέχον εξάμηνο, τα κράτη που διαφωνούν με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στο έδαφός τους θα πρέπει να προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία με τη σειρά της θα ζητά από τις εταιρείες να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες.
 
Σημειώνεται ότι η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία εξέφραζαν αντιρρήσεις θεωρώντας ότι το νομικό πλαίσιο θα γινόταν πολύ ευνοϊκό για τις πολυεθνικές εταιρείες βιοτεχνολογίας, ωστόσο τελικά πείστηκαν και τάχθηκαν υπέρ της πρότασης.
Μόνο το Βέλγιο διαφώνησε και απείχε από την ψηφοφορία.
 
Το νέο πλαίσιο επιτρέπει σε κάθε χώρα να απαγορεύσει την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου είδους σε όλη την επικράτειά της ή σε κάποια περιοχή για λόγους που δεν σχετίζονται με την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα για λόγους δημόσιας τάξης ή καθορισμού χρήσεων γης.
 
Παράλληλα, οι χώρες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν τη διέλευση από το έδαφός τους των εγκεκριμένων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.
 
Με τη συμφωνία αυτή ανοίγει πλέον ο δρόμος για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ειδών στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο πίεζαν οι εταιρείες παραγωγής σπόρων εδώ και μια 15ετία.
 
Μέχρι σήμερα, οι διαφωνίες των χωρών για τις καλλιέργειες αυτές καθιστούσαν τις διαδικασίες έγκρισης πολύ δύσκολες και μακροχρόνιες.
 
Τα τελευταία χρόνια τέσσερα γενετικά τροποποιημένα είδη έλαβαν άδεια καλλιέργειας στην Ευρώπη, ωστόσο μόνο ένα από αυτά εξακολουθεί να καλλιεργείται και σήμερα, το καλαμπόκι MON810 της αμερικανικής εταιρείας Monsanto.
 
Η καλλιέργεια των υπόλοιπων, δύο ειδών καλαμποκιού (ΒΤ176 και Τ25) και της πατάτας Amflora, εγκαταλείφθηκε.
Εν αναμονή της έγκρισής τους βρίσκονται άλλα επτά αιτήματα που αφορούν διάφορα είδη, μεταξύ των οποίων και το καλαμπόκι TC1507 της Pioneer, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου DuPont.
 
 
 

Νέα ελπίδα για τα ιχθυαποθέματα της Μεσογείου



Το WWF χαιρετίζει την υιοθέτηση ενός αναθεωρημένου πλαισίου δράσης με στόχο την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου από τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM). Με το 90% των ιχθυαποθεμάτων να είναι υπεραλιευμένα, η συγκεκριμένη αναθεώρηση ήταν απαραίτητη και αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επίτευξη της βιωσιμότητας της αλιείας στη Μεσόγειο, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη λειτουργικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
 
Όλα τα παραπάνω άλλωστε αποτελούν προτεραιότητες της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF στη Μεσόγειο. Τα γραφεία Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Τουρκίας, μαζί με το Μεσογειακό,  το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές γραφείο του WWF, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος  προωθώντας παράλληλα λύσεις για  τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών. Ως εκ τούτου, ο Δημήτρης Καραβέλλας, συντονιστής της Μεσογειακής Πρωτοβουλίας, υπέγραψε εκ μέρους του WWF Μνημόνιο Συνεργασίας  με τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο στηρίζοντας έτσι έμπρακτα το καινούριο πλαίσιο δράσης και συγκεκριμένα τα μέτρα που θέτουν ως στόχο: 
  • την ανάκαμψη των ιχθυαποθεμάτων και τη διατήρησή τους σε επίπεδα ανώτερα από τη Mέγιστη Bιώσιμη Απόδοση (MSY),
  • την εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης για την αλιεία, τα οποία θα βασίζονται στην οικοσυστημική προσέγγιση και σε επικαιροποιημένα επιστημονικά στοιχεία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας όλων των αλιευτικών στόλων
  • την επίσημη υιοθέτηση του μέτρου της δημιουργίας απαγορευμένων περιοχών αλιείας για την προστασία των ευάλωτων θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των σημαντικών περιοχών για τα ιχθυαποθέματα, καθώς και οριζόντια μέτρα για όλους, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι διαχείρισης περιβάλλοντος, να συμμορφώνονται όλοι με τους κανόνες που έχει θεσπίσει η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο και να εξασφαλίζεται η διαφάνεια των διαδικασιών και η ανοιχτή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
 
 

Αυξημένος Κίνδυνος Επιδημίας Περονοσπόρου

 

του Δρ Γιάννη Ασπρόμουγκου,
Γεωπόνου Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας,
Περιφερειακής Ενότητας Τήνου.


Αυξημένος Κίνδυνος Επιδημίας Περονοσπόρου και υπενθύμιση για το Σκαθάρι του φοίνικα.

Οι καιρικές συνθήκες, που επικρατούν από τα μέσα Απριλίου (Νοτιο - Νοτιοδυτικοί καιροί, άνεμοι μικρής έντασης ή μπουνάτσες, με αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία, μέσες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες 15-20C) ευνοούν την ανάπτυξη και διάδοση μυκητολογικών ασθενειών στις καλλιέργειες και ιδιαίτερα τον Περονόσπορο. Επειδή αυτοί οι καιροί μπορεί να κρατήσουν για πολύ ακόμη αυξάνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο της επέκτασης της ασθένειας επιβάλλεται η λήψη μέτρων.

Οι διάφορες καλλιέργειες προσβάλλονται από διαφορετικό είδος περονόσπορου: η πατάτα, η τομάτα, η μελιτζάνα και η πιπεριά τον δικό τους - το αμπέλι τον δικό του - τα κολοκυνθοειδή (κολοκύθια, πεπόνια, καρπούζια, αγγούρια κλπ) το δικό τους - τα κρεμμύδια και σκόρδα τον δικό τους κλπ. Όλοι όμως οι περονόσποροι ευνοούνται από τις ίδιες συνθήκες και αντιμετωπίζονται από την ίδια κατηγορία μυκητοκτόνων. Βασικό χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης είναι η πρόληψη με βάση τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, γιατί εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές η εξέλιξη της προσβολής μπορεί να φτάσει το 100% μέσα σε 2-3 μέρες. Έτσι όταν δούμε τα πρώτα συμπτώματα προσβολής και ψεκάσουμε μετά πιθανόν να είναι ήδη αργά. Η πρόληψη για τους ερασιτέχνες και τους επαγγελματίες μπορεί να γίνει με ψεκασμούς εξουδετερωμένων χαλκούχων μυκητοκτόνων, αλλά και άλλων οργανικών. Για περισσότερα στην οδηγία για τις ασθένειες του αμπελιού (στο κεφάλαιο: Περονόσπορος: η εξαίρεση) που επισυνάπτεται. Όπως προαναφέρθηκε η αντιμετώπιση είναι κοινή για όλους τους περονοσπόρους.

Με την ευκαιρία επισημαίνεται στους κατόχους Φοινίκων, ότι παρατηρούνται πτήσεις τελείων ατόμων του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus γνωστού σαν το Κόκκινο σκαθάρι του φοίνικα. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για τους φοίνικες τουλάχιστον της Χώρας της Τήνου είναι υπαρκτός και ενεργός, οπότε πρέπει να παρθούν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, που επισημαίνονται στα επισυναπτόμενα κείμενα, που είχαν αναφερθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις στις 5-11-2013 και 22-2-2014.

 
 
 

Η πρώτη φωλιά Caretta Caretta στον Κυπαρισσιακό κόλπο


 
Τα ξημερώματα της Δευτέρας εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ η πρώτη φωλιά Caretta caretta στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και συγκεκριμένα στη θέση μεταξύ των οικισμών Αγιαννάκη και Ελαίας.

Από τα μέσα Μαΐου νέοι επιστήμονες, εθελοντές, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου, περιπολούν καθημερινά τις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων πεδίου του Συλλόγου.

Ειδικά στο Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, αναμένεται η συμμετοχή 100 και πλέον ατόμων, κυρίως νέων επιστημόνων, οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμβάλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών της περιοχής.

Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, όπως έχει επανειλημμένως τονιστεί, φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά τη Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο.
Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και δη στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.
Επιπλέον, η περιοχή χαρακτηρίζεται από την πλουσιότερη και πιο εκτεταμένη στην Ελλάδα ζώνη αμμολόφων.

Λόγω της φωλεοποίησης του απειλούμενου είδους αλλά και της ύπαρξης του εκτεταμένου οικοσυστήματος θινών, η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 με την ονομασία «Θίνες Κυπαρισσίας» (κωδικός: GR 2550005) και από την 1/9/2006 έχει αναγνωριστεί ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας.
Δυστυχώς, η έλλειψη νομικού πλαισίου προστασίας και σχεδίου διαχείρισης στο Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο εκτρέφει έντονα τα γνωστά συμπτώματα της απρογραμμάτιστης και ανεξέλεγκτης «ανάπτυξης-αξιοποίησης» που υποβαθμίζουν τη μοναδική αυτή περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται οικόπεδα, χτίζονται βίλες πάνω στους αμμόλοφους, καταστρέφοντας την παράκτια βλάστηση και διανοίγονται παράνομα δρόμοι πρόσβασης στη θάλασσα.
Είναι το γνωστό «σενάριο καταστροφής» μιας οικολογικά ευαίσθητης περιοχής, όπου η Πολιτεία δεν κατάφερε να θέσει έγκαιρα περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η όποια ανάπτυξη να γίνει σωστά και να ωφελήσει την περιοχή ουσιαστικά και όχι ευκαιριακά.

Χαρακτηριστικό της υπάρχουσας κατάστασης είναι ότι η πρώτη φωλιά για τη φετινή σεζόν απέχει λίγα μόλις μέτρα από μια αυθαίρετα διανοιχθείσα προς τη θάλασσα δίοδο.
Ακριβώς λόγω της έλλειψης θεσμικού πλαισίου προστασίας του Νοτίου Κυπαρισσιακού Κόλπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το Μάρτιο του 2014 την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πληροφορίες: Παναγιώτα Θεοδώρου, Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου – τηλ.: 6951009785.
 
πηγή: http://newsmessinia.blogspot.com/
 

Για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι εντομοκτόνο TC 1507

 

του Ευάγγελου Αβδελά
(Γεωπόνου (ΓΠΑ), Ιδρυτικού Μέλους της Ομάδας Εργασίας

για την «Βιοποικιλότητα» των «ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»)
 
Απορίες αλλά και οργή προκάλεσε η είδηση ότι ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών κ. Ε. Βενιζέλος δεν συνυπέγραψε την επιστολή των 12 Ευρωπαίων Υπουργών, με την οποία καλούν τον Επίτροπο Υγείας Μπόργκ να αποσύρει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού TC 1507.

Παρά τις προσπάθειες των οργανώσεων περιβάλλοντος και καταναλωτών στην ΕΕ, την Τρίτη 11/02/2014 το Συμβούλιο των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ πήρε απόφαση ώστε να επιτραπεί να καλλιεργείται στην Ευρώπη του ΓΤ Καλαμποκιού TC 1507. Σύμφωνα με την «δημιουργό» εταιρία, η ΓΤ αυτή ποικιλία προορίζεται για ζωοτροφή και για παραγωγή βιοαερίου. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να επιμολύνονται άλλες καλλιέργειες, τρόφιμα και ζωοτροφές στις χώρες που θα καλλιεργείται αλλά και σε εκείνες που δεν θα καλλιεργείται αλλά θα εισάγεται.

Κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο της 11ης/ 02/14 δεν υπήρξε ομοφωνία στην απόφαση. Εκπροσωπήθηκαν 28 κράτη μέλη στην ΕΕ. Επικράτησαν 220 θετικοί ψήφοι και έτσι εγκρίθηκε η ΓΤ ποικιλία από το Συμβούλιο με καθαρή πλειοψηφία, αν και απαιτούνται 260 ψήφοι για την έγκριση. Πέρασε όμως (με ισχνή πλειοψηφία) γιατί υπήρξε η «αποχή» της Γερμανίας, της Τσεχίας του Βελγίου και της Πορτογαλίας….!!!! Εάν αυτοί (με το παρόν), ή μόνη της η Γερμανία, ψήφιζαν «εναντίον» δεν θα εγκρίνονταν το TC 1507. («όταν δεν διαφωνείς είναι σαν να συμφωνείς» λέει ο λαός μας…!!!)

Η Ελληνική πλευρά αν και στις 11 του Φλεβάρη καταψήφισε την πρόταση στο Συμβούλιο μαζί με άλλες 19 χώρες μέλη, δεν φρόντισε στη συνέχεια να πάρει «μαχητική» θέση και να αντισταθεί στην απόφαση που πάρθηκε (με ισχνή πλειοψηφία). Έλαμψε δια της απουσίας του κ. Βενιζέλου ο οποίος απέφυγε να συστρατευθεί με τους άλλους 12 Ευρωπαίους Υπουργούς και να απαιτήσει την απόσυρση τη πρότασης από τον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ. Ήταν άραγε μια παράλειψη του ιδίου, μια παράλειψη των συμβούλων του, η τελικά πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια με πιθανούς καθοδηγητές το Μέγαρο Μαξίμου, τις ξένες Πρεσβείες στη χώρα μας και τις θέσεις των συναρμόδιων ελληνικών Υπουργείων Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Υγείας τα οποία αποφάσισαν μετά από πολλά χρόνια να αλλάξουν πολιτική ενδίδοντας στις πιέσεις ;

Η χώρα μας εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες παραμένει σταθερά αντίθετη στην καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Καλλιεργειών στη Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ ιστορικά έχει αντιταχθεί στις κατά καιρούς αφόρητες πιέσεις για να αλλάξει η πολιτική της για τα ΓΤ. Οι πιέσεις προέρχονταν και συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση μέχρι και σήμερα, κυρίως από τις Πολυεθνικές Εταιρίες Βιοτεχνολογίας που έχουν διασφαλίσει τα δικαιώματα των μεταλλαγμένων σπόρων και όχι μόνον, και οι οποίες ασκούν πιέσεις στην Αθήνα μέσω των διπλωματικών αποστολών των χωρών στις οποίες εδρεύουν.

Οι ασκήσεις πιέσεων των Πολυεθνικών Εταιριών Βιοτεχνολογίας, αποτελούν πλέον «ενέργειες» ρουτίνας από την εποχή της έγκρισης της πρώτης μεταλλαγμένης σόγιας “Roundup Ready” στα τέλη του 90, προϊόν της Monsanto για εμπορευματοποίηση στην ΕΕ και η οποία εισάγεται στη χώρα μας ως ζωοτροφή εδώ και δύο δεκαετίες κατά εκατοντάδες χιλιάδες τόνους. Τότε, παρά τις πιέσεις και την παρουσία ακόμη και ανώτερων στελεχών της Μονσάντο στην Αθήνα, η Ελλάδα κράτησε αρνητική στάση στις ψηφοφορίες αλλά τελικά η εμπορία του προϊόντος αυτού εγκρίθηκε από άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ και σήμερα η εισαγωγή και η χρήση της ΓΤ σόγιας ως ζωοτροφή στην ΕΕ θεωρούνται νόμιμες (απαγορεύεται μόνο η καλλιέργειά της).

Στο μεταξύ για το ΓΤ Καλαμπόκι TC 1507 δεν υπάρχει απολύτως καμία ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τα ελληνικά Υπουργεία Υγείας, Περιβάλλοντος και Γεωργίας όσο αφορά τις επιπτώσεις του καλαμποκιού στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Το καλαμπόκι αυτό κάνει δύο δουλειές συγχρόνως, λειτουργεί ως εντομοκτόνο (Bt) σκοτώνοντας τα έντομα που το προσβάλλουν και επίσης είναι ανθεκτικό στο ζιζανιοκτόνο Roundup (ψεκάζουν και εξοντώνουν τα ζιζάνια στο χωράφι ενώ το καλαμπόκι παραμένει άτρωτο…). Το Bt παράγει την τοξίνη Cry1F για την οποία είναι ελάχιστες οι έρευνες που έχουν γίνει για τους κινδύνους στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων…

Η Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ (EFSA) έχει δώσει θετική γνωμάτευση για το TC 1507. Οι οργανώσεις όμως που αντιστέκονται στα ΓΤ σε ολόκληρη την Ευρώπη και μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, κατηγορούν την EFSA ότι «δεν κάνει καλά τη δουλειά της» και ότι την κάνει «πλημμελώς» και ζητούν από τα όργανα της ΕΕ να αναδιοργανώσει την EFSA ώστε να λειτουργεί με διαφάνεια. Υπάρχουν υπόνοιες ότι οι πολυεθνικές βρίσκουν τον τρόπο να επηρεάσουν ακόμη και την EFSA και επίσης αναφέρονται περιπτώσεις όπου η EFSA γνωμοδότησε μεν θετικά, αλλά στις αναλύσεις της υπήρχαν πολλές «αβεβαιότητες» πράγμα που δημιουργεί αμφιβολίες για το αδιάβλητο και την καθαρότητα των γνωμοδοτήσεων αυτών.

Πριν την θητεία και κατά τη θητεία Α. Τσαυτάρη στο ΥΠΑΑΤ, οι προηγούμενες ηγεσίες είχαν συστήσει επιστημονική επιτροπή για την εύρεση τρόπου ώστε να επιβληθεί η σήμανση σε όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται από ζώα που τρέφονται με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές προς όφελος της κατανάλωσης, το περίφημο πρότυπο AGRO-7 (αρμοδιότητα του τότε ΟΠΕΓΕΠ, σήμερα ΔΗΜΗΤΡΑ). Η επεξεργασία του κειμένου και η διαβούλευση είχαν περατωθεί από τον Αύγουστο του 2011. Από τότε δεν υπήρξε καμία συνέχεια και ουδέποτε το πρότυπο μπήκε σε εφαρμογή. Υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από τους μεγάλους εκτροφείς μονάδων παραγωγής λευκών κρεάτων (κοτόπουλα και χοιρινά), καθώς και έντονη αντίδραση από τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων να μην εφαρμοστεί ο έλεγχος μέσω του προτύπου AGRO-7. Εδώ και τρία περίπου χρόνια το ζήτημα βρίσκεται στην κατάψυξη του ΥΠΑΑΤ και είναι άγνωστο εάν θα υπάρξει συνέχεια για την τελική του εφαρμογή.

Οι Υπουργοί Σκανδαλίδης, Δριβελέγκας, Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος ουδέποτε ασχολήθηκαν ξανά με τα ΓΤ, ούτε με το πρότυπο AGRO-7 και δείχνει πλέον η κατάσταση να ελέγχεται από εξωτερικούς παράγοντες και πολυεθνικά συμφέροντα (μαζί με τους εγχώριους εκπροσώπους τους) οι οποίοι φαίνεται σιγά-σιγά και μεθοδικά, να κατορθώνουν να επιβάλλουν μια βαθμιαία διείσδυση των μεταλλαγμένων και στη χώρα μας με την ανοχή όλων αυτών των κυρίων, με απόντες και εν αγνοία των ελλήνων αγροτών και καταναλωτών που είναι και οι τελικοί αποδέκτες μιας αλόγιστης πολιτικής συμπεριφοράς.