Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Οργανώνεται το Δίκτυο Πράσινων Πόλεων


Οργανώνεται, προχωρά και στοχοθετεί το Δίκτυο Πράσινων Πόλεων της χώρας, που πριν ένα μήνα επανασυστάθηκε και πριν λίγες ημέρες πραγματοποίησε τη δεύτερη κατά σειρά συνεδρίασή του. Τα μέλη του, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, συναντήθηκαν στα Τρίκαλα, πόλη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα ζητήματα «πράσινης» οικονομίας.
 
Το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (Δ.Ε.Π.Π.), αποτελεί ένα συνεκτικό δεσμό 9 Δήμων της χώρας: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Ζάκυνθος, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Τρίκαλα και σκοπός του είναι να δοθεί βάρος στην εφαρμογή των πολιτικών που σχετίζονται με την αύξηση των πράσινων χώρων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Σε δεύτερο επίπεδο, στόχος είναι η εφαρμογή και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 
Στη συνάντηση μετείχαν μεταξύ άλλων οι: Λευτέρης Ιωαννίδης - δήμαρχος Κοζάνης, Δημήτρης Παπαστεργίου - δήμαρχος Τρικκαίων, Χρυσόστομος Κυρίτσης - αντιδήμαρχος Τρικκαίων, Κωνσταντίνος Ζέρβας - αντιδήμαρχος Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φαλέκας - αντιδήμαρχος Δήμου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Κατηρτσίδης - αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών, Βασίλης Καββαδίας - αντιδήμαρχος Δήμου Κέρκυρας και εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου.
 
 
Η συνάντηση ουσιαστικά προώθησε τη σύζευξη των πόλεων – μελών διά των εκπροσώπων τους, σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος, αλλά και γενικότερου σχεδιασμού.
 
Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν ζητήματα οργάνωσης του επανασυσταθέντος Δικτύου, αλλά κυρίως ζητήματα στρατηγικής.
 
Με δεδομένο το ενδιαφέρον για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αποφασίστηκε σειρά δράσεων σε αυτόν τον τομέα, σε σχέση με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες. Επίσης, ελήφθησαν αποφάσεις για τη διοργάνωση σεμιναρίων στους υπαλλήλους συγκεκριμένων τμημάτων και Διευθύνσεων των Δήμων, για ζητήματα προμηθειών, διαγωνισμών και προγραμματισμού. Ακόμη, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν θέματα που σχετίζονται με την προώθηση της «πράσινης κουλτούρας» στα σχολεία, με τη διοργάνωση συγκεκριμένων δράσεων. Επίσης, συζητήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας με την ΚΕΔΕ, στο ΔΣ της οποίας μετέχει ο Δήμαρχος Τρικκαίων, καθώς και με την αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος, ως τέως ευρωβουλευτής μετέφερε την εμπειρία του από την ευρωπαϊκή προοπτική, συζητώντας για δράσεις που υφίστανται, ως εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Άνεμος Αντίστασης» για ζητήματα «πράσινης» και κοινωνικής οικονομίας.
 
 
Ακόμη, εκπρόσωπος της εταιρίας Ν. Βούρδας και Υιοί ΑΕΒΕ, που αντιπροσωπεύει το εμπορικό σήμα της Mercedes Benz, παρουσίασε στους αυτοδιοικητικούς, το ηλεκτρικό μοντέλο με το εμπορικό σήμα Smart.
 

Τέλος, με δεδομένο ότι τα Τρίκαλα είναι η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί μετέβησαν με ποδήλατο – το προσφορότερο μέσο μετακίνησης στην πόλη – στον Μύλο των Ξωτικών, όπου ξεναγήθηκαν από τον Δήμαρχο Τρικκαίων.
 

Η συνάντηση αυτή, ολοκλήρωσε στα Τρίκαλα μια ημέρα αφιερωμένη στη σύνδεση τεχνολογίας και ήπιων – εναλλακτικών μορφών ενέργειας: λίγο νωρίτερα, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του προγράμματος CityMObile2, για την κίνηση πρώτη φορά παγκοσμίως, λεωφορείων χωρίς οδηγό εντός πολεοδομικού ιστού, ενώ ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Γιάννης Κωτούλας μετείχε σε ημερίδα για την ηλεκτροκίνηση.

 
πηγή: http://www.alexpolisonline.com/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου