Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

«Έφοδος» των ελληνικών σαλιγκαριών σε Ιταλία και Μέση Ανατολή

«Έφοδος» των ελληνικών σαλιγκαριών σε Ιταλία και Μέση ΑνατολήΈτοιμη να κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού εμφανίζεται μια νέα εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκτροφής σαλιγκαριών. Η Helixir Snail, με έδρα τα Μέγαρα, είναι ένα εκτροφείο αναπαραγωγής, που δουλεύει με σύγχρονες μεθόδους και παράγει σαλιγκάρια για διατροφή αλλά και χρήση στον τομέα της κοσμετολογίας.
 
Αυτή την περίοδο η εταιρεία ετοιμάζεται για την πρώτη της εξαγωγή νωπών σαλιγκαριών στη Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ επόμενοι στόχοι - αγορές, λέει στο paseges.gr η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, κα Έλενα Χάρη «είναι οι αγορές της Μέσης Ανατολής και της υπόλοιπης Ευρώπης.  «Μας περιμένει πολύ δουλειά», εξομολογείται η κα Χάρη, ωστόσο όπως προσθέτει «οι αριθμοί είναι πολύ ενθαρρυντικοί για το μέλλον των εξαγωγών στα σαλιγκάρια, καθώς σε 10 αγοραστές αντιστοιχούν μόλις 2 προμηθευτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αυτοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν διεθνώς το σαλιγκάρι είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που το παράγουν».

Τι ήταν όμως αυτό που παρακίνησε την Έλενα Χάρη να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα; «Ως διευθύνουσα σύμβουλος και μέτοχος της Helixir Snail στην απόφασή μου να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα βάρυνε οπωσδήποτε η διατροφική αξία του σαλιγκαριού –ταυτόσημη με του άπαχου ψαριού σε πρωτεΐνες- αλλά και η ευρύτερη χρήση του στον χώρο της κοσμετολογίας και της ιατρικής με τη βλέννα του σαλιγκαριού».

Σημειώνεται ότι σε όλα τα σύγχρονα Ιατρικά Κέντρα Δερματολογίας παγκοσμίως αλλά και εδώ στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» γίνεται χρήση της βλέννας σαλιγκαριού για πιο γρήγορη αποκατάσταση σε εγκαύματα, αλλά και για απλή δερματολογική χρήση στην πλαστική χειρουργική για την πρόληψη των ρυτίδων.


Τα πλεονεκτήματα

Η Helixir Snail Ι.Κ.Ε. είναι ένα εκτροφείο αναπαραγωγής και πάχυνσης σαλιγκαριών Helix Aspersa Maxima σε υπερυψωμένεs ενότητες κι ακολουθεί την εντατική βιολογική καλλιέργεια ολοκληρωμένου κύκλου σαλιγκαριών. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στα Μέγαρα, λίγο έξω από την Αθήνα. Εκεί, η εταιρεία «δουλεύει» μια νέα ιταλική μέθοδο εκτροφής σαλιγκαριών με την υπογραφή του Ιταλού Franco Ballone, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος τεχνογνωσίας του εκτροφείου. Η εταιρεία, η οποία λειτουργεί από τις αρχές του 2014 αποτελεί μέλος της Unione Nazionale Elicicoltori, στην οποία ο κος Ballone είναι και Πρόεδρος της.

«Αυτό σημαίνει πως ακολουθούμε στην εκτροφή των σαλιγκαριών μας όλους  τους απαραίτητους κανόνες τεχνογνωσίας και τηρούμε τους μικροβιολογικούς  ελέγχους ώστε το σαλιγκάρι να αποτελεί ένα ασφαλές έδεσμα προς κατανάλωση. Η εκτροφή σαλιγκαριών σε υπερυψωμένες ενότητες έχει το  πλεονέκτημα της εντατικής καλλιέργειας, με μεγαλύτερη απόδοση στη συγκομιδή σαλιγκαριών ακόμα και δύο φορές τον χρόνο, καθώς και της εξοικονόμησης χρόνου, σε όλες τις φάσεις διαχείρισης του εκτροφείου, καθώς όλες οι εργασίες γίνονται σε όρθια θέση! Αυτοί οι παραπάνω παράγοντες προέτρεψαν  και  τους άλλους τέσσερις μετόχους της Helixir Snail, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο της ναυτιλίας και είναι και αρκετά νέοι στην ηλικία κάτω από τριάντα χρονών, να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα», επισημαίνει η κα Χάρη.


πηγή: http://www.paseges.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου