Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Επτά τεχνητές φωλιές πουλιών στον κήπο της Βρετανικής Κατοικίας

 

Τεχνητές φωλιές πουλιών τοποθέτησε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου στον κήπο της Βρετανικής Κατοικίας, στο κέντρο της Αθήνας, μετά από πρόσκληση του Βρετανού Πρέσβη Τζων Κίττμερ. Πρόκειται για μία δράση που η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει υλοποιήσει με επιτυχία στο παρελθόν, όπως η τοποθέτηση φωλιών που έγινε στον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με τη συμμετοχή μαθητών.

Η ιστορική Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου που χτίστηκε το 1930-32 και σήμερα αποτελεί κτήριο της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, διαθέτει κήπο που είχε αρχικά σχεδιαστεί από Άγγλους κηποτέχνες υπό την επίβλεψη της κ. Βενιζέλου. Σήμερα, αποτελεί μία μικρή πράσινη όαση στο κέντρο της πόλης, με πλούσια βλάστηση από πορτοκαλιές, λεμονιές και άλλα εσπεριδοειδή, κυπαρίσσια, κουτσουπιές, βερικοκιές, νεραντζιές, αμυγδαλιές, βουκαμβίλιες, καθώς αποτελεί ήδη καταφύγιο για πολλά πουλιά και χελώνες.


Ο Βρετανός Πρέσβης, Τζων Κίττμερ δήλωσε:

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που από σήμερα ο ιστορικός κήπος της Βρετανικής Κατοικίας αποκτά επτά νέες φωλιές για τα πουλιά της Αθήνας, καθώς και για τα μεταναστευτικά πουλιά, που αναζητούν χώρους για να φωλιάσουν κατά το πέρασμά τους από την πόλη. Στη Βρετανία υπάρχει μακρά παράδοση στην προστασία των πουλιών και πιστεύω πως η παρουσία τους στον αστικό χώρο συνιστά δείκτη ποιότητας ζωής για τον άνθρωπο. Ευχαριστώ πολύ την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τη μελέτη και τοποθέτηση των φωλιών και ανυπομονώ να υποδεχτώ τους πρώτους φτερωτούς μου φιλοξενούμενους, σε λίγους μήνες από τώρα!».

Αρκετά είδη πουλιών, μόνιμοι κάτοικοι αλλά και καλοκαιρινοί επισκέπτες, εξαρτώνται από την ύπαρξη φυσικών κοιλοτήτων που αναπτύσσονται σε δέντρα και θάμνους για καταφύγιο ή/και αναπαραγωγή. Ο αριθμός ωστόσο των θέσεων που είναι κατάλληλες για φώλιασμα στα δέντρα μειώνεται σε όλη την Αθήνα, καθώς πολύ λίγα δέντρα φτάνουν σε τέτοια ηλικία ώστε να δημιουργήσουν κοιλότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 120 χρόνια για να αναπτυχθούν οι κατάλληλες κοιλότητες σε έναν ευκάλυπτο.

Για τον λόγο αυτό, η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών κρίνεται απαραίτητη, καθώς παρέχουν ένα σημαντικό υποκατάστατο των φυσικών κοιλοτήτων στις αστικές περιοχές. Πολλά είδη πουλιών που ζουν όλο τον χρόνο στις πόλεις δίπλα μας βρίσκουν τροφή και καταφύγιο στους κήπους μας, ωστόσο δεν είναι σε θέση να φωλιάσουν, ακριβώς λόγω αυτής της έλλειψης κατάλληλων κοιλοτήτων για φώλιασμα. Έτσι, πολλά είδη πουλιών χρησιμοποιούν τις τεχνητές φωλιές για να φωλιάσουν όπως τα μικρόπουλα, οι δρυοκολάπτες και οι κουκουβάγιες.
 
 
Ο Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Γιώργος Σγούρος δήλωσε:

«H συνεργασία μας με τη Βρετανική Πρεσβεία της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια της μακρόχρονης συνεργασίας μας με την RSPB, τη μεγαλύτερη οργάνωση προστασίας της φύσης στo Ηνωμένο Βασίλειο, με έτος ίδρυσης το 1889, η οποία αριθμεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο μέλη. Είναι γνωστή η περιβαλλοντική, αλλά και κοινωνική ευαισθησία των Βρετανών πολιτών και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αυτό επιβεβαιώνεται στο πρόσωπο του κ. Κίττμερ, δίνοντας τη δυνατότητα στα πουλιά της Αθήνας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Αν και οι φωλιές είναι σχεδιασμένες για τις απαιτήσεις ωοτοκίας συγκεκριμένων ειδών την άνοιξη, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν καταφύγιο τον χειμώνα για μεγάλη ποικιλία πουλιών. Ελπίζουμε η πρωτοβουλία του Βρετανού Πρέσβη να βρει και άλλους μιμητές και να συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις ευρύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου