Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Παρατήρηση πουλιών στον Σχινιά

 

Στo πλαίσιο του Σχολείου Πουλιών, η Ορνιθολογική συνεχίζει τις εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών, οι οποίες απευθύνονται στα μέλη, τους εθελοντές και σε όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εμπειρία πεδίου και να εξοικειωθούν με τα πουλιά και τους βιότοπους της Αττικής.

Η επόμενη εξόρμηση συνδιοργανώνεται από την Ορνιθολογική και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα και θα γίνει στον υγρότοπο του Σχινιά την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015. Από την Ορνιθολογική θα υποστηριχθεί από τους Άκη Γαϊτανάκη, Γεράσιμο Μπεριάτο και από τον Φορέα Διαχείρισης από τις Μαρία Τριβουρέα και Όλγα Παπιγγιώτη.

Την περίοδο αυτή ο Σχινιάς προσφέρεται για παρατήρηση, διότι φιλοξενεί σημαντικούς αριθμούς πουλιών που έρχονται για να ξεχειμωνιάσουν. Από Αρπακτικά αν είμαστε τυχεροί θα δούμε τον Στικταετό, που ξεχειμωνιάζει τα τελευταία 5-6 χρόνια, σίγουρα Καλαμόκιρκους και Γερακίνες και με αρκετές πιθανότητες Βραχοκιρκίνεζα, Ξεφτέρια και Χειμωνόκιρκους. Από υδρόβια λογικά θα δούμε Φαλαρίδες, Νερόκοτες, Νανοβουτηχτάρια, Πρασινοκέφαλες, Βαλτόπαπιες και άλλα είδη πάπιας. Αλκυόνες και 2-3 είδη Ερωδιών είναι επίσης πολύ πιθανά. Όσο προχωράει ο χειμώνας, αυξάνουν κατά πολύ και τα Στρουθιόμορφα που ξεχειμωνιάζουν στον υγρότοπο. Έτσι θα δούμε διάφορα είδη από Σπίζες (Καρδερίνα, Φλώρος, Σπίνος), Σουσουράδες, Κελάδες (Λιβαδοκελάδα, Νεροκελάδα), Κορυδαλλούς κ.λπ.
 
Για το Έλος Σχινιά (που είναι και Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά-ΙΒΑ με κωδικό GR 125 και τμήμα του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα), δείτε στο http://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=125. Περισσότερα στοιχεία για το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης www.npschiniasmarathon.gr.
 
Την ημέρα της παρατήρησης και ανάλογα με τον καιρό φοράμε μαλακά ρούχα με ήπιους χρωματισμούς και παπούτσια περιπάτου ή μποτάκια, παίρνουμε μαζί μας νερό και κολατσιό. Δεν ξεχνάμε κιάλια, οδηγούς παρατήρησης και φωτογραφικές μηχανές. Οι διαδρομές θα γίνουν με τα πόδια, ωστόσο λόγω των αποστάσεων μεταξύ των σημείων παρατήρησης θα χρειαστούν και τα οχήματά σας. Η διάρκεια αναμένεται να είναι συνολικά 4 ώρες.
 
Οι ενδιαφερόμενοι θα μετακινηθούν με δικά τους μέσα.
 
Το ραντεβού ορίζεται στις 8:00 πμ στο κιόσκι-φυλάκιο στην είσοδο των Δικαστικών. Από αυτό το σημείο θα ξεκινήσει η παρατήρηση, που θα συνεχιστεί σε άλλα 8 σημεία μέσα ή γύρω από τον υγρότοπο.
 
Η συμμετοχή είναι δωρεάν, υπάρχει όμως η υποχρέωση της έγκαιρης δήλωσης συμμετοχής ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά.
 
 
Δηλώσεις συμμετοχής:

Σπύρος Ψύχας τηλ. 210 8228704 εσωτ. 106 και 6974510976
E-mail: spsychas@ornithologiki.gr και
Μαρία Τριβουρέα τηλ. 2294099158 και 6936660412
E-mail: info@npschiniasmarathon.gr.



πηγή: http://www.ornithologiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου