Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Μπανάνα. Tο παρεξηγημένο φρούτο με τη σημαντική θρεπτική αξία!

 
Η μπανάνα είναι ένα τροπικό φρούτο με πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στη Μαλαισία περίπου 4.000 χρόνια πριν. Από εκεί εξαπλώθηκε στις Φιλιππίνες, στην Ινδία, στην Αφρική και στην Αμερική, τον τόπο όπου παράγονται σήμερα οι περισσότερες μπανάνες.
Αποτελεί παρεξηγημένο φρούτο καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι «παχυντική» και για το λόγο αυτό αποφεύγουν να την καταναλώνουν σε περιόδους δίαιτας με σκοπό την απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι ότι η μπανάνα, συγκριτικά με άλλα φρούτα, έχει λίγες παραπάνω θερμίδες (90-120kcal), ωστόσο το θερμιδικό της περιεχόμενο είναι χαμηλό, δεδομένου ότι σε ημερήσια βάση ο οργανισμός μας χρειάζεται περίπου 1.800-2.000kcal, με μία μέτρια καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Έτσι, ακόμα και αν τρώμε μια μπανάνα κάθε μέρα είναι δύσκολο να παχύνουμε! 


Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τη διατροφική της αξία
 
 
Τα σημαντικά οφέλη της μπανάνας


1. Αρτηριακή πίεση και Εγκεφαλικά επεισόδια: Η υψηλή περιεκτικότητα της μπανάνας σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και κατ’ επέκταση στην πρόληψη τυχόν εγκεφαλικών επεισοδίων
2. Άσθμα: Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι τα παιδιά που έτρωγαν μια μπανάνα την ημέρα είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άσθμα
3. Κατάθλιψη: Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που ανέλαβε η MIND μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, πολλοί από αυτούς αισθάνονται πολύ καλύτερα αφού φάνε μια μπανάνα. Αυτό συμβαίνει επειδή η μπανάνα περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο μετατρέπεται στο σώμα μας σε σεροτονίνη, γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες και το αίσθημα ευφορίας που προκαλεί
4. Διάρροια και Δυσκοιλιότητα: Και όμως, η μπανάνα είναι από τα λίγα φρούτα που μπορούν να αντιμετωπίσουν και τις δύο αυτές εντερικές διαταραχές
5. Στομαχικές διαταραχές: Η μπανάνα είναι τρόφιμο κατά των στομαχικών διαταραχών, λόγω της μαλακής υφής της. Είναι το μόνο φρούτο που τρώγεται ωμό χωρίς να προκαλεί δυσφορία σε χρόνιες περιπτώσεις έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Επίσης, εξουδετερώνει την επιπλέον οξύτητα και μειώνει τη φλεγμονή, δημιουργώντας μια επίστρωση στην επιφάνεια του στομάχου
6. Οστά: Μπορεί η μπανάνα να μην «ξεχειλίζει» από ασβέστιο αλλά είναι χρήσιμη για τη διατήρηση γερών οστών. Σύμφωνα με άρθρο του 2009 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology and Biochemistry, η μπανάνα περιέχει αφθονία φρουκτο-ολιγοσακχαριτών, άπεπτους δηλαδή υδατάνθρακες που ενθαρρύνουν τα φιλικά για τον οργανισμό βακτήρια (προβιοτικά) και έτσι ενισχύουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το ασβέστιο
7. Καρκίνος: Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση μπανάνας μπορεί να είναι προστατευτική έναντι του καρκίνου των νεφρών. Μια σουηδική μελέτη του 2005 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν 4-6 μπανάνες την εβδομάδα μείωσαν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των νεφρών
8. Κάπνισμα: Η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που προσπαθούν να κόψουν το τσιγάρο. Περιέχει σε υψηλή περιεκτικότητα τις βιταμίνες B6 και B12 καθώς επίσης κάλιο και μαγνήσιο, που βοηθούν τον οργανισμό να αναρρώσει από τις επιδράσεις της στέρησης της νικοτίνης
9. Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS): Η υψηλή περιεκτικότητα της μπανάνας σε Β6 βοηθά στην ομαλοποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και στην καταπολέμησης των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως οι κράμπες, οι μυϊκοί πόνοι και η κακή διάθεση
10. Αποπληξία: Σύμφωνα με μια έρευνα, προσθέτοντας μια τουλάχιστον μπανάνα στην καθημερινή μας διατροφή μειώνουμε κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου από αποπληξία

Προσοχή!!! Εάν έχετε κάποιας μορφής νεφροπάθεια καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε μπανάνες, καθώς περιέχουν κάλιο και φώσφορο, στοιχεία που μπορεί να επιβαρύνουν τους νεφρούς περισσότερο και από την ίδια τους την πάθηση.

Ντίνα Ιουλία
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Κιν. 6976158400
 

πηγή: http://neaflorina.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου