Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Pistacia terebinthus. Η φτωχή πλην τίμια ξαδέρφη της μαστίχας της Χίου


p1
 
Η κοκκορεβυθιά είναι ένας πολύ κοινός φυλλοβόλος θάμνος ή δέντρο, γνωστό από την αρχαιότητα. Θα τη βρούμε σε όλες τις χώρες της μεσογείου και είναι στενή συγγενής της φιστικιάς και του σχίνου. Ένα είδος σχίνου είναι και η μαστίχα της Χίου (Pistacia lentiscus ποικιλία chia).
 
Είναι δέντρο δίοικο, δηλαδή έχει ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά φυτά, τα δε θηλυκά φυτά ανθίζουν την άνοιξη και το φθινόπωρο σχηματίζουν τους μικρούς κόκκινους καρπούς οι οποίοι είναι εδώδιμοι. Στο τέλος του καλοκαιριού αρχίζει να εκκρίνει, κυρίως στους βλαστούς της, μια έντονα αρωματική ρητίνη ή οποία σιγά σιγά στερεοποιείται και μυρίζει μαστίχα. Με τη συλλογή της ρητίνης παράγεται η τερεβινθίνη που δεν είναι άλλο από το γνωστό νέφτι. Επιπλέον χρησιμοποιείται ως συστατικό σε βερνίκια και λαδομπογιές. Ακόμη, έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ως αντιφλεγμονώδες. Στο Πήλιο τους νεαρούς βλαστούς των αρσενικών φυτών τους κάνουν τουρσί και με αυτό συνοδεύουν το τσίπουρο. Στην Κρήτη το προσθέτουν στην απόσταξη της τσικουδιάς, στην Κύπρο τους καρπούς τους βάζουν στο ψωμί, στη δε μέση ανατολή τα αρχαία χρόνια τη ρητίνη τη χρησιμοποιούσαν ως συντηρητικό του κρασιού.
Συχνά, φύλλα της κοκκορεβυθιάς προσβάλλονται απο ημίπτερα έντομα και τα οποία σχηματίζουν κηκίδια τα οποία εσφαλμένα κάποιοι τα θεωρούν καρπό της κοκκορεβυθιάς.
 
Οικογένεια: Anacardiaceae
Γένος: Pistacia
Είδος: Pistacia terebinthus ή Πιστακιά η τερέβινθος ή κοκκορεβυθιά ή τσικουδιά ή αγριοφυστικιά και πάει λέγοντας (έχει πολλά κοινά ονόματα)
 
p2
 
p3
 
p4
 
p5
 
p6
 
p7
 
p8
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου