Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Αρκαδία - Μάναρη. Αδελφοποιήθηκε η σιδηροδρομική γέφυρα Μάναρη με τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου

 
Αδελφοποιήθηκε η σιδηροδρομική γέφυρα Μάναρη με τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου
 
Υπό μορφή «κρουαζιέρας» θα επαναλειτουργήσει το τρένο στην Πελοπόννησο

Αδελφοποιήθηκαν σήμερα η ιστορική τοξωτή σιδηροδρομική γέφυρα Μάναρη και η γέφυρα της ζεύξης στο Ρίο – Αντίρριο, με μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο μικρό χωριό Μάναρη Αρκαδίας και την αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας που τοποθετήθηκε στην γέφυρα Μάναρη.

Πρόκειται για μια συμβολική αδελφοποίηση δύο γεφυρών που έγινε σε ένδειξη τιμής στον Χαρίλαο Τρικούπη, ο οποίος ήταν ο οραματιστής της κατασκευής τους και παράλληλα αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα γεφυροποιίας, η καθεμιά στη εποχή της.

Η αδελφοποίηση αποτελεί υπόμνηση μεταξύ άλλων των κοινών στοιχείων των δύο επιτευγμάτων της βιομηχανικής ιστορίας της χώρας, ενός παλιού και ενός σύγχρονου, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος και τόνισε πως, «είναι γεγονός ότι ο σιδηρόδρομος σήμερα αντιμετωπίζει μια περίοδο δύσκολη από την οποία βγαίνει σιγά – σιγά και τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη και έχει εξαιρετικές προοπτικές οι οποίες απομένει να επιβεβαιωθούν τα επόμενα δύο – τρία χρόνια».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Τάκης Θεοφανόπουλος, σημείωσε πως «οι δύο γέφυρες που είναι άλλων εποχών δείχνουν την αδιάλειπτη αγωνία και προσπάθεια της χώρας σε διαφορετικές συνθήκες, να μπορεί να ξεπερνάει τις κρίσεις και να δημιουργεί υποδομές τέτοιες, που να της δίνουν το αναγκαίο καύσιμο, έτσι ώστε να προχωράει στην ανάπτυξη και να είναι παρούσα στις διεθνείς εξελίξεις, σε πείσμα πάρα πολλών συγκυριών».

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ υπογράμμισε ότι θα ξεκινήσει η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο, ουσιαστικά για τουριστικούς λόγους, αφού όπως είπε, θα είναι υπό την μορφή «κρουαζιέρας» και θα λειτουργεί κατ” αντιστοιχία μ” ένα κρουαζιερόπλοιο.

Εξηγώντας, ότι μπορεί να ξεκινάει το τρένο από την Κόρινθο και για να φτάσει στην Κυπαρισσία να κάνει τρεις ημέρες, αφού θα σταματά σε σημαντικά σημεία αρχαιολογικού, θρησκευτικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και οι επιβάτες θα διανυκτερεύουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Γέφυρα ΑΕ, Παναγιώτης Παπανικόλας, εξήρε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Μαναριωτών για την αδελφοποίηση των δύο γεφυρών και υπογράμμισε στο σύντομο χαιρετισμό του ότι αφετηρία της αδελφοποίησης των δύο γεφυρών είναι το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρέτως σημαντικό πως και οι δύο γέφυρες είναι πρωτοποριακές για την εποχή τους κι απολύτως προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον που βρίσκονται.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε πως μέσα από τις υποδομές θα έρθει η ανάπτυξη και σημείωσε πως η κρίση δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν καινοτόμες ιδέες και να αναζητηθούν άλλοι χρηματοδοτικοί πόροι πέραν αυτών που έδινε αφειδώς το κράτος παλιότερα.

Τέλος, την προσεχή άνοιξη θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση της αδελφοποίησης με ανάλογη τελετή στη γέφυρα Ρίο – Αντίρριο.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου