Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Εννέα χιλιάδες αγριοκούνελα εξοντώθηκαν για την διατήρηση οικοτόπου


http://www.telegraph.co.uk
 Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις θανάτωσης αγριοκούνελων στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε στο νησί Canna μετά την πληθυσμιακή έκρηξη που παρουσίασε το είδος τα τελευταία χρόνια.

Το νησί Κάννα (Isle of Canna) βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εβρίδων κοντά στις δυτικές ακτές της Σκωτίας. Έχει έκταση 11,3 τ.χλμ., μέγιστο υψόμετρο 210 μ. και μόλις 11 κατοίκους. Είναι, επίσης, γνωστό για την πλούσια ορνιθοπανίδα του. Από το 1938 αποτελεί καταφύγιο πτηνών και βάσει της Οδηγίας για τα Πτηνά της ΕΕ χαρακτηρίστηκε ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA). Φιλοξενεί μια σημαντική αποικία πουλιών και υπολογίζεται ότι αρκετές χιλιάδες θαλασσοπούλια αναπαράγονται στις ακτές του.

Το 2013 τα προβλήματα που δημιούργησε η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των αγριοκούνελων ανάγκασε τις αρχές να λάβουν μέτρα για την μείωση τους. Περισσότερα από 16.000 άγρια κουνέλια (σε κάθε κάτοικο αναλογούν σχεδόν 1500 κουνέλια) δυσκόλεψαν την ζωή των λιγοστών κατοίκων του νησιού. Στην αρχή, έκπληκτοι παρατήρησαν ότι τα κουνέλια σκάβοντας στοές στα νεκροταφεία ξέθαβαν τα οστά των νεκρών. Ζημιές παρατηρήθηκαν και στους αρχαιολογικούς χώρους όπου πέτρινοι τοίχοι κατέρρεαν από την διάνοιξη στοών στα θεμέλια τους. Η υπομονή των κατοίκων εξαντλήθηκε πριν ένα χρόνο, όταν σημειώθηκε σοβαρή κατολίσθηση, μετά από έντονη βροχόπτωση, επειδή τα κουνέλια είχαν σκάψει το χώμα, αποδυναμώνοντάς το. Ως αποτέλεσμα, ο μοναδικός δρόμος του νησιού έγινε αδιάβατος και το κόστος για τη μεταφορά υλικών για την επισκευή του είναι ιδιαίτερα υψηλό.


 
Όπως αναφέρει μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Μ. Βρετανίας, η The Telegraph, εννέα χιλιάδες κουνέλια θανατώθηκαν στο μικρό νησί των Εβρίδων, και πουλήθηκαν σε εστιατόρια στη Γαλλία για μία λίρα το καθένα, σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ελέγχου του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την επιχείρηση ελέγχου του πληθυσμού ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η εταιρεία Evegreen Rabbit Control, που ιδρύθηκε το 2000 και προσφέρει συστηματικά, εξειδικευμένες υπηρεσίες ελέγχου άγριων κουνελιών σε όλη την Βρετανία.

Μια ομάδα έξι ανδρών, πέρασε τρεις ολόκληρους μήνες στο νησί (Ιανουάριος – Μάρτιος) σκοτώνοντας αγριοκούνελα. Χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι μέθοδοι και μέσα όπως, παγίδες, σκυλιά, κουνάβια, κυνηγετικά όπλα αλλά και θερμικές κάμερες και κιάλια νυκτός.
 
Παρά την επιχείρηση, εκτιμάται ότι 7.000 κουνέλια παραμένουν στο νησί όπως και ένας κυνηγός για να συνεχίσει τον έλεγχο του πληθυσμού. Ένας ελεγχόμενος πληθυσμός είναι επιθυμητός διότι τα αγριοκούνελα αποτελούν το θήραμα των αετών που φωλιάζουν στο νησί.

Οι κάτοικοι, όπως δηλώνουν, είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη γιατί είδαν και πάλι το νησί να πρασινίζει καθώς τα κουνέλια έτρωγαν κάθε μορφή βλάστησης. Ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι ορνιθολόγοι καθώς ελπίζουν ότι οι πληθυσμοί των σημαντικών ειδών της ορνιθοπανίδας που αναπαράγονται στο νησί θα αρχίσουν να ανακάμπτουν.

Η μεγάλης κλίμακας επιχείρηση θανάτωσης ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών της οργάνωσης National Trust of Scotland, στη οποία ανήκει το νησί Κάννα. Εκπρόσωπος της οργάνωσης είπε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε για λόγους διατήρησης του ειδικού οικότοπου (ενδιαιτήματος) του νησιού.

Το National Trust of Scotland είχε στο παρελθόν προβεί σε μια άλλη εκστρατεία, για την εξόντωση των αρουραίων στο νησί. Οι αρουραίοι εισήχθησαν στο νησί μάλλον κατά λάθος, τον 19ο αιώνα, και πολύ σύντομα εξελίχθηκαν σε μάστιγα καθώς έτρωγαν τα αυγά και τους νεοσσούς των πουλιών που φωλιάζουν στο έδαφος και επηρέαζαν αρνητικά τους πληθυσμούς τους. Μεταξύ 2006-8 εξοντώθηκαν 10.000 αρουραίοι, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που στοίχισε σχεδόν 700.000 ευρώ.

Κάτοικοι και ειδικοί πιστεύουν ότι η εξόντωση των αρουραίων ήταν η κύρια αιτία της πληθυσμιακής έκρηξης των κουνελιών. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι ηπιότεροι χειμώνες των τελευταίων ετών, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που διαμόρφωσαν ιδανικές συνθήκες αναπαραγωγής.


πηγή:  http://dasarxeio.com/
 
Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου