Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Πειραιάς. Εμπειρίες σχεδιασμού πολιτικών για το ποδήλατο

 
Το 3ήμερο εκδηλώσεων για το έργο CycleCities ολοκληρώθηκε με επιτυχία στον Πειραιά. Πραγματοποιήθηκε στο ΜΕΓΑΡΟ ΕΒΕΠ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πειραιά από την Τρίτη 11/11 μέχρι και την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου.
 
Συμμετείχαν εκπρόσωποι των πόλεων - εταίρων που είναι ο Πειραιάς, το Λονδίνο, η Γένοβα, η Λισσαβώνα, το Gdansk, η Λουμπλιάνα και η Λειψία, με επιστημονικό σύμβουλο τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, φορέων της πόλης καθώς και πλήθος κόσμου.

Το Πρόγραμμα περιλάμβανε τρεις κύριες εκδηλώσεις: 

- το 7ο Διαπεριφερειακό Forum (11/11), με θέμα: «Σχεδιασμός για Πόλεις με Λιμάνι: Πολιτικές και Λύσεις Βιώσιμης Κινητικότητας»,
- το 3ο και τελικό Συνέδριο (12/11), με θέμα: «Σχεδιασμός για το ποδήλατο στην Ευρώπη και η συμβολή του έργου CycleCities. Η Ελληνική περίπτωση» και
- το 8ο Διαπεριφερειακό εργαστήριο (13/11), με θέμα: «Ανάλυση Κόστους- Οφέλους για Δημόσιες και Ιδιωτικές επενδύσεις για το ποδήλατο», όπου συμμετείχαν μόνο οι εταίροι του έργου.

Στους χαιρετισμούς που απηύθυναν από το βήμα ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, κ. Πέτρος Κόκκαλης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δικτύων κ. Αλέξανδρος Αργουδέλης σημείωσαν μεταξύ άλλων τη σημασία της εμπειρίας που απέκτησε ο Δήμος Πειραιά μέσω του συντονισμού και της υλοποίησης του έργου CycleCities και το στόχο για ανάδειξη της χρήσης του ποδηλάτου και της βιώσιμης κινητικότητας στην καθημερινότητα των πολιτών του Πειραιά. 

 Συνολικά, οι εκδηλώσεις ανέδειξαν την εμπειρία που κερδήθηκε από το Έργο και το πώς αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για το σχεδιασμό πολιτικών και έργων ώστε η Ευρωπαϊκή πόλη να γίνει πόλη για το ποδήλατο, το περπάτημα και τη δημόσια συγκοινωνία. Παρουσιάστηκαν επίσης περιπτώσεις καλών πρακτικών και συζητήθηκαν οι μελέτες που εκπονήθηκαν ως προς τα οφέλη του ποδηλάτου στην υγεία, την ποιότητα ζωής και την οικονομία, οι οποίες αποδεικνύουν εκτός των άλλων ότι το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει μια πολύ κερδοφόρο επένδυση για την πόλη.
 
 
πηγή: http://www.citybranding.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου