Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Διαγωνισμός ονοματοδοσίας εξωπλανήτη

 
Διαγωνισμός ονοματοδοσίας εξωπλανήτη
 
Τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια, ο συνδυασμός ευφυών μεθόδων, ισχυρότερων τηλεσκοπίων και της διευκόλυνσης στενής συνεργασίας μεγάλων ομάδων μέσω του διαδικτύου, οδήγησαν στην ανακάλυψη πλανητών γύρω από αστέρια μακρινά. Παρόλο που η ιδέα της αποκλειστικότητας του Ηλιακού μας συστήματος σε πλανήτες είναι πολύ παλιά, οι πρώτοι πλανήτες εκτός Ηλιακού συστήματος ανακαλύφθηκαν μόλις το 1991 γύρω από έναν αστέρα νετρονίων. Οι δε πρώτοι πλανήτες γύρω από αστέρια που μοιάζουν με τον Ήλιο μας ανακαλύφθηκαν το 1995. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σχεδόν 2000 εξωπλανήτες (όπως κατέληξαν να ονομάζονται για να τους ξεχωρίζουμε από τους δικούς μας) κι ο αριθμός αυξάνεται σχεδόν καθημερινά!
 
Πέραν του ότι οι εξωπλανήτες αποτελούν ένα από τα πιο ενεργά πεδία έρευνας της τελευταίας 15ετίας, βρίσκονται και στον επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ευρύτερου κοινού. Και ποιόν δεν συγκινεί η προοπτική εύρεσης ενός άλλου πλανήτη σαν τη Γη και πολύ περισσότερο η προοπτική εύρεσης ζωής σε κάποιον άλλο πλανήτη;
 
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union, IAU) που μεταξύ άλλων είναι και ο ανάδοχος κάθε αστρονομικού αντικειμένου, έχει προκηρύξει διαγωνισμό ονομασίας ενός αριθμού τέτοιων εξωπλανητών.
 
Για την ώρα δεν υπάρχουν Δίες, Αφροδίτες κι άλλα προσωποποιημένα ονόματα για κανέναν απ’ τους εξωπλανήτες. Το όνομα ενός εξωπλανήτη μπορεί να αποτελείται από έναν αριθμό, κάποια αρχικά κι ένα γράμμα του Λατινικού αλφαβήτου. Π.χ. ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε γύρω από έναν άλλον Ήλιο ονομάζεται “51Peg b”, γιατί είναι ο πρώτος πλανήτης που ανακαλύφθηκε σε τροχιά γύρω απ’ το 51ο κατά σειρά λαμπρότητας αστέρα στον αστερισμό του Πηγάσου. Οι περισσότεροι εξωπλανήτες έχουν σαν όνομα έναν αριθμό καταλόγου. Ο διαγωνισμός της IAU καλεί οργανισμούς να ονομάσουν έναν πλανήτη.
 
Η Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος έχει δηλώσει συμμετοχή και θα υποβάλει μια υποψηφιότητα για την ονομασία ενός εξωπλανήτη. Ταυτόχρονα αποφασίσαμε να δώσουμε την ευκαιρία της ονομασίας σ' εσάς, μιας και η IAU δεν δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες να υποβάλουν τις προτάσεις τους.
 
Στείλτε μας την πρόταση σας για το όνομα ενός πλανήτη. Σύμφωνα με την IAU ισχύουν οι παρακάτω κανόνες:
 
  • Υποβάλετε την πρόταση σας με email στην διεύθυνση zachilas@uth.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. "> zachilas@uth.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2014.
  • Μπορείτε να υποβάλετε μια μόνον πρόταση συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα.
  • Το όνομα πρέπει να είναι μία λέξη και μέχρι 16 χαρακτήρες (δείτε αναλυτικότερα τις οδηγίες της IAU στην ιστοσελίδα:
  • Μαζί με το όνομα, υποβάλετε μια σύντομη (μέχρι 100 λέξεις) επεξήγηση της επιλογής του ονόματος.
  • Άτομα που υποβάλουν πρόταση δεν μπορούν να είναι μέλη της κριτικής επιτροπής.
 
Η κριτική Επιτροπή αποτελείται από 5 μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος και θα επιλέξει το πιο κατάλληλο όνομα. Η Επιτροπή θα κρίνει με βάση τους κανόνες της IAU, την αστρονομική καταλληλότητα, την επεξήγηση και βέβαια τη μοναδικότητα της ονομασίας.
 
Στη συνέχεια, η Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος θα υποβάλει το επιλεγμένο όνομα σαν την επιλογή της στην IAU. Συγχρόνως, ο νικητής ανάδοχος θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα μας και σε δελτίο τύπου, μετά το πέρας του διαγωνισμού στο τέλος του Δεκεμβρίου 2014.
 
Η IAU θα καλέσει όλον τον κόσμο να ψηφίσει ανάμεσα από τις προτάσεις που θα έχουν υποβάλει οι δικαιούχοι οργανισμοί. Τότε θα έχετε την ευκαιρία σαν ιδιώτης να ψηφίσετε τα ονόματα που προτιμάτε. Αυτά θα υιοθετηθούν τόσο από την επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύτερο κοινό.
 
Είναι η ευκαιρία που έχετε να ονομάσετε ένα μακρινό αστρονομικό αντικείμενο. Τέτοια ευκαιρία είχαν στο παρελθόν μόνον όσοι ανακάλυπταν έναν καινούργιο αντικείμενο του Ηλιακού Συστήματος.
 
Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος θα βραβεύσει τους 3 πρώτους που θα δώσουν τα καλύτερα ονόματα. Η βράβευση θα γίνει την ημέρα της τελετής της απονομής βραβείων του Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής, τα δε βραβεία θα είναι τρία βιβλία των εκδόσεών μας.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου