Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Δράσεις για την «Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» και την «Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων».

 

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» η οποία καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων κατά την 2η Εβδομάδα του Οκτωβρίου και της Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4.10.2014) ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού υλοποίησε δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με το Δημοτικό Σχολείο και το ΕΠΑΛ Άστρους.
 
 
Συγκεκριμένα:

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης» υλοποιήθηκε την Παρασκευή 10.10.2014, δράση φύτευσης αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών στον κήπο του Δημοτικού Σχολείου Άστρους.

Η φύτευση πραγματοποιήθηκε σε τρεις ομάδες των δύο τάξεων και συνολικά φυτεύτηκαν είκοσι πέντε αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά αλλά και αρκετοί βολβοί λουλουδιών, στους κήπους που περιβάλλουν το Σχολείο. Στη δράση φύτευσης συμμετείχαν επτά στελέχη του Φορέα Διαχείρισης, όλοι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου αλλά και οι εκατόν πενήντα περίπου μαθητές του
.

Pagkosmia Hmera Zwwn_2014 (1).jpg
 
Η δράση φύτευσης συνεχίστηκε στο Δημοτικό Σχολείο Άστρους την Παρασκευή 17.10.2014, οπόταν και οι μαθητές των τάξεων Γ' έως και ΣΤ', με την καθοδήγηση των δασκάλων τους και τη συμμετοχή δύο στελεχών και δύο εθελοντών της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, από την Ιταλία και την Πολωνία, φύτεψαν διάφορα κηπευτικά είδη, δημιουργώντας έτσι έναν καινούργιο λαχανόκηπο τον οποίο και θα φροντίζουν για την υπόλοιπη διάρκεια του σχολικού έτους!

Την ίδια μέρα στη συνέχεια και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4/10), προβλήθηκε στο Σχολείο παρουσίαση περιβαλλοντικής ενημέρωσης, με θέμα «Ζώα που απαντούν στη προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρωνα και υγροτόπου Μουστού». Η επίσκεψη έγινε ταυτόχρονα σε όλες τις τάξεις, ανά ομάδες των δύο, από τέσσερα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης με τη συμμετοχή των δύο εθελοντών της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας.

 
Την ίδια παρουσίαση παρακολούθησαν οι Α΄, Β΄και Γ΄ τάξεις του ΕΠΑΛ Άστρους, ανά τάξη, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Άστρους, την Τρίτη 21.10.2014, ύστερα από μια σύντομη επίσκεψη στην αίθουσα ερμηνείας περιβάλλοντος του Κέντρου.

Η παρουσίαση περιλάμβανε μια γενική αναφορά στη βιοποικιλότητα που απαντά στην προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού (θηλαστικά, χειρόπτερα, αμφίβια-ερπετά, πτηνά και ψάρια). Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές ενημερώθηκαν για οκτώ διαφορετικά είδη πανίδας της προστατευόμενης περιοχής (βίδρα, τσακάλι, τρανονυχτερίδα, τρανόσαυρα, κρασπεδοχελώνα, μπούφος, χρυσαετός, τρανονυχτερίδα, Ζαχαριάς Αλμυρής). Οι μαθητές γνώρισαν τα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε είδους, τις πιέσεις που αυτά δέχονται κυρίως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς και το καθεστώς προστασίας που τα διέπει. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων καθώς και με διαλογική συζήτηση με τους μαθητές για το ποιο /α από τα είδη τους έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση!

Το ενημερωτικό υλικό (φωτογραφικό αρχείο και αρχείο βίντεο) που χρησιμοποιήθηκε για την επιμέλεια της παρουσίασης έχει παραχθεί στο πλαίσιο του Πακέτου εργασίας 1: Προστασία και Διατήρηση των ειδών χλωρίδας, πανίδας και των τύπων οικοτόπων, του Υποέργου 1 της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού» του ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013.
 
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Τμήμα Προστασίας & Διαχείρισης
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email:
info@fdparnonas.gr
Web:
www.fdparnonas.gr


πηγή: http://www.fdparnonas.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου