Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

''Θα προχωρήσει η ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου Θεσσαλονίκης''


Πρωτοβουλία για να προχωρήσει η ανάπλαση του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, από τα δυτικά όρια του λιμανιού της μέχρι το Καλοχώρι, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος.

Πρώτο βήμα θα είναι η ίδρυση εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Μέτωπο Δυτικού Θερμαϊκού Α.Ε.». Το σχέδιο ανακοινώθηκε έπειτα από αυτοψία του κ. Σιμόπουλου σε σημεία όπου υπάρχει σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση, στη Μενεμένη και στο Καλοχώρι, μαζί με τους δημάρχους Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου και Δέλτα Ευθύμιο Φωτόπουλο.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι δύο δήμαρχοι ξενάγησαν τον κ. Σιμόπουλο και του έδειξαν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στην εκβολή του χειμάρρου του Δενδροποτάμου, όπου τα νερά εγκλωβίζονται από φερτές ύλες, επιστρέφουν και λιμνάζουν, δημιουργώντας εστίες ρύπανσης.

«Σήμερα είναι μια ηλιόλουστη μέρα, όμως ο χείμαρρος του Δενδροποτάμου έχει νερά. Και τα νερά αυτά δεν είναι καθαρά, όπως βλέπετε, γιατί από πιο πάνω χύνονται μέσα λήμματα από διάφορες δραστηριότητες» ανέφερε στον κ. Σιμόπουλο ο κ. Κυρίζογλου, δείχνοντας το σημείο πάνω από τη γέφυρα της Μενεμένης.

«Οπωσδήποτε η ανάπλαση πρέπει να γίνει γιατί το δυτικό παράκτιο μέτωπο είναι ο πνεύμονας της Θεσσαλονίκης, είναι το Δέλτα του Αξιού, του Γαλλικού, του Λουδία, είναι η χλωρίδα και η πανίδα της Θεσσαλονίκης» υπογράμμισε ο κ. Φωτόπουλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Σιμόπουλος δήλωσε ότι το πρώτο βήμα θα είναι η ίδρυση εταιρείας με την επωνυμία «Παράκτιο Μέτωπο Δυτικού Θερμαϊκού Α.Ε.», κατά τα πρότυπα της «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», η οποία προχώρησε τις μελέτες για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος".

«Αυτό το παράδειγμα (της Αττικής) με έχει κινητροδοτήσει να ξεκινήσουμε κάτι αντίστοιχο. Το πρώτο βήμα θα είναι μια αντίστοιχη εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, ανεξάρτητη βέβαια από την άλλη της Αθήνας, μια εταιρεία, η οποία θα προσελκύσει σε πρώτη φάση τις μελέτες, είτε με ιδιωτική, είτε με κρατική, είτε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και σε μια επόμενη φάση, εφόσον έχουμε και τις μελέτες έτοιμες, θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο. Είναι ένα έργο μεγαλόπνοο. Για όποιους ισχυρίζονται ότι είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί, θα τους αναφέρω μια φράση του Λάο Τσε, ο οποίος είπε: και το πιο μακρύ ταξίδι ξεκινάει με ένα βήμα. Αυτό το βήμα γίνεται σήμερα και πιστεύω ότι είναι ένα βήμα που θα αγκαλιάσουν όλοι οι τοπικοί φορείς».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου