Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Λήμνος. Γεμίστε το νησί με ανεμογεννήτριες

 
4

του Νότη Καραθύμιου

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ο όμιλος ΡΟΚΑΣ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την δημιουργία αιολικών πάρκων τα οποία θα ένωναν ενεργειακά τα τρία νησιά, Λήμνο, Χίο, Λέσβο. Θυμόμαστε όλοι την καταστροφολογία που είχε επικρατήσει εκείνη την περίοδο στη Λήμνο για την εν λόγω επένδυση. Οι φορείς του νησιού δεν κάθισαν ποτέ στο τραπέζι να συζητήσουν για τα οφέλη της περιοχης μας από ένα τέτοιο εγχείρημα, παρασυρόμενοι από τις κραυγές των υπέρμαχων της αδράνειας. Εκείνων που πιστεύουν πως η στασιμότητα είναι η λύση όλων των προβλημάτων.

Η Λήμνος είναι ένα νησί που το δέρνουν οι άνεμοι και παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως πρέπει να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα καίγοντας μαζούτ. Η ΟΛΣΥ (ομοσπονδία Λημνιακών συλλόγων) με τελική ανακοίνωσή της πέτυχε μια "παγκόσμια πρωτοτυπία’’!

Κατάφερε να δείξει πως μία επένδυση στην αιολική ενέργεια δεν έχει θετικά αποτελέσματα και πως θα καταστρέψει τον τουρισμό! Η πρόταση του ομίλου ΡΟΚΑ, είχε πολλά περιθώρια για βελτιώσεις και για διαπραγματεύσεις, αυτό είναι αλήθεια, αλλά για να επωφεληθεί κάποιος από μια διαπραγμάτευση πρέπει πρώτα απ’όλα να την κάνει. Η απόρριψη μιας επενδυτικής πρότασης η οποία θα αλλάξει την ζωή των κατοίκων του νησιού προς το καλύτερο, δεν μπορεί και δεν είναι σωστό να γίνει χωρίς συζήτηση. Οι κοντόφθαλμες και συντηρητικές ματιές σε τέτοιου είδους θέματα πρέπει να σταματήσουν.

Αιολικά πάρκα έχουν φτιαχτεί σε πολλές χώρες στις οποίες το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από το περιβάλλον είναι μακράν αυστηρότερο απ’ότι στην χώρα μας και οι κάτοικοί τους είναι περήφανοι που θα αφήσουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο περιβάλλον. Βέβαια, αυτοί είναι χαζοί. Εμείς είμαστε οι επα’ί’οντες.

Ο άνθρωπος ξεκίνησε να κάνει παρεμβάσεις στο περιβάλλον από την δημιουργία του. Τα σπίτια που ζούμε, είναι παρέμβαση στο περιβάλλον. Οι δρόμοι που φτιάξαμε. Οι γέφυρες. Τα πάντα. Χωρίς παρέμβαση στο περιβάλλον δεν μπορεί να έρθει η ανάπτυξη. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι παρεμβάσεις που τις θέλουμε και αν υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν ένα εργοστάσιο που καίει ορυκτά καύσιμα από τις ανεμογεννήτριες, επειδή τους
χαλάνε την αισθητική, ευτυχώς που υπάρχουμε και εμείς που μας ενδιαφέρει περισσότερο το περιβάλλον που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να μην αφήσουμε τον συντηρητισμό να παίξει καθοριστικό ρόλο και σε αυτό το θέμα. Αρκετά δεινά έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί σε όλα τα υπόλοιπα.
 
Νότης Καραθύμιος
(Μέλος Δράσης)
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου