Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

115 χρόνια πριν: «Απαγορεύεται αυστηρώς το φέρεσθαι απανθρώπως προς τα ζώα»

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων γιορτάζει τα 130 χρόνια από την ίδρυση του και στο Ιστορικό Αρχείο της Κρήτης γίνεται μια έρευνα σχετικά με τους νόμους που ίσχυαν, ψηφίστηκαν, εφαρμόστηκαν ή δεν εφαρμόστηκαν τον προηγούμενο αιώνα ώστε να παρουσιαστούν στις εκδηλώσεις γι’ αυτή την επέτειο.

Κάπου εκεί εντοπίστηκε και η διαταγή «Περί κακοποιήσεως των ζώων» του Αρχηγείου της Κρητικής Χωροφυλακής που υπογράφει ο μοίραρχος διοικητής Κραβέρης τον Δεκέμβριο του 1899.

 
Η διαταγή, που εξεδόθη πριν από 115 χρόνια αναφέρει: «Άρθρ. 1. Απαγορεύεται αυστηρώς το φέρεσθαι απανθρώπως προς τα ζώα κακοποιείν ταύτα άνευ ανάγκης ή εξαναγκάζειν αυτά εις κόπους αριδήλως υπερβολικούς.

Άρθρ. 2. Οι παραβάται θέλουσι καταγγέλεσθαι ενώπιον της Δικαστικής Αρχής υποκείμενοι εις τας ποινάς τας περιεχομένας εις το άρθρον 659 του ποινικού Νόμου επί απειθεία...».

Η διαταγή - που αποτελούσε μέρος της νομοθεσία της Κρητικής Πολιτείας - μάλιστα προέβλεπε και ποινές για τους δράστες.

Η κακοποίηση των ζώων από δίποδα, όπως εμείς, δεν είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει στις μέρες μας, ούτε σχετίζεται με την οικονομική κρίση στη χώρα μας. Όμως το ότι οι άνθρωποι εγκληματούν ακόμα εις βάρος των ζώων αποδεικνύει ότι 21ος αιώνας δεν απέχει και τόσο από τον Μεσαίωνα.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα εντόπισε δικηγόρος, μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ».


πηγή:
www.zoosos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου