Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Τα φώτα των οινόφιλων στον ιστορικό αμπελώνα Νεμέας

 
Τα φώτα των οινόφιλων στον ιστορικό αμπελώνα ΝεμέαςΠάνω από 3.000 χρόνια καλλιεργείται αδιαλείπτως ο αµπελώνας της Νεµέας, «της µεγαλύτερης οινοπαραγωγικής ζώνης των Βαλκανίων», όπως τονίζουν οι οινοποιοί της. Η αµπελοοινική παράδοση της περιοχής αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στις «Μεγάλες Μέρες Νεµέας» το διάστηµα 5 – 7 Σεπτεµβρίου.
 
Όπως τονίστηκε κατά την εναρκτήρια εκδήλωση, «το πλεονέκτηµα της περιοχής είναι ο αρχαιολογικός πλούτος της και το γεγονός ότι δεν έχει ανάγκη να δηµιουργήσει µύθο και παράδοση στην παραγωγή κρασιού.

Κι αυτό καθώς η Νεµέα, το «ιστορικό οινοπέδιο», όπως είναι ο τίτλος του οµώνυµου βιβλίου, έχει να διαχειριστεί σπουδαία οινική παράδοση, όπως υπογράµµισε ο Γιώργος Κωστούρος, ένας εκ των συντονιστών. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο βουλευτής της Ν.∆. Κώστας Κόλλιας, επισήµανε ότι η Νεµέα δεν έχει τη θέση που της αξίζει στην διεθνή αγορά, ενώ και ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ∆ηµήτρης Κοδέλας υπογράµµισε ότι ενώ πρόκειται για έναν «δυναµικό τοµέα µε υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναµικό και ένα υψηλής ποιότητας αµπελουργικό δυναµικό χάρη στις γεωµορφολογικές και εδαφοκλιµατικές συνθήκες της περιοχής, πρέπει να µας προβληµατίσει γιατί πολλοί παραγωγοί και οινοποιητικές µονάδες βρίσκονται σε άσχηµη οικονοµική κατάσταση».


Πολλές απαιτήσεις καλύπτει το Αγιωργίτικο

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι το γεγονός ότι δεν έχει τυπικότητα (typicité) και το κάθε κρασί έχει τον προσωπικό τόνο του καθενός, επισήµανε ο Γιώργος Σκούρας, οινοποιός και επικεφαλής του οµώνυµου Κτήµατος. Όπως εξήγησε ο κ. Σκούρας, συνολικά 14 κοινότητες οριοθετούν τη Νεµέα µε διαφορετικά υψόµετρα και εδάφη.

Συγκεκριµένα, οι διάφορες «υποζώνες» της Νεµέας βρίσκονται από τα 250 έως τα 800 µέτρα υψόµετρο, είπε στην Agrenda ο Λεωνίδας Νασιάκος, γεν. διευθυντής της Semeli Winery. Ως εκ τούτου, η ίδια ποικιλία σε καθένα από αυτά τα µικροκλίµατα µπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους κρασιού και κατ’ επέκταση να καλύψει τις απαιτήσεις διαφορετικών καταναλωτών.

Σύµφωνα µε τον ίδιο, τα κύρια χαρακτηριστικά που συµβάλλουν στην ποιότητα των κρασιών που παράγονται στη Νεµέα είναι τόσο το κλίµα όσο και το έδαφος, τα οποία βέβαια διαφέρουν ανάλογα µε τις διάφορες «υποζώνες».
 

Όλο και περισσότεροι οι επισκέπτες στη Νεµέα

Όπως υπογράµµισε ο οινοποιός, «πλέον ο κόσµος που έρχεται στη Νεµέα είναι όλο και περισσότερος». «Βέβαια, σε αυτό συµβάλλει και το γεγονός ότι οι «Μεγάλες Μέρες Νεµέας» πραγµατοποιούνται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεµβρίου, όταν από τη µία ο κόσµος έχει επιστρέψει από τις διακοπές του αλλά από την άλλη δεν έχει αρχίσει ακόµα η σχολική χρονιά, ενώ παράλληλα, οι εκδηλώσεις έχουν αναβαθµιστεί και τα οινοποιεία έχουν εξελιχθεί», συµπληρώνει ο κ. Νασιάκος.

Στις Μεγάλες Μέρες της Νεµέας, που διοργανώθηκαν από τον ∆ήµο Νεµέας και τον Σύνδεσµο Οινοποιών της περιοχής, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιµάσουν κρασιά από την Νεµέα τόσο στα συµµετέχοντα οινοποιεία όσο και στο δηµαρχείο κ. α., να ξεναγηθούν στα οινοποιεία και να δουν πώς παράγονται και εµφιαλώνονται τα κρασιά, να επισκεφθούν τον Οινοποιητικό Συνεταιρισµό, να συµµετέχουν σε παραδοσιακό πάτηµα σταφυλιών και να ενηµερωθούν για την αρχαία Νεµέα και την αναβίωση των Νεµέων Αγώνων.
 
 
Ελληνικές ποικιλίες

Μόνο αν βασιστούν στις ελληνικές ποικιλίες οι οινοποιοί, θα µπορέσουν να κάνουν ένα βήµα προς το εξωτερικό, είπε στην Agrenda ο οινοποιός και διευθυντής της «Semeli Winery» Λεωνίδας Νασιάκος.

Κι αυτό, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην παγκόσµια αγορά ελάχιστοι είναι οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται να δοκιµάσουν ένα ελληνικό κρασί Cabernet Sauvignon, Σαρντονέ, Sauvignon blanc κτλ, ενώ, αντίθετα, όλοι ενδιαφέρονται να δοκιµάσουν ελληνικά κρασιά από ελληνικές ποικιλίες. Εξ ου και η παραγωγή της «Σεµέλης», «είναι πάντα βασισµένη στις ελληνικές ποικιλίες και ιδιαίτερα στο Αγιωργίτικο από τη Νεµέα και στο Μοσχοφίλερο από τη Μαντινεία», σηµείωσε ο κ. Νασιάκος.
 
 
Εξαιρετικές συνθήκες
 
Στα οινοποιεία δηµιουργούνται τα προβλήµατα στα κρασιά, σύµφωνα µε τον Γιώργο Σκούρα, οινοποιό και επικεφαλής του οµώνυµου Κτήµατος, δεδοµένου ότι «το κρασί χρειάζεται εξαιρετικές συνθήκες για να περάσει την ζωή του». Όπως υπογράµµισε ο κ. Σκούρας, «στο οινοποιείο µας, το οποίο δέχεται κάθε χρόνο 10.000 επισκέπτες, όλα γίνονται αυτόµατα και µε τρόπο υψηλής καθαριότητας, καθώς λέµε ότι θέλουµε να ‘χουµε οινοποιεία που δεν µυρίζουν κρασί».

Σύµφωνα µε τον ίδιο, «οι θερµοκρασίες ζύµωσης είναι χαµηλές για να προλαβαίνουµε να κάνουµε ό,τι καλύτερο, ενώ τα βαρέλια είναι από δρύες γαλλικούς και χρησιµοποιούνται µόνο για 3 φορές, δηλαδή περίπου για 3 χρόνια».


Με δυσκολίες κυλάει ο τρύγος λόγω του καιρού

 
Ο χειρότερος της τελευταίας δεκαετίας προβλέπεται ο φετινός τρύγος λόγω του περονόσπορου που έπληξε τα αµπέλια και της κακής καρπόδεσης.

Τα προβλήµατα αυτά οφείλονται στην απότοµη εναλλαγή βροχοπτώσεων και υψηλών θερµοκρασιών, µε αποτέλεσµα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας από τη µία η ποσότητα να αναµένεται µειωµένη, από την άλλη η ποιότητα των οινοστάφυλων χαµηλή.

Συγκεκριµένα, στη Νεµέα η παραγωγή εκτιµάται ότι θα είναι 30% µικρότερη σε σχέση µε πέρσι εξαιτίας τόσο του χαλαζιού όσο και του ωίδιου. Παροµοίως, µειωµένη έως και 50 % αναµένεται η παραγωγή τόσο στις περιοχές της Β. Ελλάδας, όσο και στη Σαντορίνη.

Στην Κρήτη οι έντονες βροχοπτώσεις από τις 6 µέχρι και τις 8 Σεπτεµβρίου προκάλεσαν ζηµιές και κυρίως κινδύνους για την παραγωγή οινοστάφυλων. Οι βροχές προσωρινά σταµάτησαν και ο αέρας, που σηµειώθηκε, στέγνωσε τη γη και τα αµπέλια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι αν οι βροχές συνεχίζονταν οι ζηµιές θα επεκτείνονταν δραµατικά. Οι παραγωγοί τρυγούσαν ασταµάτητα και τα οινοποιεία παραλάµβαναν τα σταφύλια  µε µεγάλη προσοχή, καθώς υπήρχε σοβαρότατο ενδεχόµενο  προσκόµισης προϊόντος µε χαµηλά σάκχαρα. Φέτος η χρονιά ήταν όψιµη, τα σταφύλια που υπάρχουν ακόµα στα αµπέλια είναι αρκετά και από τον καιρό θα εξαρτηθεί αν η παραγωγική περίοδος θα εξελιχθεί οµαλά.
 
 
Σοβαρό το ενδεχόµενο λουκέτου στον αρχαίο πολιτισµό της Νεµέας

Τον κίνδυνο του κλεισίµατος αντιµετωπίζουν ο αρχαιολογικός χώρος και το µουσείο της Νεµέας, που δέχονται 50.000 επισκέπτες το χρόνο από όλο τον κόσµο, καθώς µόνιµα απασχολούνται µόνο οι 3 από τους µόλις 7 φύλακες. Το ζήτηµα έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό από τον Σεπτέµβριο του ‘13, όταν ο αρχαιολόγος Στέφανος Μίλλερ, ο οποίος αφιέρωσε 46 χρόνια της ζωής του για την ανάδειξη της αρχαίας Νεµέας, δηµοσίευσε επιστολή, περιγράφοντας τη σηµασία του να παραµείνουν ανοιχτά ο χώρος και το Μουσείο. Ο κ. Μίλλερ δηµιούργησε ένα αρχαιολογικό πάρκο, κατασκεύασε το Μουσείο, άρχισε την αναστήλωση του Ναού του Νεµείου ∆ιός, έφερε στο φως το αρχαίο στάδιο και καθιέρωσε την Αναβίωση των αρχαίων Νεµέων Αγώνων.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου