Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Η δράση του Αετού

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι δράσεις του Προγράμματος Προστασίας των Απειλούμενων Αετών της Ελλάδας για το 2014, οι οποίες υλοποιούνται από την ΠΑΕ ΑΕΚ σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ξεκίνησε η πειραματική λειτουργία του χώρου τροφοδοσίας, τοποθετήθηκαν επιτυχώς και οι δύο πομποί σε αετούς, ενώ γίνεται η προετοιμασία για τη λειτουργία της κάμερας που θα αναμεταδίδει σε πραγματικό χρόνο εικόνα από τη φωλιά Χρυσαετών.
 
Συγκεκριμένα, στις 7 Ιουλίου 2014 στον Έβρο, τοποθετήθηκε πομπός σε ένα Χρυσαετό πρώτου έτους. Σε λίγο καιρό θα μπορούν να δοθούν και στη δημοσιότητα χάρτες σχετικά με την επικράτεια και τις κινήσεις του πουλιού.
 
Ακολούθως, έγινε η τοποθέτηση και δεύτερου πομπού την 1η Αυγούστου 2014 σε έναν τραυματισμένο Σπιζαετό σε συνεργασία με το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων ΑΝΙΜΑ. Το πουλί απελευθερώθηκε στην Τήλο από όπου και είχε σταλεί στο Κέντρο.

Όσον αφορά στην τοποθέτηση κάμερας σε δεύτερη επιλεγμένη φωλιά Χρυσαετού στον Έβρο, η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί κατά τους προσεχείς χειμερινούς μήνες, ώστε να μην προκληθεί ενόχληση στο ζευγάρι που θα αναπαραχθεί εκεί την επόμενη άνοιξη.

Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία χώρου τροφοδοσίας (ταΐστρας) στην Πέλλα έχουν ήδη ξεκινήσει πειραματικές ρίψεις τροφής σε συνεννόηση με την αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής. Στις πρώτες μάλιστα ρίψεις παρατηρήθηκε να την προσεγγίζει ένας ενήλικος Χρυσαετός. Η πλήρης λειτουργία της ταΐστρας αναμένεται μόλις εγκριθούν συνολικά όλες οι μελέτες που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνεργάζεται στενά με την ΠΑΕ ΑΕΚ για την υλοποίηση όλων των δράσεων, ενημερώνοντας άμεσα τον φίλαθλο κόσμο της ΑΕΚ, καθώς και τα μέλη και τους υποστηρικτές της Ορνιθολογικής.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου