Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Μέτρια χρονιά για το συνεταιριστικό φιστίκι

                      
Μέτρια χρονιά για το συνεταιριστικό φιστίκιΜία μέτρια χρονιά είναι η φετινή για την παραγωγή φιστικιού στην Αίγινα, παραγωγή που θα κυμανθεί ανάμεσα στους 400-450 τόνους. Ο κύριος Νίκος Κουνάδης, διοικητικός προϊστάμενος του Αγροτικού Συναιτερισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, μιλώντας στο Aegina Portal παρουσίασε τις εκτιμήσεις του συνεταιρισμού για την εσοδεία 2014, που αν και μέτρια σε ποσότητα, είναι εξαιρετική σε ποιότητα.
Ο κύριος Κουνάδης εξηγεί ότι τρεις από τους κυριότερους λόγους για το μέγεθος της φετινής παραγωγής είναι ότι τα δέντρα δεν έχουν καταφέρει να επανέλθουν ακόμη από την υψηλή παραγωγή της εσοδείας του 2012 που κυμάνθηκε περίπου στους 1.000 τόνους, παράλληλα ο φετινός χειμώνας δεν ήταν αρκετά κρύος με αποτέλεσμα κατά την περίοδο της καρπόδεσης τον Απρίλιο, να υπάρχει ανομοιομορφία στον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί οι καρποί. "Αυτό παρουσιάστηκε το μήνα Αύγουστο κατά τη διάρκεια της συλλογής που έχει ξεκινήσει. Πολλά φιστίκια έχουν δέσει και είναι στο χρώμα το ροζ, έτοιμα να πέσουν, ενώ άλλα είναι ακόμη πράσινα, άγουρα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται στο δίλημμα πότε πρέπει να ρίξουν τα φιστίκια τους", λέει ο κύριος Κουνάδης που τονίζει τη σημαντικότητα των καιρικών συνθηκών για τις επόμενες ημέρες, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η συγκομιδή.
 
Στη φετινή παραγωγή υπάρχει ένα ακόμη θετικό στοιχείο: Ο κύριος Κουνάδης επισημαίνει ότι οι παραγωγοί του νησιού έχει επιδείξει μεγάλη φροντίδα στα δέντρα τους, με αποτέλεσμα η ποιότητα είναι είναι εξαιρετική. Βέβαια λόγω των καιρικών συνθηκών μεγάλη θα είναι και η ποσότητα κλειστού φιστικιού. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αίγινας ευελπιστεί ότι θα απορροφήσει περίπου το 30% της παραγωγής. Οι τιμές για τα μέλη του συνεταιρισμού θα είναι φέτος 7,30 ευρώ για το ανοιχτό και 3,50 ευρώ για το κλειστό.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου