Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ένωση Βιοκαλλιεργητών Ηλείας. Προβολή των βιολογικών προϊόντων στο Κατάκολο


katakolo3

Μέλη της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου, προβάλουν τα προϊόντα τους στους τουρίστες που επισκέπτονται την Ηλεία με τα κρουαζιερόπλοια. Τα προϊόντα αυτά είναι παραδοσιακά, τοπικά, τυποποιημένα, πιστοποιημένα, βιολογικά, όπως, λάδι, ελιές, σταφίδα, μέλι, αρωματικά κ.α., μερικά από τα οποία έχουν διακριθεί και σε διεθνείς διαγωνισμούς και προβάλλονται από τους ίδιους τους παραγωγούς. Η προβολή συνοδεύεται με γευσιγνωσία, ενώ παράλληλα διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια τόσο της Ένωσης, με τα στοιχεία των βιοκαλλιεργητών (website και e-mail), όσο και των ίδιων των βιοκαλλιεργητών και έχουν αναρτηθεί μπάνερ που προβάλουν αυτή την προσπάθεια.
 
Η προβολή αυτή, γίνεται σε χώρο που έχει παραχωρήσει, μετά από αίτηση μας, το Λιμενικό Ταμείο σε συγκεκριμένες ημέρες και για ορισμένες ώρες πριν των απόπλου επιλεγμένων κρουαζιερόπλοιων, που μεταφέρουν κυρίως Αμερικανούς και βόρειο-Ευρωπαίους τουρίστες.


Με την πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται στην πράξη:

-η σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό, αφού τοπικά, παραδοσιακά, ποιοτικά, επώνυμα, προϊόντα γίνονται γνωστά στους ξένους επισκέπτες. Έτσι δίνεται η ευκαιρία στους ξένους επισκέπτες να δοκιμάσουν τις μοναδικές αυθεντικές γεύσεις των προϊόντων της Ηλειακής γης (η ανταπόκρισή τους και τα θερμά λόγια είναι ενδεικτικά του τρόπου που αντιμετωπίζουν αυτή την πρωτοβουλία).

-η εξωστρέφεια της οικονομίας, αφού ανοίγεται ένα παράθυρο στον κόσμο για τα προϊόντα της Ηλείας, και δίνεται η δυνατότητα στους βιοκαλλιεργητές να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελληνικής παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής.

Έτσι προάγεται η τοπική οικονομία με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, καθώς και η βιολογική γεωργία, η μόνη αειφόρος μέθοδος παραγωγής που συντελεί και στη μείωση της κλιματικής αλλαγής.

Εδώ αξίζει ν
α σημειωθεί ότι από μια πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων της έρευνας γνώμης που έγινε πρόσφατα στο Κατάκολο, στους επισκέπτες κρουαζιέρας, διαπιστώθηκε η ανάγκη για περαιτέρω ένταση των προσπαθειών προώθησης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, αφού παρατηρήθηκε χαμηλό επίπεδο γνώσης για τα προϊόντα αυτά.

Η μετέπειτα παρουσία των βιοκαλλιεργητών με την προβολή των τοπικών παραδοσιακών βιολογικών προϊόντων συνέτεινε αποφασιστικά στη αύξηση της ζήτησης τους, πράγμα που θα ωφελήσει συνολικά την τοπική οικονομία.

Οι βιοκαλλιεργητές της Ηλείας από την αρχή της ενασχόλησης τους με τα βιολογικά προϊόντα εδώ και 20 χρόνια, πίστευαν και πιστεύουν ότι η παραγωγή βιολογικών, ποιοτικών, επώνυμων προϊόντων με δεδομένες τις εδαφοκλιματικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του τόπου μας, είναι η λύση για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Δυστυχώς όμως αυτή την πρωτοπόρα στην Ελλάδα πρωτοβουλία (πολλοί την έχουν σκεφτεί και πολλοί την έχουν προτείνει, αλλά κανείς μέχρι τώρα δεν την έχει πραγματοποιήσει), η οποία σημειωτέον αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή και έχει εξαγγελθεί επανειλημμένα, κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, μεμονωμένοι προσπαθούν να την ακυρώσουν.

Καλούμε τόσο το επιμελητήριο Ηλείας, όσο και τους τοπικούς φορείς να πάρουν θέση και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
Είμαστε στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης και των φορέων για περαιτέρω διευκρινήσεις και πρόσθετη ενημέρωση.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου