Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

"Φύση και τέχνη - Θεός και άνθρωπος"

 

σε αντιπαλότητα;


Την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στη Χώρα Τήνου ο εικαστικός και τηνιακός κατ΄ επιλογή Κώστας Τσόκλης πρόβαλε με την φιλοσοφημένη ομιλία του την έννοια και την ανάγκη της τέχνης σε σχέση με το Θείο. Το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Τσόκλης με τις γνωστές φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες του (εισαγωγή - βίντεο - ομιλία) ήταν: "Φύση και τέχνη, ή άνθρωπος και θεός".

Μετά τον χαιρετισμό του αντιπροέδρου του ΙΤΗΠ κ Ευαγγέλου Παρασκευά – Γκίζη, την παρουσίαση του εικαστικού καλλιτέχνη έκανε ο κ. Γιώργος Τριανταφύλλου, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης.

Ο κ. Τσόκλης ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα αναζητεί την αλήθεια και το δίκιο μέσα στο σύμπαν, προβληματιζόμενος και προβληματίζοντας το κοινό του. Προσπάθησε και κατάφερε με το γνωστό γλαφυρό και το πλούσιο λεξιλόγιό του να επισύρει την προσοχή όλων των παρόντων γύρω από την ανάγκη της τέχνης στη ζωή του ανθρώπου που τον οδηγεί στην αναζήτηση του υπερφυσικού.

Αυτή την προσπάθεια, άνθρωποι της Τέχνης, χρόνια τώρα, προωθούν μέσα από ποικίλες δράσεις.

Η σχέση της Φύσης με την Τέχνη ή αλλιώς, η σχέση του ανθρώπου με το Θεό, είναι μια πάλη για την επικράτηση και την ισορροπία.

Η ομιλία έγινε στην αίθουσα "Γιαννούλη Χαλεπά" του μεγάρου του Πολιτιστικού Ιδρύματος, με την προσδοκία να βοηθήσει η αύρα που δημιουργούν τα έργα του Γ. Χαλεπά σ' έναν θετικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των διαμορφωμένων ιδεών των ακροατών και των προτάσεων που έθεσε ο καλλιτέχνης κ. Κ. Τσόκλης, τιμώντας τον μεγάλο Τήνιο δημιουργό.

Λόγω του χώρου και περιορισμένος αριθμός θέσεων για την ασφάλεια των έργων Γ. Χαλεπά, οι ενδιαφερόμενοι είχαν την δυνατότητα παρακολούθησης της ομιλίας και από αναμετάδοση στη συνεδριακή αίθουσα του Ι.ΤΗ.Π. στο ισόγειο.
 

Νίκος Φώσκολος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου