Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Πιερία. Τρία μικρά κυκνάκια... στη Νέα Αγαθούπολη

 

Η φετινή αναπαραγωγική περίοδος μας επιφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη: με μεγάλη χαρά είδαμε τις προσπάθειες του ζευγαριού των βουβόκυκνων που έρχονταν κάθε χειμώνα στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης να ευοδώνονται, καθώς απέκτησαν τρία όμορφα μικρά κυκνάκια!

Οι κύκνοι δεν αναπαράγονται στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, αλλά το ζευγάρι των βουβόκυκνων της Νέας Αγαθούπολης το είχε βάλει σκοπό. Ήδη από τα προηγούμενα χρόνια είχε ξεκινήσει τις προσπάθειές του φλερτάροντας και ετοιμάζοντας τη φωλιά του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Φέτος, ωστόσο, οι δυο τους τα κατάφεραν και πλέον η φαμίλια βολτάρει περήφανη στα ανοίγματα των καλαμιών. Οι γονείς είναι ιδιαίτερα προστατευτικοί και κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν τους κινδύνους μακριά από τα μικρά τους.
 

Λίγα λόγια για τους κύκνους

 Οι κύκνοι είναι από τα ωραιότερα και πιο εντυπωσιακά υδρόβια πουλιά που παρατηρούνται στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία - Αλιάκμονα: ο βουβόκυκνος σε μεγαλύτερους πληθυσμούς και ο αγριόκυκνος σε μικρότερους πληθυσμούς. Από την αρχαιότητα ως σήμερα πρωταγωνιστούν σε μύθους, παραμύθια, αλλά και… μπαλέτα. Ζουν ελεύθεροι σε απόμερα έλη, λίμνες, εκβολές ποταμών, λιμνοθάλασσες και το χειμώνα στις προφυλαγμένες ακτές της θάλασσας. Αλλά και εξημερωμένοι, ζουν σε πάρκα, λιμνούλες και ιδιωτικούς χώρους.
Οι κύκνοι είναι γνωστοί ως μονογαμικά ζώα και πράγματι, σχηματίζουν μονογαμικούς δεσμούς που διαρκούν για πολλά χρόνια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να διαρκέσουν και μια ολόκληρη ζωή. Παρόλα αυτά, έχουν παρατηρηθεί αρσενικά άτομα με περισσότερες από μία συντρόφους, ενώ επίσης, κάποιες φορές, δεν διστάζουν να διεκδικήσουν μια θηλυκή που… ανήκει σε άλλον.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου