Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Κλιμάκιο του National Geographic στην Κορώνη για τη Μεσογειακή Διατροφή

 

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ιταλίας, έκανε τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου να φιλοξενηθεί κλιμάκιο του National Geographic στην Κορώνη την περίοδο 14-21 Ιουνίου 2014.

Ο δημοσιογράφος Antonio Politano και η γεωγράφος Elena Ceccarelli του παγκόσμιου γεωγραφικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος περιοδικού National Geographic, ταξίδεψαν στην Κορώνη προκειμένου να κάνουν αφιέρωμα στην Εμβληματική Κοινότητα. 

Το αφιέρωμα θα ενσωματωθεί σε ένα ευρύ ρεπορτάζ που αφορά στις τέσσερις Εμβληματικές Κοινότητες των χωρών που υποστήριξαν την πρόταση υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής στους παγκόσμιους θησαυρούς της UNESCO.

Σκοπός του ρεπορτάζ είναι η ανάδειξη των περιοχών και των πολιτισμών αυτής της ιδιότυπης κοινής κουλτούρας που μοιράζονται οι λαοί που ζουν γύρω από την λεκάνη της Μεσογείου, η οποία φέρνει τους ανθρώπους κοντά και ενδυναμώνει τις κοινωνικές σχέσεις, συμβάλει στη βιώσιμη διαχείριση της υπαίθρου και των φυσικών πόρων, συμβάλει στην καλή υγεία και τη δημιουργικότητα, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο διαπολιτισμικής και διαγενεακής ανταλλαγής, βρίσκεται στο επίκεντρο κοινωνικών εκδηλώσεων και είναι διαρκώς παρούσα στην προφορική παράδοση.

Ο δημοσιογράφος και η γεωγράφος θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που έχει προετοιμάσει το Μανιατάκειον Ίδρυμα και η Αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος Πελαγία Λευτάκη ώστε να «ψηλαφίσουν» το διατροφικό πολιτισμό της πρέσβειρας της Μεσογειακής Διατροφής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ψάρεμα αστακών, γνωριμία με τα μεσσηνιακά βότανα, επίσκεψη στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο-μουσείο στο Χαρακοπιό και στον υπεραιωνόβιο ελαιώνα του Αγίου Μάρκου, στις εγκαταστάσεις της εργοστασιακής μονάδας Κ. Παπαδημητρίου στη Θουρεία, στο Μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού στην Κορώνη, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας στην Χώρα για να παρακολουθήσουν το δρώμενο «σίτος» και στο Κτήμα Μανιατάκη.

Η Κορώνη του πολιτισμού και της ιστορίας τιμά έμπρακτα την από 16 Νοεμβρίου 2010 απόφαση της UNESCO, η οποία αναγνώρισε την πολιτισμική αξία της Μεσογειακής Διατροφής και κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη δυναμική και πολύπλευρη προώθησή της.

 
πηγή: http://newsmessinia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου