Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Χανιά. Δέκα συμβουλές για την εξοικονόμηση νερού

Οι οδηγίες της ΔΕΥΑΧ για την καλοκαιρινή περίοδο

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων έδωσε 10 συμβουλές για την εξοικονόμηση νερού την καλοκαιρινή περίοδο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Νίκη Αποστολάκη, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα έλλειψης νερού, το οποίο απέδωσε στην αισθητή μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων στα Χανιά.

Όπως, μεταξύ άλλων, τόνισε, «το πρόβλημα αναμένεται να είναι εντονότερο το φετινό καλοκαίρι, αφού ήδη η στάθμη του νερού στις πηγές του Πλατάνου της Αγυιάς, απ' όπου υδρεύεται ο δήμος Χανίων, βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, πολύ χαμηλότερα απ' αυτά του 2010, οπότε και είχαμε αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα».

Η κ. Αποστολάκη αναφέρθηκε στις ενέργειες της ΔΕΥΑΧ για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, όπως η λειτουργία νέων γεωτρήσεων, η αγορά συμπληρωματικής ποσότητας νερού από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, καθώς και η παρακολούθηση των διαρροών του κεντρικού δικτύου ύδρευσης, μέσω ενός ειδικού σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος τηλεμετρίας, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα και να επιδιορθώνονται οι βλάβες, μειώνοντας έτσι τις απώλειες του νερού.

Παράλληλα όπως είπε, «για την άμβλυνση του προβλήματος και προς αποφυγή πιο δυσάρεστων καταστάσεων, επιβάλλεται όλοι οι συνυπεύθυνοι φορείς διαχείρισης υδατικών πόρων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, να συμβάλουν στη διαφύλαξη, όχι μόνο της ποσότητας, αλλά και της ποιότητας αυτού του πολύτιμου για την ίδια μας τη ζωή και συνάμα σε ανεπάρκεια αγαθού στον τόπο μας, ενώ και οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει να περιορίσουν τη σπατάλη του νερού».


Προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκαν και 10 πολύτιμες οδηγίες:

- Να επισκευάζετε αμέσως όλες τις διαρροές που διαπιστώνετε στις υδραυλικές σας εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα τις διαρροές στα καζανάκια, γιατί προκαλούν τεράστια σπατάλη νερού. Καζανάκι που τρέχει, βρύση που στάζει, χαλασμένο φλοτέρ στο ντεπόζιτο μπορούν να ανεβάσουν την κατανάλωση -και συνάμα σπατάλη του νερού- και μοιραία και το λογαριασμό σας.
- Να ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια του μπαλκονιού σας με ποτιστήρι, νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, τότε δηλαδή που η εξάτμιση είναι περιορισμένη και συνεπώς χρειάζεται λιγότερη ποσότητα νερού.
- Μην σπαταλάτε νερό για το κατάβρεγμα αυλών, βεραντών, μπαλκονιών και πεζοδρομίων, με σκοπό την δημιουργία πιο δροσερής ατμόσφαιρας.
- Να πλένετε τις αυλές και τα σπίτια με σφουγγαρίστρες και όχι με λάστιχο.
- Να πλένετε το ή τα αυτοκίνητά σας σε αραιά χρονικά διαστήματα, χωρίς λάστιχο και με τη χρήση κουβά και σφουγγαριού.
- Μην ανοίγετε τις βρύσες του νιπτήρα και της κουζίνας μέχρι το τέρμα, εφόσον μπορείτε να εξυπηρετηθείτε και με λιγότερο νερό.
- Μην αφήνετε ανοικτές τις βρύσες όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας ή όταν ξυρίζεστε ή όταν σαπουνίζετε τα πιάτα.
- Χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν, ρυθμίζοντάς τα στο οικονομικό πρόγραμμα και αποφεύγετε τις συχνές χρήσεις για λίγα ρούχα ή πιάτα.
- Προτιμήστε να κάνετε ντους από το να γεμίζετε την μπανιέρα σας για να πλύνετε το σώμα σας.
- Μην αφήνετε τα παιδιά σας να σπαταλούν νερό, παίζοντας με ανοικτές τις βρύσες του σπιτιού σας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς η κατανάλωση νερού σε ένα μεσαίο νοικοκυριό κατανέμεται ως εξής: Καζανάκι 31%, κουζίνα- μαγείρεμα 27%, πλυντήριο ρούχων 19% άλλες χρήσεις 19% και πλύσιμο οχημάτων 4%.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου