Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Κτικάδος Τήνου. Με θέα το απέραντο Αιγαίο

 

του Νίκου Φώσκολου
 
Κτικάδος Τήνου ένα παραδοσιακό ψαροχώρι στο παρελθόν, στα νότια της Τήνου με θέα το απέραντο Αιγαίο, ζει σήμερα ασχολούμενο κυρίως με τον τουρισμό, έχοντας στα παράλιά τον φημισμένο τουριστικά οικισμό Κιόνια που τα τουριστικά καταλύματα και επιχείρησες είναι σε πλειονότητα.

Ο Κτικάδος, όπως όλα τα παραδοσιακά χωριά της Τήνου είναι διαμορφωμένος και κτισμένος έτσι σε γειτονιές που τα σπίτια αλληλοεπικοινωνούν κτιριακά με καμάρες και πλακόστρωτα σοκάκια. Οι περιποιημένοι δρόμοι τα αρχοντικά σπίτια με τα μαρμάρινα υπέρθυρα, το παραδοσιακό

πηγάδι και πλυσταριό, στην πλατεία δένουν τις γειτονιές που απλώνονται στην γύρω περιοχή. Συνύπαρξη δυο Χριστιανικών Δογμάτων και Ενοριακών Εκκλησιών, αυτήν της Υπαπαντής του Κυρίου ή Μεγαλομάτας, Ορθόδοξη Ενοριακή Εκκλησία με αξιόλογη αρχιτεκτονική και μαρμάρινες καλλιτεχνικές κατασκευές και αυτήν του Τιμίου Σταυρού, Καθολική Ενοριακή Εκκλησία, στην είσοδο του χωριού με χαρακτηριστικά υπέρθυρα μακρινών εποχών (17ου αιώνα).

Παλαιότερα έδρα Κοινότητας Κτικάδου, που μαζί με το ομώνυμο χωριό περιλάμβανε και τα χωριά Τριπόταμος, Σπεράδος και Χατζηράδος. Σήμερα έδρα της Τοπικής Κοινότητας Κτικάδου, της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου, του Δήμου Τήνου.

Το παλιό Δημοτικό Σχολείο στην άκρη του χωριού, βεβαιώνει την πληθυσμιακή πληρότητα και οντότητα του στο σύνολο της Τήνου. Σήμερα υπάρχουν, παραδοσιακή ταβέρνα και καφενείο, που εξυπηρετούν ευγενέστατα τους επισκέπτες και ντόπιους που θα αναζητήσουν την ξεκούραση και την ξεγνοιασιά στο όμορφο τοπίο της περιοχής. Οι κάτοικοι και ενορίτες και των δυο Δογμάτων, ευλαβείς, ευγενικοί και φιλόξενοι γιορτάζουν και πανηγυρίζουν τους Προστάτες τους στις 2 Φεβρουαρίου της Υπαπαντής, και στις 14 Σεπτεμβρίου του Τιμίου Σταύρου με ευλάβεια και περισσή φιλοξενία.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου