Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι εντομοκτόνο TC 1507

 

του Ευάγγελου Αβδελά
(Γεωπόνου (ΓΠΑ), Ιδρυτικού Μέλους της Ομάδας Εργασίας

για την «Βιοποικιλότητα» των «ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»)
 
Απορίες αλλά και οργή προκάλεσε η είδηση ότι ο Έλληνας Υπουργός εξωτερικών κ. Ε. Βενιζέλος δεν συνυπέγραψε την επιστολή των 12 Ευρωπαίων Υπουργών, με την οποία καλούν τον Επίτροπο Υγείας Μπόργκ να αποσύρει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού TC 1507.

Παρά τις προσπάθειες των οργανώσεων περιβάλλοντος και καταναλωτών στην ΕΕ, την Τρίτη 11/02/2014 το Συμβούλιο των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ πήρε απόφαση ώστε να επιτραπεί να καλλιεργείται στην Ευρώπη του ΓΤ Καλαμποκιού TC 1507. Σύμφωνα με την «δημιουργό» εταιρία, η ΓΤ αυτή ποικιλία προορίζεται για ζωοτροφή και για παραγωγή βιοαερίου. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος να επιμολύνονται άλλες καλλιέργειες, τρόφιμα και ζωοτροφές στις χώρες που θα καλλιεργείται αλλά και σε εκείνες που δεν θα καλλιεργείται αλλά θα εισάγεται.

Κατά την ψηφοφορία στο Συμβούλιο της 11ης/ 02/14 δεν υπήρξε ομοφωνία στην απόφαση. Εκπροσωπήθηκαν 28 κράτη μέλη στην ΕΕ. Επικράτησαν 220 θετικοί ψήφοι και έτσι εγκρίθηκε η ΓΤ ποικιλία από το Συμβούλιο με καθαρή πλειοψηφία, αν και απαιτούνται 260 ψήφοι για την έγκριση. Πέρασε όμως (με ισχνή πλειοψηφία) γιατί υπήρξε η «αποχή» της Γερμανίας, της Τσεχίας του Βελγίου και της Πορτογαλίας….!!!! Εάν αυτοί (με το παρόν), ή μόνη της η Γερμανία, ψήφιζαν «εναντίον» δεν θα εγκρίνονταν το TC 1507. («όταν δεν διαφωνείς είναι σαν να συμφωνείς» λέει ο λαός μας…!!!)

Η Ελληνική πλευρά αν και στις 11 του Φλεβάρη καταψήφισε την πρόταση στο Συμβούλιο μαζί με άλλες 19 χώρες μέλη, δεν φρόντισε στη συνέχεια να πάρει «μαχητική» θέση και να αντισταθεί στην απόφαση που πάρθηκε (με ισχνή πλειοψηφία). Έλαμψε δια της απουσίας του κ. Βενιζέλου ο οποίος απέφυγε να συστρατευθεί με τους άλλους 12 Ευρωπαίους Υπουργούς και να απαιτήσει την απόσυρση τη πρότασης από τον Επίτροπο Υγείας της ΕΕ. Ήταν άραγε μια παράλειψη του ιδίου, μια παράλειψη των συμβούλων του, η τελικά πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια με πιθανούς καθοδηγητές το Μέγαρο Μαξίμου, τις ξένες Πρεσβείες στη χώρα μας και τις θέσεις των συναρμόδιων ελληνικών Υπουργείων Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Υγείας τα οποία αποφάσισαν μετά από πολλά χρόνια να αλλάξουν πολιτική ενδίδοντας στις πιέσεις ;

Η χώρα μας εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες παραμένει σταθερά αντίθετη στην καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Καλλιεργειών στη Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ ιστορικά έχει αντιταχθεί στις κατά καιρούς αφόρητες πιέσεις για να αλλάξει η πολιτική της για τα ΓΤ. Οι πιέσεις προέρχονταν και συνεχίζουν με μεγαλύτερη ένταση μέχρι και σήμερα, κυρίως από τις Πολυεθνικές Εταιρίες Βιοτεχνολογίας που έχουν διασφαλίσει τα δικαιώματα των μεταλλαγμένων σπόρων και όχι μόνον, και οι οποίες ασκούν πιέσεις στην Αθήνα μέσω των διπλωματικών αποστολών των χωρών στις οποίες εδρεύουν.

Οι ασκήσεις πιέσεων των Πολυεθνικών Εταιριών Βιοτεχνολογίας, αποτελούν πλέον «ενέργειες» ρουτίνας από την εποχή της έγκρισης της πρώτης μεταλλαγμένης σόγιας “Roundup Ready” στα τέλη του 90, προϊόν της Monsanto για εμπορευματοποίηση στην ΕΕ και η οποία εισάγεται στη χώρα μας ως ζωοτροφή εδώ και δύο δεκαετίες κατά εκατοντάδες χιλιάδες τόνους. Τότε, παρά τις πιέσεις και την παρουσία ακόμη και ανώτερων στελεχών της Μονσάντο στην Αθήνα, η Ελλάδα κράτησε αρνητική στάση στις ψηφοφορίες αλλά τελικά η εμπορία του προϊόντος αυτού εγκρίθηκε από άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ και σήμερα η εισαγωγή και η χρήση της ΓΤ σόγιας ως ζωοτροφή στην ΕΕ θεωρούνται νόμιμες (απαγορεύεται μόνο η καλλιέργειά της).

Στο μεταξύ για το ΓΤ Καλαμπόκι TC 1507 δεν υπάρχει απολύτως καμία ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, τα ελληνικά Υπουργεία Υγείας, Περιβάλλοντος και Γεωργίας όσο αφορά τις επιπτώσεις του καλαμποκιού στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Το καλαμπόκι αυτό κάνει δύο δουλειές συγχρόνως, λειτουργεί ως εντομοκτόνο (Bt) σκοτώνοντας τα έντομα που το προσβάλλουν και επίσης είναι ανθεκτικό στο ζιζανιοκτόνο Roundup (ψεκάζουν και εξοντώνουν τα ζιζάνια στο χωράφι ενώ το καλαμπόκι παραμένει άτρωτο…). Το Bt παράγει την τοξίνη Cry1F για την οποία είναι ελάχιστες οι έρευνες που έχουν γίνει για τους κινδύνους στην υγεία των ανθρώπων και των ζώων…

Η Υπηρεσία Ασφάλειας των Τροφίμων της ΕΕ (EFSA) έχει δώσει θετική γνωμάτευση για το TC 1507. Οι οργανώσεις όμως που αντιστέκονται στα ΓΤ σε ολόκληρη την Ευρώπη και μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, κατηγορούν την EFSA ότι «δεν κάνει καλά τη δουλειά της» και ότι την κάνει «πλημμελώς» και ζητούν από τα όργανα της ΕΕ να αναδιοργανώσει την EFSA ώστε να λειτουργεί με διαφάνεια. Υπάρχουν υπόνοιες ότι οι πολυεθνικές βρίσκουν τον τρόπο να επηρεάσουν ακόμη και την EFSA και επίσης αναφέρονται περιπτώσεις όπου η EFSA γνωμοδότησε μεν θετικά, αλλά στις αναλύσεις της υπήρχαν πολλές «αβεβαιότητες» πράγμα που δημιουργεί αμφιβολίες για το αδιάβλητο και την καθαρότητα των γνωμοδοτήσεων αυτών.

Πριν την θητεία και κατά τη θητεία Α. Τσαυτάρη στο ΥΠΑΑΤ, οι προηγούμενες ηγεσίες είχαν συστήσει επιστημονική επιτροπή για την εύρεση τρόπου ώστε να επιβληθεί η σήμανση σε όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται από ζώα που τρέφονται με γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές προς όφελος της κατανάλωσης, το περίφημο πρότυπο AGRO-7 (αρμοδιότητα του τότε ΟΠΕΓΕΠ, σήμερα ΔΗΜΗΤΡΑ). Η επεξεργασία του κειμένου και η διαβούλευση είχαν περατωθεί από τον Αύγουστο του 2011. Από τότε δεν υπήρξε καμία συνέχεια και ουδέποτε το πρότυπο μπήκε σε εφαρμογή. Υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από τους μεγάλους εκτροφείς μονάδων παραγωγής λευκών κρεάτων (κοτόπουλα και χοιρινά), καθώς και έντονη αντίδραση από τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων να μην εφαρμοστεί ο έλεγχος μέσω του προτύπου AGRO-7. Εδώ και τρία περίπου χρόνια το ζήτημα βρίσκεται στην κατάψυξη του ΥΠΑΑΤ και είναι άγνωστο εάν θα υπάρξει συνέχεια για την τελική του εφαρμογή.

Οι Υπουργοί Σκανδαλίδης, Δριβελέγκας, Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος ουδέποτε ασχολήθηκαν ξανά με τα ΓΤ, ούτε με το πρότυπο AGRO-7 και δείχνει πλέον η κατάσταση να ελέγχεται από εξωτερικούς παράγοντες και πολυεθνικά συμφέροντα (μαζί με τους εγχώριους εκπροσώπους τους) οι οποίοι φαίνεται σιγά-σιγά και μεθοδικά, να κατορθώνουν να επιβάλλουν μια βαθμιαία διείσδυση των μεταλλαγμένων και στη χώρα μας με την ανοχή όλων αυτών των κυρίων, με απόντες και εν αγνοία των ελλήνων αγροτών και καταναλωτών που είναι και οι τελικοί αποδέκτες μιας αλόγιστης πολιτικής συμπεριφοράς.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου